Magunkról

A Revizor – a kritikai portál Magyarország egyetlen, a szakkritikát főprofiljává emelő összművészeti portálja. 2008-as alapítása óta átlagosan évi 700-800 kritikát közlünk minden művészeti területről (színház-, tánc-, zene-, film-, képző-, építőművészet, szépirodalom, gyermekirodalom és -színházak), magyarországi és a magyar olvasók számára is érdekes külföldi vonatkozásban.

Nincs másik összművészeti lap, amely kizárólag saját tartalommal jelenik meg: a Revizor soha nem közölt és nem fog közölni híreket, ajánlókat, PR-interjúkat. Indulásunkkor a hagyományosan magas színvonalú magyar nyelvű nyomtatott folyóiratkultúra erényeit kívántuk online környezetbe plántálni: tudni akartuk, hogy az akkor nyomtatott lapokban elképzelhető szakkritika megél-e a neten. Nem túlzás azt állítani, hogy nekünk is köszönhető, hogy a kérdés ebben a formában ma már fel sem merül.

A visszajelzések alapján a szakkritikai profil bővült és átalakult: 2011 óta közlünk interjúkat a hazai és külföldi művészeti élet jeleseivel, 2016 óta saját videós anyagokkal jelentkezünk. A közösségi média platformjain is aktívak vagyunk: 2009-től Facebook-csoportot, 2014 óta önálló Facebook-oldalt működtetünk, saját csatornával vagyunk jelen az Instagramon, a Spotify-on és a Youtube-on is. 2017 óta van a Revizornak angol nyelvű, a főoldalról elérhető verziója, ahol a külföldi érdeklődésre is számot tartó hazai produkciókról közlünk kritikákat.

Publikált írásainkat egy mára 9000-nél több (!) cikkből álló, jól kereshető archívumba építettük, így a felhalmozott tudás később is hivatkozható, használható. A Revizor online jelenléte évről évre erősödik: mára a kritikai közvéleményben kiemelt hivatkozási pont lett a fennállása óta közel 300 szerzővel dolgozó lap. A Revizor szakkritikákat publikál: ezek nem tanulmányok, de jóval túlmutatnak az ajánló műfaján – az átlagos kultúrafogyasztók számára is olvasható, informatív és igényes írások.

A hat szerkesztőből és egy pályázati munkatársból álló szerkesztőség összeszokott, ütőképes, hatékony csapatként dolgozik. A Revizor 2008-as kezdőcsapata, azaz Csáki Judit, Jászay Tamás és László Ferenc máig a szerkesztőség oszlopos tagjai. Csáki Judit alapító főszerkesztő 2021-ben Jászay Tamásnak adta át a stafétát, ma ő elsősorban a Revizor napi működését, nagyszámú adminisztratív ügyeit koordinálja. Jászay Tamás főszerkesztőként a napi működés biztosítása mellett a Revizor közösségi platformjait gondozza, a partnerekkel tartja a kapcsolatot, továbbá a színházi, film- és táncrovatot koordinálja. László Ferencnek oroszlánrésze van a Revizor innovatív projektjeinek kigondolásában, emellett a zenei rovatot gondozza. Puskás Panni a cikkek szerkesztése és határidős feladatok elvégzése mellett a színházi és gyerek rovatra koncentrál, míg Merényi Ágnes területe a könyves és képzőművészeti rovat. Fórizs Dániel felel a Revizor egyre növekvő audiovizuális jelenlétéért a virtuális térben. Balassa Zsófia gyakorlott pályázatíróként sokrétű ötleteivel segíti a szerkesztőség munkáját. Csáki Judit, Jászay Tamás, László Ferenc és Puskás Panni kritikusként is hangsúlyosan jelen van a portálon.

A Revizor további munkatársai nem pénzügyi ellenőrök, hanem kritikusok: már elismert tekintélyek és ítészi pályájuk kezdetén álló fiatalok vegyesen. Szándékoltan sokszínű társaság, amelynek tagjait mégis összeköti a tisztelet – a teljesítmény, a nyilvánosság és a véleményszabadság tisztelete. Ma már bátran kijelenthetjük: bírjuk az alkotók, kultúramunkások, művészek bizalmát, és megtaláltuk a saját közönségünket is: a kultúra és művészet terepén dolgozó, illetve a kultúra „termékei” iránt érdeklődő olvasóinkat.

Köszönjük olvasóink eddigi kitüntető figyelmét – és számítunk rájuk, s a még nem-olvasóinkra a továbbiakban is.