Tánc

Hirdetés

concerto mozart revizor
„SOSEM TUDOD, MI VÁR RÁD A SZÍNHÁZTEREMBEN” Beszélgetés Králl Csabával

„SOSEM TUDOD, MI VÁR RÁD A SZÍNHÁZTEREMBEN”
Beszélgetés Králl Csabával

Május 17-én adja át a Trafóban a független kritikusokból és esztétákból álló kuratórium a hazai kortárstáncélet legrangosabb elismerését, a Lábán Rudolf-díjat. Összegző beszélgetésünkben Králl Csaba tánckritikust kérdeztük a kortárs tánc helyzetéről tegnap és ma a Lábán-díj által tartott tükörbe pillantva. JÁSZAY TAMÁS INTERJÚJA.

Tovább a cikkhez

INDOKOL A KURATÓRIUM A minősítéssel nem rendelkező Budapest fővárosi színházi- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek Emtv. szerinti, 2024. évi szakmai program megvalósítási és működési támogatása

INDOKOL A KURATÓRIUM
A minősítéssel nem rendelkező Budapest fővárosi színházi- és táncművészeti előadó-művészeti szervezetek Emtv. szerinti, 2024. évi szakmai program megvalósítási és működési támogatása

Az alábbiakban a budapesti székhelyű szervezetek pályázatát bíráló szakmai kuratórium – Imely Zoltán, Jászay Tamás, Kricsfalusi Beatrix, Lukács Levente és Herboly Domonkos – részletes értékelése olvasható.

Tovább a cikkhez

Hirdetés

bfz jarvi
szfvar 20240118
6szin kizarolag revizor
maimano munoz revizor
bun es bunhodes

CSÁK, DEMETER, VIDNYÁNSZKY & CO.
A kulturális törvényről

Lett egy új kulturális törvény. Készítette hét osztályvezető, látta öt helyettes államtitkár és egy sajtófőnök, jóváhagyta Závogyán Magdolna, Dr. Gáva Krisztián, és persze Csák János. Ez már akkora grémium, hogy mondhatni: vajúdtak a hegyek, és akár elefánt is lehetett volna belőle. A SZERK.

Tovább a cikkhez

„NAHÁT, EZ MIND KORTÁRS TÁNC!”
Beszélgetés a hongkongi Unlock Dancing Plaza vezetőivel

A héten Hód Adrienn-premier lesz a Trafóban: ez önmagában nem meglepő, de ha hozzátesszük, hogy a magyar Hodworks és a hongkongi Unlock Dancing Plaza táncművészei az alkotó-előadók, máris izgalmasabban hangzik a dolog. A távol-keleti társulat két tagjával, Joseph Lee művészeti vezetővel és Wendy Lam ügyvezetővel beszélgettünk a közös munka kihívásairól és örömeiről. JÁSZAY TAMÁS INTERJÚJA.

Tovább a cikkhez

A TESTEM AZ ÉN ORSZÁGOM
Theater is a Must 2023, Alexandria és D-CAF 2023, Kairó

A kairói D-CAF fesztivál Arab Art Focus programjának felütéseként rendezett Festivals and Audiences in the Arab World című kerekasztalbeszélgetésen a meghívott szakemberek igyekeztek az arab világban zajló kulturális fesztiválokat térképre helyezni, és közel száz (!) fontosabb művészeti eseményt soroltak fel - olyan országokból is, ahol a kemény önkényuralmi rendszer vagy a háborús helyzet miatt a kulturális fesztiválok hiányát feltételeztük volna. NÁNAY FANNI BESZÁMOLÓJA.

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Ezeket a cikkeket előfizetőink olvashatják. Már előfizetőnk vagy? Lépj be!
Belépek Előfizetek
Tovább a cikkhez

NULLA
Nyilvános a Petőfi Kulturális Ügynökség folyóirat pályázata nyerteseinek névsora

Soha ennyit nem költött a kormány a kultúrára, mint mostanság. Sőt: a GDP-arányt tekintve Európában a legtöbbet költi rá. A kormányoldal gyakran büszkélkedik ezzel; a számok szintjén még tán igazat is mondanak, de az elosztás módja nem is lehetne rosszabb. A kulturális források döntő mértékben a csókosokat támogatják – evidens jeléül annak, hogy a színvonal, a minőség a kormányt kicsit sem érdekli. A Petőfi Kulturális Ügynökség folyóirat pályázatának nyerteseit nézve ugyanezt látjuk. ÜZEN A SZERK.

Tovább a cikkhez

A TÁNC SENKIÉ ÉS MINDENKIÉ
Interjú Piti Viviennel, az AHA Kollektíva tagjával

Hat fiatal a salzburgi táncművészeti egyetem elvégzése után úgy döntött, visszatér Budapestre és kollektívát alapít. Bátor tett ez a 2020-as évek Magyarországán, de köszönik, jól vannak, és hosszú távra terveznek. Új előadásukat, a Senkiföldjét január 17-én mutatják be a Trafóban. A kollektíva egyik tagjával, Piti Viviennel beszélgettünk. PUSKÁS PANNI INTERJÚJA.

Tovább a cikkhez

“ENGEDJÜK ÁT MAGUNKAT A KISZÁMÍTHATATLANNAK”
Desiré Central Station Festival 2023, Szabadka

Kirobbanó energiák, új formák és megragadó perspektívák érkeztek november végén Szabadkára. Popcornt osztogató vámpírok, dobozolás és dobszóló, mesterséges intelligencia és techno, szívhang és művér. Hit me baby final time. A tizenötödik Desiré Central Station Festival néhány előadásáról – kísérletező formában – kölcsönösen inspiráló beszélgetést folytattunk. PROICS LILLA ÉS SZABÓ RÉKA DOROTTYA BESZÉLGETÉSE.

Tovább a cikkhez

Hirdetés

magveto krasznahorkai 20240117
btm kozepkor 20240115
szepmu 20240224 revizor
orlai mikor hazudtam 20240110
babszinhaz krabat kicsi revizor

ELÉRHETŐ OLASZORSZÁG
Napló az Oriente Occidente Táncfesztiválról

Rovereto csendes városa minden évben megtelik élettel és sok-sok emberrel az Oriente Occidente táncfesztivál idején. Tavaly szeptemberben vagy másfél tucat országból érkeztek táncosok és performerek, hogy workshopokat, performanszokat és előadásokat mutassanak be. A Springback Academy találkozóján szeptember 2-5. között mi, táncról író fiatal kritikusok is összegyűltünk, hogy táncszínházról és írásról beszélgessünk. BÁLINT ZSÓFIA NAPLÓJA.

Tovább a cikkhez

JE SUIS DOROTTYA UDVAROS
Jérôme Bel – Udvaros Dorottya – Ördög Tamás: Jérôme Bel / Trafó

Jérôme Bel francia koreográfus Jérôme Bel című alkotását látjuk a Trafóban, az egyetlen szereplő Udvaros Dorottya, aki azt állítja magáról, hogy ő Jérôme Bel. Ez az állítás látszólag nem több, mint egy szerep szokványos színházi felvétele – igaz, a cím és Bel eddigi dokumentációs koreográfiáinak sorozata erős kíváncsiságot kelt az autofikciós esemény iránt. JÁKFALVI MAGDOLNA ÍRÁSA.

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Ezeket a cikkeket előfizetőink olvashatják. Már előfizetőnk vagy? Lépj be!
Belépek Előfizetek
Tovább a cikkhez

A KIÉGÉS MŰVÉSZETE
A burnout jelensége a kortárs művészetben

Négy művésszel, négy művészeti ág képviselőjével beszélgettünk a kiégés általános jelenségéről. Talán nem meglepő, hogy Simon Márton költő, Fábián Gábor színész-rendező, Grosan Cristina filmrendező és Szeri Viktor táncművész nagyon hasonló problémákat vázoltak fel a téma kapcsán. PUSKÁS PANNI ÍRÁSA.

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Ezeket a cikkeket előfizetőink olvashatják. Már előfizetőnk vagy? Lépj be!
Belépek Előfizetek
Tovább a cikkhez

„HA AZT ÁLLÍTANÁNK, HOGY AZ EGÉSZ MUNKAFOLYAMAT RELAXÁLT VOLT, NEM MONDANÁNK IGAZAT”
Interjú Gaál-Kovács Júliával és Vass Imrével

Stresszesnek lenni a 21. századi ember számára olyan természetes, mint levegőt venni, miközben tudatában vagyunk ennek összes egészségügyi kockázatának. A RELAX című előadás a tánc nyelvén beszél az ellazulás és egy teljesebb élet lehetőségeiről. Gaál-Kovács Júliával és Vass Imrével a készülő produkcióról beszélgettünk, amelynek bemutatója november 28-án látható majd a Trafóban. PUSKÁS PANNI INTERJÚJA.

Tovább a cikkhez