Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

KRISTÁLYTISZTA SZÉP ÚJ VILÁG

Gemini Man
2019. okt. 5.
Ang Lee egészen Budapestig repült, hogy leforgassa Nemes Jeles László rémálmát. SOÓS TAMÁS KRITIKÁJA.

Ang Lee-t hajlamosak vagyunk érzékeny művészdrámái miatt számon tartani, pedig a tajvani Oscar-díjastól sosem állt távol a műfaji és a technológiai kísérletezés. A Jégvihar, az Értelem és érzelem, a Brokeback Mountain rendezője mellett ő volt az is, aki megszerettette a levegőben repkedős harcművészeti filmeket, a wuxiát a világgal (Tigris és sárkány), az elsők között próbálta meg átültetni filmre a képregény nyelvét (Hulk), és bebizonyította, hogy a 3D nem csak arra jó, hogy plusz pénzt gomboljanak le rólunk a moziban (Pi élete).

 

A Pi élete Lee életében is afféle vízválasztó volt, azóta a digitális film úttörőjének szegődött, akit olyan betűszavak hoznak lázba, mint a HFR, a CGI vagy a 3D+. (Pardon, de maradnánk az angol verziónál, magyarul ugyanis olyan elemek szivárognának be a filmkritikába, mint az SZTK, a számítógép teremtette kép (CGI), vagy a DK, a digitális kép, ugyanakkor az MKKP nem kapna említést, hiszen a magas képkockaszámot (HFR, high frame rate) kénytelenek lennénk MKKSZ-nek rövidíteni.)

 

Ez a technológiai innováció pedig esetünkben sokkal, de sokkal érdekesebb, mint maga a film. Az ugyanis a kritikusok egybehangzó véleménye szerint pocsék lett. Ha az az érzésünk, hogy egy leselejtezett, kilencvenes évekbeli B-filmet nézünk, akkor nem tévedünk, mert a Gemini Mant még ’97-ben írta Darren Lemke egy kiöregedett mesterlövészről, akit a kormány a saját, fiatalabb klónjával akar megöletni, de mivel akkor még senki se tudta megoldani a filmsztárok digitális fiatalítását, a forgatókönyv 22 évig hánykolódott a hollywoodi fejlesztési pokolban.

 

Ang Lee-t, arra tippelek, pont a történet lenyűgöző bugyutasága fogta meg, mert ezzel tudta meghekkelni a hollywoodi rendszert. Előző filmje, a Billy Lynn hosszú, félidei sétája ugyanis csúnyán megbukott, kétmillió dollárt se tudott összekalapozni Amerikában, így a rendező tisztában volt vele, hogy egy filmsztárra és egy faékzsánerre van szüksége, ha folytathatni akarja a kísérletezést.

 

A sztár az ötvenpluszos Will Smith, a műfaj pedig a pár évtizedes tökéleteskatona-akciófilm lett A katona meg hát A tökéletes katona vonalán és színvonalán. Kisebbségi haver, tébolyult (tudós!) főgonosz, bunkósága ellenére a főhősre tapadó jócsaj: ilyen lejárt szavatosságú filmklisékkel, meg persze pár budapesti imázsképpel van tele a Gemini Man (Halászbástya, Széchenyi Fürdő, Kiscelli Múzeum), de csak fél szemmel tudunk odapislantani, vajon beletörik-e Will Smith nyelve a „Vajdahunyad várába”, mert közben Ang Lee heroikus küzdelmét figyeljük, amit azért folytat, hogy a digitális filmnyelvet megújítsa.

 

Jelenetek a filmből
Jelenetek a filmből

Lee, aki a Pi életében csupa-csupa pixelből rajzolt félelmetesen élethű bengáli tigrist, a Gemini Manben egy csupa-csupa pixelből rajzolt, félelmetesen gagyi videójátékfigurát ereszt szabadjára Will Smith Juniorként, aki hol pszichopatának, hol csak szimplán együgyűnek tűnik, mert arckifejezései vagy nincsenek, vagy tökéletesen leválnak róla, mintha csak imitálná a sírást, a mosolyt, a szájmozgása pedig önálló életre kel a hangjához képest. És itt nem arról van szó, hogy hol jól, hol rosszabbul működik a CGI, hanem arról, hogy az ember biológiailag ki van élezve az emberi arc legapróbb rezdüléseire, hogy abban jelzéseket, érzéseket, vagy éppen hazugságot ismerjen fel, és ezért mindig ki fogja szúrni a csalást. Nem véletlen, hogy eddig pixelállatoknak (Caesar A majmok bolygójából) vagy szörnyeknek (Gollam) tapsolhattunk, és nem próbálták még a nulláról létrehozni az ember – pláne egy jól ismert filmsztár – digitális képmását.

 

Attól tehát nem kell félnünk, hogy jönnek a klónok és elveszik a színészek munkáját, Ang Lee másik újítása, a magas képkockaszám viszont könnyen meghonosodhat a hollywoodi filmgyártásban. Hasonlóval eddig csak Peter Jackson próbálkozott, de még ő is kisebb pályán játszott. Ha számokkal dobálózunk: Jackson a Hobbitot 48, Lee a Gemini Mant 120 fps-sel forgatta le. Ami már csak azért is érdekes, mert a nézők már a Hobbit kapcsán is panaszkodtak, hogy olyan, mintha rossz szappanoperát néznének, túl valóságos minden, a színészi játék pedig hamiskásnak hat.

 

Azon túl, hogy a Gemini Man tényleg egy rossz scifi-szappanopera, amelyben egy klónnak választania kell a szigorú, szadista katonapapa és a jó fej, bűnbánó bérgyilkos képmása között, a HFR-rel járó problémák itt még tovább sokszorozódtak. De miről is beszélünk pontosan? A képkockaszám azt jelenti, hány képet látunk egy másodperc alatt, a mozgókép ugyanis nem mozog, csak olyan gyorsan pörget állóképeket egymás után, hogy azt a szemünk mozgásként érzékeli. A hangosfilmes sztenderd a 24 kép/másodperc, ettől korábban többnyire csak a némafilmek tértek el, melyek többségét 16 fps-ben forgatták, és azért tipeg előttünk Chaplin ma már olyan gyorsan, mert a hangosfilmváltás óta 24 fps-ben vetítjük a burleszkjeit.

 

A képek forrása: MAFAB
A képek forrása: MAFAB

És hát kacsázik Will Smith is, meg mindenki, aki akciózik a Gemini Manben, mintha speedet tolnának bevetés előtt, és mint Tom és Jerry, vagy a kengyelfutó gyalogkakukk, sprintelnének verekedés közben. Hogy miért? Mert 120 (de még a magyar mozikban vetített 60) fps-nél is átver minket a szemünk, amely akkor látott csak ennyire gyors mozgást ilyen sűrűn adagolt képeken, amikor előretekertük vagy felgyorsítottuk a videót, és a magas képkockaszámot automatikusan ezzel az érzettel azonosítja.

 

Ez azonban csak a kisebbik probléma. A nagyobb, hogy HFR-ben a kép kristálytiszta, mindent, még a leghátsó statisztát is élesen látjuk, mintha nem filmet, hanem sportközvetítést néznénk a HD tévén. Ilyennek képzelem Nemes Jeles László rémálmait, aki a Saul fiában és a Napszálltában celluloiddal, homályban tartott hátterekkel és hangsúlyosan szubjektív perspektívákkal frissítette a kortárs filmet: pixelemberek rohangálnak mindenfelé, a legutolsó porszem is tűéles, és sehol egy kalap, sehol egy tarkó. Ha szeretnénk, bekukucskálhatunk Will Smith pórusaiba, köszönhetünk a faggyúmirigyének, és számolhatjuk a pattanásokat a háttérben szobrozó statiszták arcán.

 

Emiatt kicsit olyan a Gemini Mant nézni, mint a magyar trashfilmek újdonsült királyát, a Pappa piát, ahol a néző nem Szabó Kimmel Tamást, hanem a koreográfiát elvétő táncosokat figyelte a háttérben, meg azt, hogy mennyire művi minden. Csak ott a gagyi, itt meg a HFR hiperrealizmusa tereli el a figyelmünket, amely egyelőre nem valóságosnak, hanem hamisnak hat, mert a hagyományos képkockaszámmal szemben, amelynek a képe kicsit elmosódottabb, és elfedi a filmi világ csináltságát, teremtettségét, itt látszik minden tettetés: a díszlet díszletnek, a színészet színészetnek, a kaszkadőr kaszkadőrnek tűnik. Látjuk, hol vágják össze a kockafejű kaszkadőrt a bögrefülű Will Smithszel, melyik az a képkocka, amin az informatikusok eltüntetik a ripityára tört állványokat a golyószóróval szétlőtt kisboltból, és azt is, ha a verekedésben csak mismásolva paskolgatják meg egymást.

 

Az akciójeleneteket elismerésre méltó tudással és kreativitással vették fel, de HFR-ben azok az akciók működnek igazán, amelyekből kivonják az embert, amikor gépek, motorok, autók versengenek, és ahol tényleg átélhetjük, hogy mi, kelet-európai kisemberek ülünk a hollywoodi volánnál, az adrenalin dobol a fülünkben, és száguldunk Cartagena köves utcáin. Peter Jackson és Ang Lee vívmányának elsősorban ebben a műfajban lehet létjogosultsága, amelyben már egyébként évek óta rendszeresen alkalmazzák. Egyes jeleneteket magasabb fps-sel vesznek fel, majd a 24-es sztenderden játsszák le, és ettől az szaggatottnak, darabosnak hat, és jobban visszaadja azt a káoszt, vagy azt a sokkot, amely egy lövöldözés közepén léphet fel.

 

Egy komplett HFR-filmet viszont, pláne olyat, aminek a közepén egy pixelhalom rohangál, egyelőre nem fogad el valóságosnak a szemünk. Aztán lehet, jövőre jön majd James Cameron, aki 60 fps-sel forgatja az Avatar folytatásait, és felülír mindent, amit erről a formátumról tudunk, ahogy a 3D-re is áttérítette tíz éve egész Hollywoodot. Kétségtelen, hogy a HFR, a CGI, a 4K és a 3D+ a digitális film új nyelve, de a Gemini Man még csak dadog ezen. Kérdés, lehet-e rajta valaha folyékonyan beszélni – vagy mindig is vissza fogunk vágyni a mozi tökéletlenséggel teli, rejtélyes varázsába.

 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek