Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

SZORONGÓ INDIÁNOK

XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál / Millenáris
2011. ápr. 19.
Az igazi könyves rókák már az április 14-i hivatalos megnyitó előtti, megnyitóval felérő pódiumbeszélgetést is leelőzve, mérlegelő tekintetükkel „megnyitották” a rangos eseményt. Bizakodás és aggodalom egyszerre érződött a levegőben. TARJÁN TAMÁS BESZÁMOLÓJA.

Könyvfesztivál a Millenárison
Könyvfesztivál a Millenárison

Először oszlassuk el a megnyitók körüli kétségeket. Az első napon, csütörtökön kora délután pódiumbeszélgetésre került sor Per Olov Enquisttel, a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégével. Esterházy Péter tartott pompás – azóta a legfrissebb Élet és Irodalom hasábjain is olvasható – születésnapi laudációt (nem a mindig bánatos bölcsnek tűnő Enquist, hanem Esterházy ünnepelte épp 14-én a születésnapját). A vendég az esemény keretében vette át a Budapest Nagydíjat. Az ünnepélyes megnyitóhoz való átmenetként a megjelentek ráérősen diskurálhattak, koccinthattak. A gyorsan ürülő flaskák helyett a pincérek mindig újabbakat varázsoltak elő. „Borban erős a magyar könyvszakma” – jelentette ki egy kiadóvezető, nyilván nem csupán arra célozva, hogy ma már számos könyvkereskedés finomabbnál finomabb borokat is árul. Érződött: Magyarország, Budapest, a Millenáris, a rendező szervek jó házigazdái lesznek a fesztiválnak. Ezúttal is, tizennyolcadszor.

Az Európai Unió írói ars poeticái – Gálaműsor az európai uniós díszvendégség íróival: e program szolgáltatta a hivatalos megnyitót, hazánk soros uniós elnökségének rangját megadva-emelve a vendégkoszorúval (s ezt még egy protokolláris köszöntő, a maga nemében újabb megnyitó követte). Mind a huszonhat ország elfogadta az invitálást. A könyvbarátoknak ez huszonhat, a meghívottak tollából származó, magyarra fordított új kötetet is jelent. Néhány név az impozáns sereglésből: Eva Menasse, Jean Rouaud, Olga Tokarczuk, Ilija Trojanow. A csatlakozó rendezvények húrként pendülve adták meg a fesztivál szellemiségének párbeszéd-alaphangját, egészen a zárás pillanatáig. A magyar könyvesek céhe méltó formában fogadta a könyves Európát.

Enquist
Per Olov Enquist

Természetesen a könyvszakmai szereplőket a kisebb horderejű, de számukra cseppet sem háztáji kérdések legalább ennyire foglalkoztatták. Nem lehetett nem észrevenni, hogy sajnos ezúttal hiába keresünk néhány – főleg kisebb – kiadót, amely korábban akár komoly anyagi erőfeszítések árán is fontosnak tartotta a vásárlókkal, olvasókkal történő tavaszi találkozást. Csodák Palotája, Jövő Háza – a Millenáris intézményeinek, tereinek elnevezései sokakba befészkelték a dilemmákat: milyen közvetlen jövő vár a nem kevés gonddal küzdő hazai könyvpiaci szereplőkre; hoz-e „csodát” a kiadóknak az épp a könyvfesztivál hetében – ám „fékezetten”, a tervezettnél sokkal kisebb összeggel – beindult Márai-program? A vásárlás forintadatait e sorok írója még nem ismeri. Lehet, hogy ezúttal sem marad el a rekorddöntés. Azonban biztosra vehető, hogy a vásárlások – ezt sok vezető, eladó bizonygatta – igen egyenlőtlenül oszlanak el, s a könyvvásárlási kedv (egyben a vásárlóerő) nem vetekedhet a pár év előttivel.

Az érdeklődők számát illető találgatás általában már a szerényebb forgalmú pénteki napon is optimista volt. A megrögzött borúlátókon kívül senki sem kételkedett abban, hogy a szép idő és a bőséges kínálat megfelelő hívogató lesz. Azóta már nyilvános a szám: több mint hatvanezren látogattak el a fesztiválra, ezen belül a tizennyolc év alattiak aránya minden eddigit felülmúlt. Iskolai, egyetemi csoportokkal nemegyszer lehetett összefutni, s ha az ember melléjük szegődött – például műveltségi vetélkedőik, egyszer-egyszer jelmezes kultúrtörténeti játékaik okán –, időnként többet látott és tapasztalt, mint ha csupán a saját szemére és benső iránytűjére bízta magát. Ráadásul a „gyerekek” egy része nem újoncként érkezett. Akadt közülük, akinek feltűnt: a központi vásártér emeleti részén is megfogyatkoztak kissé a kiállítók, foghíjas a sor. A kínai pavilon szomszédok nélkül húzódott a sarokba (majd valami okból idő előtt felszámolta magát), a hangosbemondó olykor hiányzott, hogy semmi ne kerülje el figyelmünket.

Idén valamivel kevesebb skalpot gyűjthettek az autogramvadászok a magyar íróktól – annál többet a fókuszba állított külföldiektől. De a bennfentesek állították: jó vásárt csináltunk a „könyvvásárral”, mert nem pusztán Európa látogatott el hozzánk – a magyar irodalom híre is öregbül a vendégek által a kontinens országaiban. Van kilátás a szellemi árucsere további élénkülésére, azaz magyar alkotások újabb és újabb külföldi tolmácsolásaira. Jómagam is nem egy középnemzedékbeli íróval beszélgethettem, aki valamely könyvének még idén esedékes külhoni megjelentetésére számít. 

haylandA hagyományos mintákat követő könyvbemutatók, író–olvasó találkozók, interaktív programok, problémafelvető rendezvények részint a bekukkantó elsajátítást mondhatták magukénak: akkora volt a választék, hogy a könyvbarát nem is igen válaszhatott mást, mint a vándorlást (vagy persze célzott lecövekelést valahol). A kapcsolódó különféle díjátadások – például: ismét a Magvető lett Az Év Kiadója – információértékükkel pezsgették a néha a bőség zavara folytán pilledő fesztiválhangulatot.  

Szép sikert aratott Háy János író kiállítása a Jövő Háza előterében. „Hagyományos és nem hagyományos szomorú manóit”, egyéb munkáit tárta a közönség elé. (A Palatinus Kiadónál frissiben napvilágot is látott a Háyland című album, a szerző összegyűjtött, eddig nem publikált rajzaival, festményeivel.) Legtöbben a Szorongó indiánok magyarázó feliratot viselő színes vonal- és foltrajzra „licitáltak”. A két összehajló stilizált emberalak önnön testéből képez vigvamot. Összedugják a fejüket. Remélhetőleg nemhiába.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek