Ad

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

MAZURKA VAGY POLONÉZ?

Lengyel hónapok a Revizoron
szept. 13. 2021.
Az év végéig a Revizor felületein kiemelt figyelmet kap a kortárs lengyel kultúra és annak magyarországi kapcsolódásai. A projekt a Wacław Felczak Alapítvány támogatásával valósul meg.
A következő hetekben, hónapokban a Revizor olvasói jó néhány olyan kritikával, elemzéssel, tudósítással találkoznak majd, melyek a kortárs lengyel és magyar kultúra kapcsolatrendszerére összpontosítanak. Összművészeti portál lévén célunk a különböző művészeti ágak területéről jellemző példák előszámlálása, olyan érintkezési felületek megmutatása, melyek azt mutatják, hogy a két, gazdag kultúrájú ország művészeinek ma is sok mondanivalója van egymásnak.
 
Minden területen: cikkeink a színház, a szépirodalom, a filmművészet, a zene, sőt a kortárs tánc és a képzőművészet vagy köztéri művészet területéről is érkeznek majd, de tervezünk szakmai beszélgetést is a kortárs magyar dráma lengyelországi helyzetéről. Szubjektív próbanaplót, interjút, önálló kritikákat, fesztiválbeszámolót, illetve tudományos igénnyel készült, forrás értékű tanulmányt is publikálunk. 
 
Wacław Felczak Alapítvány támogatásával létrejött projekt elemeit és eredményeit ezen az oldalon gyűjtjük össze.

ŐSZ VARSÓBAN

A kortárs lengyel zene körképe
Itt minden a Sztálin halála után alapított Varsói Ősszel kezdődött, és még most sincs nagyobb esemény annál egy zeneszerző életében, mint amikor ott mutatkozhat be. Bemutatjuk a lengyel kortárs komolyzenét. CSABAI MÁTÉ ÍRÁSA.
 

VARSÓ, A DRAMATURG SZEMÉVEL

Boronkay Soma lengyel színházi panorámája
Rövid bevezető a varsói színházak világába, ahogy egy magyar dramaturg látja. Mundruczó Kornél TR Warszawában rendezett Pieces of a Woman című előadásának dramaturgja a munkafolyamat részleteiről is beszél. BORONKAY SOMA BESZÁMOLÓJA. 
 

NEM TŰNIK EL

Malta Festival 2021
Mindig is erős hasonlóságot éreztem a poznańi Malta Festival és a szegedi THEALTER között: mindkettő a kelet-európai rendszerváltások idején, 1991-ben indult, nem az ország fővárosában, hanem egy erős kulturális szcénával rendelkező nagyvárosban. NÁNAY FANNI ÍRÁSA.
 

LENGYEL IFJÚSÁGI SZÍNDARABOK

Mennyek és pokol – mesék és történetek gyerekeknek és felnőtteknek

Az elmúlt húsz évben öt lengyel drámakötet jelent meg magyarul, s három hasonló magyar kiadvány, lengyelül. GABNAI KATALIN ISMERTETŐJE.

 

 

FANTÁZIA ÉS VALÓSÁG

Kortárs tánc Lengyelországban a 2010-es évtizedben
André Lepecki: Koncepció és jelenlét. A kortárs európai táncszcéna (Concept and presence. The Contemporary European Dance Scene) című esszéjében a kortárs tánc ingatag alapjáról tesz említést. Ez az érzékletes metafora nemcsak, hogy jól meghatározza a lengyel tánc állapotát, de tökéletesen diagnosztizálja is azt. ANNA KRÓLICA TANULMÁNYA. 
 

ZUCKERBERG NÉVTELEN SEREGEI

Jan Komasa: Öngyilkosok szobája (2011) és The Hater (2020)

Ön- és közveszélyes fiúk gabalyodnak az internet hálójába, miközben a saját átmeneteibe csavarodott Kelet-Európa fortyog körülöttük. Tandem-kritika Jan Komasa két net-filmjéről. GYENGE ZSOLT ELEMZÉSE.

 

 

MESÉK, MONDÁK A SZOMSZÉDBÓL

Lengyel legendák és népmesék

Pogány és keresztény legendák, egy nép és egy város eredetmondája, népmesék és tanulságos fabulák újramesélve és rajzolva: ez a Napkút kiadó Lengyel legendák és népmesék című kötete. VÁNDOR JUDIT RECENZIÓJA.

 

NYOMOKBAN GÖRÖGÖT

10. Dialog Nemzetközi Színházi Fesztivál, Wrocław

„Előre! De hova?” Négy éve ezzel a szlogennel búcsúzott a politika által alkalmazott gazdasági cenzúra (magyarul: pénzelvonás) ellenére is komoly sikerrel megrendezett Dialog Fesztivál Wrocławban. A kései folytatás remélhetőleg nem végjáték is egyben. JÁSZAY TAMÁS BESZÁMOLÓJA, 1. RÉSZ.

 

A MINDENSÉG MEGMUTATKOZÁSA

Bronka Nowicka: Megetetni egy követ

Bronka Nowicka díjnyertes első kötetében negyvennégy rövid történet olvasható. Főszereplőik tárgyak és emberek, négy generáció tagjai, ahogyan egy gyerek látja őket. SZARKA JUDIT RECENZIÓJA.

 

Magyar színházi alkotók Lengyelországban

Szakmai beszélgetés Pászt Patríciával, Máté Gáborral és Székely Csabával 

 

„MAJDNEM ÁTMÁSZTAM AZ ASZTALON”

Beszélgetés a lengyel-magyar színházi kapcsolatokról

A Revizor kritikai portál Re:vízió című szakmai beszélgetés-sorozatának keretében, a Mazurka vagy polonéz? című projektünk részeként a lengyel-magyar kultúrával, színházzal és ezek összefüggéseivel, kapcsolataival foglalkozunk. Csáki Judit beszélgetőtársai: Dr. Pászt Patrícia, a krakkói Jagelló Egyetem adjunktusa és műfordító; Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, színész, rendező, valamint Székely Csaba drámaíró.

 

ÖRÜLÖK, HA PROVOKÁLNAK

Beszélgetés Tadeusz Słobodzianekkel

A mai lengyel színház és drámairodalom meghatározó alakja a Magyarországon is ismert Tadeusz Słobodzianek, akivel a múlthoz való viszonyáról, jövőbeli terveiről, meg arról is beszélgettünk, milyen számára az ideális színház. PÁSZT PATRÍCIA INTERJÚJA. 

 

EMLÉKMŰ AZ EMBERNEK

10. Dialog Nemzetközi Színházi Fesztivál, Wrocław

Azt hiszem, ma ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást a színháznak: hogyan tud az egyetlen, az utánozhatatlan, a különleges emberről beszélni úgy, hogy a kicsiben meglássuk a nagyot, az egyediben az általánost. JÁSZAY TAMÁS BESZÁMOLÓJA, 2. RÉSZ.

 

ÚGY ALAKULT, HOGY VAGYOK ÉS NÉZEM

Wysława Szymborska: A növények hallgatása

Idén végre új Szymborska-könyv jelent meg magyarul. Az 1996-ban irodalmi Nobel-díjat kapott költő életműve valóban válogatott, rá is igaz a bon mot, hogy csak a jó verseit írja meg. Közel tíz évvel halála után versei, a költészethez és az élethez való viszonya semmit sem vesztett értékéből, aktualitásából. Egy 20. századi költő kortalan szövegei magyarul: ajándék a 21. századi olvasónak. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF RECENZIÓJA.

 

EGY KORTÁRS IRODALMI NOMÁDRÓL

Portré Olga Tokarczukról

Olga Tokarczuk magyarországi recepciója a kezdeti megkésettség után az irodalmi Nobel-díjnak köszönhetően vett pozitív fordulatot. Pályakép és előzetes, nem csak a magyarul megjelent művek fényében. VAS VIKTÓRIA ESSZÉJE.

 

KÍVÁNCSI MAGYAROK VARSÓBAN

A Varsói Ősz és a magyar zenei élet

Sztálin halála után három évvel, 1956-ban kortárs zenei fesztivált alapítottak a lengyel fővárosban: a Varsói Ősz bevallottan célként tűzte ki, hogy a jelen zenéjét bemutassa. CSABAI MÁTÉ ÍRÁSA.

 

A MEGVÁLTÓ MASSZŐR KÁLVÁRIÁJA

Małgorzata Szumowska: Soha többé nem fog havazni

Miképpen hálálja meg a fáradt test a gyöngéd törődést? Egy radioaktív természetgyógyász kalandjai a lengyel szupergazdagok ízületei között. GYENGE ZSOLT ELEMZÉSE.

 

BESZÉLGETÉS A MÚLTTAL

A Gardzienice Színházi Gyakorlatok Központjáról

„Ez a rendkívüli, szinte megszállott lengyel társulat, melyet a tehetséges rendező, Włodzimierz Staniewski vezet, véleményem szerint egyike a világ kevés esszenciális és eredeti színházi társulatainak" – írja a lengyel Gardzienice társulatról Susan Sontag, amerikai író, filmrendező. LEVKO ESZTELLA ÍRÁSA.

 

ELKÖTELEZETT ÉPÜLETEK

A színházépület mint a színházi gyakorlat része Lengyelországban

Három olyan példát szeretnék bemutatni, ahol a (színház)épület és annak funkciója túlmutat azon, hogy előadásokat fogadjon be, valójában az épület működ(tet)ése az elkötelezett (előadó)művészeti gyakorlat organikus részévé válik. NÁNAY FANNI ÍRÁSA.

 

FŐSZEREPBEN A GYERMEK

Új drámák a lengyel gyermek- és ifjúsági színházművészetben

Lengyelországban a gyermekeknek és fiataloknak szóló színházzal évtizedek óta neves alkotók foglalkoznak: a magyar nyelven először megjelenő történeti áttekintés célja az irányzatok és meghatározó személyiségek összegyűjtése. ZBIGNIEW RUDZIŃSKI ÍRÁSA.

 

 

lengyel cikkbe

 
Labels