Hirdetés

Mazurka vagy polonéz? 2.0 – Újra lengyel hónapok a Revizoron

2023. okt. 9.
lengyel zaszlo revizoronline
Két éve a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával komoly összeállítást közöltünk a kortárs lengyel kultúra trendjeiről, aktuális vállalásairól, meg persze arról, milyen kapcsolódások léteznek magyar és lengyel művészek között. A dwa bratanki jegyében folytatódik a kaland: ezen az oldalon gyűjtjük össze a Mazurka vagy polonéz? 2.0 cikkeit, fogadják őket szeretettel.

A Wacław Felczak Alapítvány támogatásával 2021-ben megvalósult Mazurka vagy polonéz? Lengyel hónapok a Revizoron című projektünk cikkei ezen a gyűjtőoldalon találhatóak.

A 2023-as Mazurka vagy polonéz? 2.0 – Újra lengyel hónapok a Revizoron cikkeit pedig itt találják:

EGY LÁMPÁTÓL A FORRADALOMIG
Stanisław Ignacy Witkiewicz: Vízityúk / Katona József Színház, Kamra

Rendezőink nem túl gyakran nyúlnak lengyel darabokhoz, többek között ezért is örvendetes a Katona József Színház vállalkozása. Meg azért is, mert Stanisław Ignacy Witkiewicz, Zsótér Sándor és a társulat találkozásából remek „formista”, „katasztrofikus” „szürkabaré” született. NÁNAY ISTVÁN ÍRÁSA.

VAJÁK ELŐTT, VAJÁK UTÁN
Andrzej Sapkowski: Maladie és más történetek

A Netflix-sorozattá előlépett dark fantasy műfajú Vaják-sorozat szerzője, Andrzej Sapkowski már a könyvsorozat sikere után gyűjtötte kötetbe a széria előtti novelláit. Az alábbiakban pedig az összetevőkről és előképekről olvashatnak A brémai muzsikusoktól egészen a Trisztán és Izoldáig. KONOK PÉTER RECENZIÓJA. 

EURÓPA MESSZIRE VAN…
A Teatr Pieśń Kozła budapesti workshopjáról

Idén márciusban Grzegorz Bral és Alicja Bral, a lengyel Teatr Pieśń Kozła társulat művészei háromnapos szakmai workshopot tartottak magyar színészeknek és táncosoknak. A workshopot egy kerekasztal-beszélgetés követte, amelyen kiderült, hogy bár az igény és érdeklődés megvan, a két szakma között viszonylag kevés az együttműködés. LEVKO ESZTELLA BESZÁMOLÓJA.

KÉTFÉLEKÉPP NÉZHETŐ DOLGOK KICSINY TÁRHÁZA
Lech Majewski és Orosz István plakátjairól

2022 nyarán Lech Majewski kiállítását a Lengyel Intézetben Orosz István nyitotta meg. Vajon mi a közös a két grafikusban azon túl, hogy hasonló karriert futottak be, és máig megőrizték egyéni stílusukat a technológiai újítások, divatos trendek ellenére is? MARTINCSÁK KATA ÍRÁSA.

A SZABADSÁG GEOGRÁFIÁJA
Malta Fesztivál, Poznań, 2023

A 33 éves múltra visszatekintő poznańi Festiwal Malta idei utolsó napján a fesztivált alapító és a kezdetek óta igazgató Michał Merczyński bejelentette, hogy ez volt az utolsó kiadás, amit művészeti vezetőként jegyez. NÁNAY FANNI ÍRÁSA.

LENGYEL-MAGYAR ÚTISZÓTÁR
5. Kielcei Nemzetközi Színházi Fesztivál

A színpadon lengyel hagyományok szerint levezényelt meleg esküvő, egy boldogtalan család véres lemészárlása, drogos rémálmok a kapitalizmus görbe tükrében, zombiként visszatérő halott miniszterelnök és társai. És akkor a kéthetes 5. Kielcei Nemzetközi Színházi Fesztiválnak még csak az egyharmadát láttam… JÁSZAY TAMÁS BESZÁMOLÓJA.

A GALÍCIAI VÉRES FARSANG
Radek Rak: A kígyószív legendája

Radek Rak A kígyószív legendája című regénye az 1846-os galíciai felkelés híres parasztvezére, Jakub Szela történetét úgy meséli el, hogy a tényeket a lengyel népi hitvilág csodás és sokszor nagyon félelmetes elemeivel ötvözi. VÁNDOR JUDIT RECENZIÓJA.

GROTOWSKI HAGYATÉKA
Beszélgetés Jarosław Frettel

A Grotowski Intézetet igazgató Jarosław Fret a nemzetközileg jegyzett Teatr ZAR alapító-vezetője. Egy Grotowski-színésszel készült, magyarul nemrég megjelent interjúkötet apropóján örökségről és újításról beszélgettünk vele. LEVKO ESZTELLA INTERJÚJA.

LENGYEL PROBLÉMA = MAGYAR PROBLÉMA?
Perform[ing] Poland fesztivál / Artus Stúdió

Menekülésről, családon belüli erőszakról, bizonytalanságról alig egy órában. A Perform[ing] Polandon látott performanszok olykor rendkívül sűrű megfogalmazásmóddal voltak képesek összetett társadalmi problémákról beszélni. Van azonban, hogy ezt a beszédet nehéz meghallani. KESZTE BÁLINT KRITIKÁJA.

KÖZÖS METSZÉSPONTOK A TÉRBEN
Beszélgetés Michał Srokával

A lengyel és magyar kortárs képzőművészeti szcéna hasonló és eltérő tendenciáiról beszélgettünk Michał Srokával, és arról is, hogy miért izgatják a fantáziáját a közösségeket megmozgató projektek. MARTINCSÁK KATA INTERJÚJA.

A KÓRUS MINDIG ODA MEGY, AHOVÁ FÉL ELMENNI
Beszélgetés Marta Górnickával

Marta Górnicka ma a legizgalmasabb európai színházi alkotók egyike. Előadásaiban a markáns politikai tartalom (szavaló)kórusok által ölt formát, aztán mindez súlyos tehervonatként, mennydörögve zakatol át a nézőn. NÉDER PANNI INTERJÚJA.

RAJZZAL BONCOLT LELKEK
Portré Mariusz Wilczyńskiről, a lengyel animáció zsenijéről

Elismertségében is ismeretlen lengyel animátor, Mariusz Wilczyński lepett meg néhány éve minden idők legfájóbban varázslatos animációjával. Most utánajártunk, mi mindent rajzolt még. GYENGE ZSOLT ÍRÁSA.

 

mazurka vagy polonéz lengyel hónapok waclaw felczak alapítvány

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek