Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

HALLGASS MEG, ÉREZD ÁT!

THEALTER Fesztivál 2021, 4-6. nap
2021. aug. 8.
Csak azért, mert bizonyos kérdések túlságosan kényesek vagy súlyosak, még beszélnünk kell róluk. Ezt teszi maga a színház is, történeteket mesél, néha olyan dolgokról, amiket nem akarunk meghallani. BÁLINT ZSÓFIA ÖSSZEFOGLALÓJA.
A kisebbek számára is érthető módon beszél a halálról és az idő múlásáról a Manna Produkció A halhatatlanságra vágyó királyfi című, Maróthy Anna Zorka által rendezett bábelőadása. Két lány, Halhatatlanság és Halál vetélkedik a kicsi királyfiért, aki az elmúlás elől menekül. Útra kel, hogy Halhatatlanság szerelmét élvezve elmenekülhessen Halál elől. Utazása során különös alakokkal találkozik: Lapátoló és Sas királlyal. Furcsa sakkfigurák ők a két lány játszmájában, akik egy másféle, rövidebb, de boldog élet reményével kecsegtetik, kísértik Királyfit. Vajon megéri-e az időtlen, egyhangú életet élni, miközben mindenkit beszippant maga körül a vízfolyásként zubogó idő homokja?
 
Apád előtt ne vetkőzz
Apád előtt ne vetkőzz
Kevésbé mesei, inkább húsbavágó szembesítésként jellemezhető az Orlai Produkció Irodától az Apád előtt ne vetkőzz. A visszaemlékezések a családon belüli abúzusról, molesztálásról mesélnek. A két szemszög: a Péterfy Bori által megformált kislány, akit molesztál a Pataki Ferenc által játszott nagyapa. Ami kezdetben egyszerűnek tűnik, hirtelen bonyolódni kezd, amikor fény derül a nagyapa gyerekkorára: árvaházbeli erőszak, viszony a mostohaanyával. Elítélhető-e valaki, aki sosem látott más példát? Ezeket a kérdéseket boncolgatja az előadás, miközben a két gyerek kíméletlen részletességgel számol be a történtekről. Mi tudjuk, amit ők csak megsejtenek, és legszívesebben elfordítanánk a fejünket. De nem tehetjük.
 
Ugyanígy nem tehetjük, de nem is érdemes elfordítani a fejünket a Manna Produkció Minden negyedik című előadásánál. Csábi Anna rendezésében hét nő történeteit követjük, életük jeleneteit, amik mind ugyanahhoz a témához kapcsolódnak: az abortuszhoz. Különbözőek az okok és életkörülmények, de közös pont a gyász és a trauma. Ezek a nők nem magyarázkodnak vagy védekeznek, nincs szó vallási vagy politikai nézőpontokról. Helyette a személyesség, az érzelmek kapják a főszerepet, ami őszintévé teszi az előadást. Nem didaktikus, nem akar megmondani, helyette a színház közösségteremtő szerepére támaszkodik. 
 
ProTest - Út a forradalomhoz
ProTest – Út a forradalomhoz
Éppen ez a szerep, hogy ti. képes tömegeket bevonzani, tette és teszi veszélyessé a színházat a politika szemében. De vajon képes lenne ez a tömeg egy diktatúrát megbuktatni? Legalább egy társasjáték erejéig biztosan. A Protest – Út a forradalomhoz résztvevői valójában a nézők, az ő érveik és döntéseik alapján formálódik a játék. Az alapszituációt az SZFE volt és jelenlegi hallgatói vázolják fel: egy elképzelt diktatórikus állam a kötelező sorkatonaságról törvénykezik, aminek ellenében a tiltakozó fiatalok mozgalmat alapítanak. Ennek a tagjai a nézők, akik a játék során nekifeszülnek a feladatnak, hogy erőszakmentes módon megdöntsék a rendszert. Az izgalmat és feszültséget folyamatosan fenntartja, hogy számos nehéz és morálisan megkérdőjelezhető döntést kell meghoznunk.
 
Nehéz eljutni a közös véleményig, az összefogásig, és mindez elősegíti egy önkényuralmi rendszer működését. Különösen, ha az a rendszer mindent tud rólunk. A Homo Ludens Project Megfigyelő játéka Orwell 1984-ét idéző világba kísér, ahol minden lépésünket kamerák és mobilok kereszttüzében éljük. Ezúttal csak nézőként veszünk részt a kamerák által közvetített játékban, aminek látszólagos célja a jobb élet szerzése, valójában pedig a játékosok életének tönkretétele, kapcsolataik szétzilálása. Az előadás a filmek és sorozatok disztópiáinak ismerős elemeit használja. 
 
A nagy kapituláció
A nagy kapituláció
De milyen elemek biztosítják az üzenetek átadását? A hang, a nyelv és a szöveg. A fikció és valóság viszonyának olykor szétszálazhatatlan viszonyait vizsgálja Kárpáti Péter A nagy kapituláció című előadása, ami lényegében egy beszélgetés Zsótér Sándor és tanítványa, Stork Natasa között. A kiinduló pont Pilinszky János Beszélgetések Sheryl Suttonnal című kötetének próbája, amiből valóban elhangzik egy fejezet, de a darab legizgalmasabb részeit a színházról szóló beszélgetések adják. Ezek egy részét Zsótér anekdotikus visszaemlékezései alkotják, eddigi pályájáról és olyan alkotókról, akiknek személyazonossága hol jobban, hol kevésbé egyértelmű a néző számára. Emellett a színészlét és a rendező munkájának lényegéről is hallhatunk elméleti, filozofikus gondolatokat. Az előadás második felében, a próbafolyamat elkezdésekor Pilinszky szövege és az elhangzó történetek, akárcsak a megformált szerep és a színészek személye, lassan összecsúszik, megkülönböztethetetlenné válik. 
 
A szöveg alkotóelemeit tovább boncolgatva, a nyelvet mint meghatározó tényezőt helyezi középpontba Simkó Beatrix és Jalonen Jenna közös alkotása, a Long time no see. A finn és magyar táncosnő (Rácz Réka) előadása a nyelvi határok leküzdéséről, hasonlóságok és különbségek megtalálásáról, de leginkább a közös alkotás őszinte öröméről szól. A koreográfia ötvözi a kortárs balett, a néptánc és a harci koreográfiák elemeit. Olykor humorosan mutatnak rá a két nyelv különbségeire (pl. a magyar és finn ábécé hossza), vagy elsütnek egy-két poént a hasonló hangzású szavak kapcsán. Ám ezek eltörpülnek a közös vodkázás, bulizás és a tánc örömei mellett. A lényeg itt az erotika, az összetapadó test és az izmok játékának közös nyelve. 
 
A nyelvet elhagyjuk, hogy elérjünk a hangok szintjéig. Ennek működését vizsgálja és elemzi a Tünet Együttes az Afterparty című előadásban. A játszók különleges estre invitálják a nézőt, ahol a koreográfiák zenei aláfestését saját hangjuk adja. A beszéden túlmenő hangok különböző formáinak széles skáláját mutatják, kezdve a halk nyöszörgéstől az állatias üvöltésig. Az előadás nagy része improvizáció, asszociációk sorozata, a színészek egymás mozdulataihoz és a kiadott hangokhoz próbálnak kapcsolódni. Így hoznak létre egy egészen furcsa, folyamatosan változó zenei élményt.
 
Telik
Telik
De miért járunk valójában színházba, miért nézünk előadásokat újra és újra? Az emelkedettség érzése vagy a szeretet miatt? Ilyen kérdéseken töprengtem Márfi Márk Telik című monodrámájának megtekintése közben. A darab a Vas megyéből elszármazott színész életének néhány jelenetét meséli el. Szavaival eleveníti meg a múltat, a hangok, képek és illatok szinte kézzelfoghatóvá válnak. A Régi Zsinagóga tere pár szalmabála és egy műanyag lavór segítségével pulykatenyésztő farmmá változik, ahol a fiatal fiú először találkozik a halállal, magánnyal, betegséggel, és megismeri az elszakadás nehézségét is. 
 
Szerelmek, szenvedélyek és botlások kálváriáját viszi színre a Freeszfe Angyalok Amerikában című előadása. Ördög Tamás rendezése Tony Kushner drámájának négy fiataljára koncentrál, akiket kilenc színész alakít váltott szereposztásban. A társadalmi kérdések feszegetése helyett a középpontba az intimitás és az azzal való megküzdés kerül. Bár a történet a reagani Amerikában játszódik, az előadás ma is aktuális problémákra koncentrál. Hogyan küzdesz meg azzal, ha a szerelmed AIDS-es lesz? Ha a széteső házasságodban élve rádöbbensz, homoszexuális vagy? A fiatalok szeretnek, szenvednek és küzdenek, összekapaszkodnak vagy elengedik egymást. Különösen érzékennyé teszi az előadást, hogy a színészek maguk is fiatalok, diákok, akik ugyanúgy küzdhetnek szerelmi problémákkal, bizonytalansággal. Elfojtanak, kirobbannak, kimondanak vagy megmutatnak. Ez a kapcsolódás teszi itt és most átélhetővé a fájdalmasan szép történetet. 
 
Miért lett R. úr ámokfutó? Fotók: thealterphoto2021. A képek forrása: THEALTER Fesztivál
Miért lett R. úr ámokfutó? Fotók: thealterphoto2021. A képek forrása: THEALTER Fesztivál
Ezzel szemben az ugyancsak Ördög Tamás rendezte, a KV Társulat által bemutatott Miért lett R. úr ámokfutó? az intimitás teljes hiányáról szól. Egy látszólag idilli család életébe nyerhetünk bepillantást: papa, mama, gyerek, átlagos kispolgári lakás és munkahely. Ám ahogy közelebbről is megismerkedünk a szereplőkkel, a tökéletesség képe gyorsan szertefoszlik. Stork Natasa R.-néje nagyvilági dáma, aki apróbb kedvességbe bugyolált sértéseivel alázza meg férjét, a pipogya, de egyébként szerethető R. urat. Dankó István finoman, apró arcrezdülésekkel és rándulásokkal érzékelteti a láthatatlan folyamatot, ahogy a jószándékú, igyekvő férfi a rá záporozó ütések hatására egy végső, kétségbeesett lépésre szánja el magát. Tette iszonyú, elítélendő, mégis érthető. 
 
Elítélhetőek viszont a Nihil szereplői. A kaposvári egyetemisták Móricz Zsigmond novellái alapján született előadása a falusi világba kalauzolja el a nézőt, ahol a korrupció és a rosszakarás az úr. Az állatorvos merő rosszindulatból jelentget fel, a körorvos apró kis ajándékokkal vesztegeti meg a főbírót, aki gond nélkül vádol be ártatlanokat. Az előadást nézve a nézőben csak egy kérdés fogalmazódik meg: tulajdonképpen ki itt az igazi ellenség?
 
Vannak olyan témák, traumák, amikről nem akarunk beszélni. De a színház újra és újra figyelmeztet minket: nézzünk oda, hallgassuk meg, érezzük át!

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek