Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

A Z GENERÁCIÓ A HÁRMAS ÚTNÁL

Romankovics Edit: Cs & T / Harlekin Bábszínház
2024. máj. 12.
cs és t harlekin bábszínház revizor online
Miért kell Csongornak Tündét végigkergetnie a fél világon, mire sikerül összejönniük, ha egyszer már a mű elején is szeretik egymást? A Harlekin Bábszínház Cs & T című tantermi előadása erre a kérdésre ad egy gimisek számára is átélhető, logikus magyarázatot. PUSKÁS PANNI KRITIKÁJA.

Tantermi, színházi nevelési előadásokon edzett tizenegyedik osztályos közönséggel néztem végig az előadást az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban. Mint az előadás kezdetén kiderül, látták ők már az ugyancsak Madák Zsuzsanna által rendezett Antigonét és Jeruzsálemet is, így oldottan, rutinosan mondják el véleményüket a Cs & T nyitásaiban. A színészek az elején megnyugtatják őket, nem fogják nekik az egész Csongor és Tündét eljátszani – és ez így is lesz, Romankovics Edit átirata az eredeti műnek csak bizonyos részleteit építi a szövegébe, és a történet vázát felhasználva új súlypontokat ad saját drámaszövegének, amely elsősorban a fiatalok problémáira fókuszál.

Habár Vörösmarty drámája tizedikes tananyag, mint az az előadást bevezető rövid, diákokkal folytatott beszélgetésből kiderül, nincs a teremben köztük olyan, aki olvasta volna már a művet. Semmiképp sem szeretnék most elkezdeni búslakodni azon, ami ilyenkor szokás, hogy a mai fiatalok mennyire nem olvasnak, már csak azért sem, mert tisztán emlékszem arra, hogy én is az érettségi előtti pánikban rágtam magam teljesen végig a veretes szövegen. Inkább olyan szempontból lehet ez érdekes, hogy egyrészt mennyire épít az előadás legalább egy felületes szövegismeretre, vagy hogy mit ad hozzá az előadás értelmezéséhez a szöveg ismerete. Az első kérdésre a válasz, hogy Romankovics Edit bölcsen olyan szöveget készített, ami kitűnően érthető a Csongor és Tünde ismerete nélkül, másfelől viszont, ha ismerjük Vörösmarty klasszikusát, akkor bizonyos részek humora, mélysége jobban ki tud bontakozni, illetve az előadás új olvasatot kínál, és a két mű összehasonlítása izgalmas intellektuális játékká válhat a néző számára.

Bankó Bence, Bábinszki Ágnes

Bankó Bence, Bábinszki Ágnes

Az előadásban egy érettségi előtt álló osztály négy tagjának – Tündinek, Csonginak, Barnának és Irmának – a történetét követjük nyomon, illetve tanárnőjükét, Györgyi néniét, aki minden erejét megfeszítve, bábszínházas múltját is előhalászva, eljátssza nekik a Csongor és Tündét a tanórákon, hiszen nincsen túl sok bizodalma abban, hogy a diákok egy sort is elolvasnak majd belőle. Különben nincs igaza, Csongi (Bankó Bence) és Tündi (Bábinszki Ágnes) két introvertált, az olvasásban önmagát és egymást megtaláló fiatal, akik Vörösmarty művéből idézgetve, arról hevesen diskurálva szeretnek egymásba – lényegében a mű válik szerelmük kötőanyagává. Ők hát az égi szerelem, ahogy az eredeti drámában, és van még a földi, a Barna–Irma-páros (Budai Márton Zoltán, Szabados Böbe). Az ő történetük kiindulópontja is Vörösmarty Balgája és Ilmája, ám a Cs & T egy, a mai diákok között iszonyúan brutálisnak számító viszonyt mutat meg a színpadon: súlyosan bántalmazó kapcsolatot, amely egyelőre csak verbális, de az is nyilvánvaló, hogy már csak kis idő kell hozzá, hogy mindez fizikai agresszióba forduljon. Emiatt időnként kissé zavarban is vagyok az előadást nézve, nem mindig értem, hogy hogyan fókuszálhatunk Csongor és Tünde pár- és egyetemválasztási problémáira, amikor valaki más mellettük láthatóan hatalmas bajban van. És nagyon sajnálom azt is, hogy nem ülök az Irma helyzetét elemző, az ő számára tanácsokat adó kiscsoport közelében, és nem hallom, miről beszélgetnek.

És ott van még Györgyi néni, aki egyértelműen az előadás legérdekesebb figurája. Először csak lelkiismeretes tanárnak látjuk, aki minden erejét bedobva harcol azért, hogy a telefonjukat nyomkodó gyerekek valamit megértsenek a Csongor és Tündéből. Ám szép lassan kibontakoznak az emögött megbújó fájdalmak: egy félresiklott élet és karrier, egy válás és az a meggyőződés, hogy a szerelem csak tönkreteheti egy ambiciózus nő életét. Így változik át Györgyi néni Nánási Ágnes nagyszerű alakításában Mirígy figurájával, aki megszállottan igyekszik megakadályozni Csongi és Tündi szerelmét, mert nem akarja, hogy kedvenc tanítványával, akiben fiatalkori önmagát látja, megtörténjen ugyanaz, mint vele. Ahogy akciója egyre látványosabb kudarcot vall, úgy lesz egyre idegesebb, egyre kegyetlenebb.

Nánási Ágnes. Fotók: Gál Gábor. Forrás: Harlekin Bábszínház

Nánási Ágnes. Fotók: Gál Gábor. Forrás: Harlekin Bábszínház

Csongor és Tünde szerelmét ugyanakkor nem ő teszi bizonytalanná, hanem az, hogy a gimnázium végén válaszúthoz ér az életük, akár az eredeti műben Csongoré a hármas útnál. Karrier vagy szerelem? A szülői nyomásnak kell engedni, vagy az érzelmeknek hinni? Az előadás első kérdése a diákok felé az, vajon igaz-e, amit mondani szoktak, hogy az ő generációjuk elveszett generáció? Egyébként én ezt még sosem hallottam korábban, de a felvetés mindenesetre vitát, sokféle megközelítést generál a résztvevők felől. És miután a többi nyitás alatt kapcsolódni tudnak a négy fiatal szereplő problémáihoz és bizonytalanságaihoz, valamint közösen elgondolkodnak rajta, mi játszódhat le Györgyi néni fejében, az előadás végéhez érve az utolsó feladatuk, hogy a tanári asztalon szétszórt, bábozáshoz használt tárgyakat felhasználva próbálják meg Csongor helyzetét és jövőjét modellezni. Ebből egyébiránt számomra az derült ki, hogy a Z generáció fiataljai sokkal kevésbé elveszettek, mint amilyenek mi, az Y voltunk. Mert miközben rengeteg súlyos elvárásnak kell megfelelniük, abszolút a realitások talaján maradnak. A most látott csoport döntéseiből például az derült ki, hogy az egzisztenciális biztonság legalább olyan fontos szempont számukra, mint az érzelmi biztonság. Ami, ismerjük be, egészen más befejezést tartogat, mint Vörösmarty holdkóros szerelmeseié.

Az előadás adatlapja a Harlekin Bábszínház weboldalán itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek