Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

ELÉRHETŐ OLASZORSZÁG

Napló az Oriente Occidente Táncfesztiválról
2024. jan. 4.
daniele ninarello nobody nobody nobody oriente occidente revizoronline
Rovereto csendes városa minden évben megtelik élettel és sok-sok emberrel az Oriente Occidente táncfesztivál idején. Tavaly szeptemberben vagy másfél tucat országból érkeztek táncosok és performerek, hogy workshopokat, performanszokat és előadásokat mutassanak be. A Springback Academy találkozóján szeptember 2-5. között mi, táncról író fiatal kritikusok is összegyűltünk, hogy táncszínházról és írásról beszélgessünk. BÁLINT ZSÓFIA NAPLÓJA.

A fesztivál hívószava talán az „accessibility” kifejezés, ami leginkább hozzáférhetőségnek, elérhetőségnek fordítható. A találkozó programja a tánc- és színházi előadások mellett múzeumlátogatást és városnéző túrát is tartalmazott. A program második napja a MART múzeumban (Museum of Modern and Contemporary Art of Trento and Rovereto) kezdődött, ami a tartomány leghatalmasabb és leghíresebb múzeuma. Az épület valóban lenyűgöző méretű, ami a kiállítások mellett performanszoknak is helyet biztosít. A MART az észak-olaszországi kultúra szíve – mesélte az idegenvezető. Bár a múzeumba rendszeresen meghívnak előadásokat, ezek megrendezése kihívást jelent, mivel az itt elhelyezett műalkotások biztonsága az elsődleges, így a performanszokat csak üres terekben rendezhetik meg. Ennek ellenére a múzeum tere és a művek jelenléte plusz jelentésrétegeket ad egy-egy előadáshoz azáltal, ahogy a különféle művészeti ágak kapcsolatba lépnek egymással.

A kiállítások megtekintése után Gaia Clotilde-dal a tánc és a múzeum kapcsolatáról beszélgettünk. Ő rendszeresen dolgozik olyan performerekkel, akik különleges, közösségi terekbe viszik el az előadásokat. Ilyen például Danielle Ninarello Nobody, nobody, nobody című projektje, ami az iskolai bántalmazás témáját dolgozza fel. A táncos saját élményeiből kiindulva kezdett el dolgozni a projekten Mariella Popolla szociológusssal. Gimnáziumokban mozgáson alapuló workshopokon keresztül dolgozták fel a témát a diákokkal, az ő történeteiket és mozdulataikat emelte be Danielle Ninarello a koreográfiába. 

A performansz meghívást kapott a MART múzeumba, ahol egy olyan térben jött létre az előadás, ahol a test maga is tárggyá válik. A tánc és a falakat borító képek kapcsolatba lépnek egymással, ahogy a festményeken látható erőszak, heves érzelmek és szétszakadt testrészek új jelentést adnak a táncos heves mozdulataihoz. Mivel az előadás a nyitvatartási idő alatt folyamatosan zajlott, a múzeum látogatói ugyanúgy figyelhették a táncos mozdulatait, ahogy a mögötte lévő festményeket, majd tovább sétáltak: a tánc és a múzeum tere így olvadt eggyé. 

A beszélgetés után rövid túrán vettünk részt, ahol megismerkedtünk Rovereto történelmével. Trentino tartománya az osztrák-olasz határon helyezkedik el, autonóm tartomány közel háromezer tóval – emiatt kis Finnországnak nevezik. Noha lakossága mindössze negyvenezer fő, mégis nyolc múzeum található itt. Ennek oka, hogy az alapvetően iparral foglalkozó város a hatvanas években válságba került, amit a kultúra fejlesztésével hidaltak át. Roveretóban a kulturális intézmények szorosan együttműködnek egymással, aminek jelei mindenhol megtalálhatóak: a fesztivál plakátjai nemcsak minden bolt kirakatában, de még az éttermek tányéralátétjein is feltűntek. 

nicola galli ultra oriente occidente revizoronline

Nicola Galli: Ultra

A második nap programja Nicola Galli Ultra című előadásával zárult. Egy kiüresedett, sárral és földdel borított posztapokaliptikus térben furcsa antropomorf lények mozogtak. A füsttel teli színpadot csak néhány kihunyó, felhőkarcolókat idéző LED világította meg. A nyekergő, elidegenítő hangok fülsértőek voltak, miközben a villódzó fényben próbáltuk kivenni a táncosokat. Az alakok elkúsznak egymás mellett, elesnek, majd felemelkednek. Bár a posztapokaliptikus tér, az Alien-filmeket idéző alakok és a horrorelemek kezdetben izgalommal töltöttek el, a produkció gyorsan önismétlővé vált. A gyakori, indokolatlan elsötétítések fárasztóak, és bár a darab csupán negyvenperces, sokkal hosszabbnak érződött. 

A harmadik nap reggelén ismét a MART-ban kezdtünk, ahol Diana Anselmo Self-portrait in 3 acts című performansz-előadásán vettünk részt. A performansz középpontjában a néző és a nézett viszonya állt, melyet a művész három nézőpontból mutatott meg három rövid videóban. Az első videóban Diana Anselmónak csak a kezét láthattuk, ahogy jelel: ez volt a mi nézőpontunk. A második videóban szembefordult a kamerával, teste ily módon nézett objektummá válik, majd a harmadikban kivette a hallókészülékét és alsóneműre vetkőzött – ezt az itt és most nézőpontjának nevezte. 

A videók megtekintése után a performer a siketség mindennapi tapasztalatáról beszélt, ahogy középiskolás korában próbálta fogyatékosságát elrejteni a többiek elől, és úgy tenni, mintha minden rendben lenne. A performansz során három igazságot osztott meg velünk arra vonatkozóan, hogyan próbálják a fogyatékkal élő emberek megjátszani magukat azért, hogy ne bánjanak velük másképp. Beszélt a színpad teréről, ahol teljesen más szabályok működnek, mint a mindennapokban, mivel a színház a láthatóság, nem pedig a láthatatlanság tere. 

A performansz után kialakuló beszélgetés, ami később a Sergio Lo Gatto által vezetett szemináriumon is folytatódott, a hozzáférhetőség és a fogyatékos testek leírása körül mozgott. Hogyan írjunk olyan színházi előadásokról, amiben fogyatékos táncosok szerepelnek? Milyen nyelv és milyen eszközök állnak rendelkezésre az ilyen előadások érzékletes bemutatásához? Meg kell-e egyáltalán említeni, hogy a performerek vagy táncosok mozgáskorlátozottak, ha alapesetben nem szoktuk kiemelni, amikor nem azok? A kérdésekre nem találtunk egyértelmű választ, ugyanakkor Diana hangsúlyozta: fontos, hogy találkozzunk és beszélgessünk a közösségekkel, és úgy írjunk róluk. A felvetett témák kapcsán egy tételmondatot emelt ki: Nothing about us without us!, azaz Semmit rólunk – nélkülünk!

sharon fridman go figure oriente occidente revizoronline

Sharon Fridman: Go Figure. A képek forrása: Oriente Occidente

Az érintett témák körül forgott a fesztivál számunkra utolsó előadása, a Sharon Fridman által koreografált Go Figure. A sötét térben egy szkúter köröz lassan, miközben a rajta fekvő férfi kecses mozdulatokkal a szék köré fonja karjait. Ahogy a jármű mozog, a táncos lassan legördül a földre, mozdulatai hullámzóak, miközben egy másik szkúter bukkan fel. Az újabb táncos, Tomer Navot szálfaegyenesen áll a járművön, miközben egy mankót nyújt földön fekvő társa felé. A darab középpontjában kettejük dinamikája, kapcsolódása, és a mozgásában korlátozott táncos, Shmuel Dvir Cohen testének esztétikája áll. 

A mankó mint metafora folyamatosan újrateremtődik a performansz során, hol kapoccsá válik a két férfi között, hol szárnyként emelkedik a magasba, hol a bizalom, az egyensúly és akrobatika eszközévé válik. Tomer Navot tökéletesen egészíti ki Shmuel Dvir Cohen mozdulatait, amikor egyes jelenetekben átveszi a mankó szerepét, és tartja, kiegyensúlyozza a másik táncos testét. A koreográfia, ahogy azt az előadás utáni beszélgetésen Sharon Fridman is megerősíti, a test esztétikai bemutatása, ahogy Shmuel Dvir Cohen használja és látványossá teszi egyéni adottságait. A Go Figure tökéletes zárása a mozgáskorlátozott táncosokról szóló diskurzusnak, hiszen bár a test egyedisége az első pillanattól kezdve látható, mégsem a fogyatékosság, hanem az esztétikum áll a középpontban. 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek