Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

MESÉLJ A NŐKRŐL!

Gyárfás – Szabó: Tanulmány a nőkről / Városmajori Szabadtéri Színpad
2008. júl. 8.
A sekély retró, a derűs tinglitangli és a kacagtató stílparódia között pendlizett az egri Gárdonyi Géza Színház városmajori vendégjátéka. A nő rejtély, a férfi nemkülönben, s bizonyosságra csak a táncdalokban lelhetünk. LÁSZLÓ FERENC CIKKE.

Mészáros Sára, Fekete Györgyi, Bozó Andrea (Gál Gábor felvételei)
Mészáros Sára, Fekete Györgyi, Bozó Andrea (Gál Gábor felvételei)

Az 1992-ben elhunyt Gyárfás Miklós több évtizeden át a legkedveltebb vígjátékírók egyike volt hazánkban, s fékezett habzású, de egyszersmind rokonszenves és szerethető művei közül néhány mindmáig alkalmat kínál a mosolygásra. Különösen Keleti Márton által megfilmesített forgatókönyvei bizonyultak tartósan fogyaszthatónak (Butaságom története, Tanulmány a nőkről, Történelmi magánügyek, Komédia a tetőn), melyek sorából az egri színház az 1967-ben leforgatott Tanulmány a nőkről című szelíd-szolid vígjátékalapot szemelte ki, s dolgoztatta át Szabó Tamással kétrészes “zenés válóokká”. Ez az előadás települt egy estére a Városmajori Szabadtéri Színpadra, hogy a pódiumon, ahol egykoron a Granadával brillírozó tömzsi Laboch Gerard és az orchideákról nosztalgiázó Tolnay Klári és Páger Antal bűvölte a közönséget, újra tanyát üssön a tovatűnt idő. Csakhogy immár a retró elegy-belegy habaréka gyanánt, mely érzület egyformán érdekesnek és röhejesnek véli a régi slágert és a kínosan elszabott zakót, a megülhetetlen fotelt és a bakelit hanglemezt.

Nemes Takách Kata díszletei és Nagy Fruzsina jelmezei ezt az elrajzolt, halmozottan tarkabarka világot idézik, s gyengébb pillanataiban, olykor perceiben ehhez a regiszterhez közelít a bensőséges iróniát felülnézeti gúnyra cserélő előadás egésze is. A történet, amely (akárcsak Keleti Márton filmjében) három eltérő életkorú, de egyként válást fontolgató asszonyszemély és három dibdáb férj, valamint egy szépséges ügyvédleány körül forog, ilyesformán bele-belecsúszik a Bambi-emlegetés és kaszinótojás-rendelés híg retrójába. Jórészt errefelé lépdel a rendre szétcsúszó ifjúsági tánckar is, ám mivel a szerény koreográfiák az előadás táncdalbetéteit kísérik, ez a tény csak kevéssé hat zavaróan. Merthogy a Tanulmány a nőkről ebben a Csizmadia Tibor által színre állított változatban eminens táncdalfesztivállá alakult, s a közreműködő színészek szinte kivétel nélkül igen jól teljesítenek slágerénekesi minőségükben. Egymást követik az örökzöldek – Valaki kell nekem is, Egy szál harangvirág, Nem leszek a játékszered, Gedeon bácsi, stb., míg a film egykori betétdala, a Szeretni bolondulásig valamiért kimarad. A Venczel Vera egykori szerepében fellépő Tompos Kátya megejtő szépséggel énekel, de kellemetesen adják a többiek is, s még a Vári Éva hangján belépő Geguczné (Fekete Györgyi) és férje, a Hapci ambíció nélküli, hanyatlott szövegtudású hajóskapitánya (Csendes László) is derűt fakaszt.

Görög László, Hüse Csaba, Csendes László, Gál Kristóf
Görög László, Hüse Csaba, Csendes László, Gál Kristóf

S néhányuk számára ráadásul még az a lehetőség is megadatik, hogy stílusparódiává és jellemkomikummá alakítsák színpadi jelenlétüket, s ennek révén meghaladják a nyáresti nosztalgiázás (amúgy vitán felül hálás) zsánerét. Az író-rezonőrt és még több más szerepet alakító Görög László pontosan felméri játéklehetőségeinek határait, karikírozó készsége remekül üzemel, s színpadi rutinja érezhetően biztonságot teremt színésztársai számára. Az éjszakánként gitáros-énekesként güriző könyvelő szerepében az inkább Szabó Győzőt, mint Latinovits Zoltánt idéző Gál Kristóf meglehetős harsányan, de azért kedves, drabális bohócként működik. S kiválólag nagyszerű Hüse Csaba, aki színrelépése pillanatában nyakigláb kamaszbájával és komikusi készségének fegyelmezett szertelenségével gyűri le még a fanyalgásra szakosodott recenzens esztétikai alapú ellenállását is.

Aztán hogy ez a Tanulmány inkább csak vázlata egy vígjátéknak, az végül éppoly kevéssé tűnik fel a mai nézőnek, mint az 1967-es közönségnek. Csak ma jóval többet kell énekelni hozzá.

Kapcsolódó cikkünk: Nyári fesztiválok 2008

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek