Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

HAMIS ILLÚZIÓK ÉS KÖZTÜNK JÁRÓ SZÖRNYEK

Rémálmok sikátora
2022. jan. 28.
Guillermo del Toro komor és nyomasztó, ám szemkápráztató műben mesél bűnökről és arról, hogy a valódi gonosz nem a rémes külsejű szörnyekben, hanem az emberek lelkében rejtőzködik. KISS DALMA KRITIKÁJA.

A nem evilági lények régóta visszatérő figurái Guillermo del Toro fantasztikummal átszőtt filmjeinek. A mexikói rendező meghatározó védjegyévé vált a szörnyek szerepeltetése, mellyel egyfajta torz tükröt tart az emberekben lakozó démonoknak és deviáns gondolatoknak. Ugyanakkor hőseinek az álmok és a mese által menekülési utat is biztosít, így filmjeiben a gonosz és a kiszolgáltatottság mellett felsejlik a szerelem reménye és a boldogság utáni vágy. Del Toro klasszikus hollywoodi zsánereket és irodalmi műfajokat idéz meg — kedvenc műfaja a horror és annak különböző változatai — és teremt vizuális ötletekben tobzódó atmoszférát, mely olykor a narratíva hátrányára élvez prioritást. 

A lebilincselő és sötét tónusú A Faun labirintusa a valóság és a képzelet határán mozog, és egy 13 éves kislány szemszögéből meséli el a 40-es évek Spanyolországát elnyomó Franco-rezsim borzalmait és vezeti be a nézőt a fantázia birodalmába. A film megfelelően találja el az arányokat, és a misztikum finoman színesíti ki a valóság tartományát. Ez a világok közöttiség fedezhető fel a Bíborhegy című gótikus horrorfilmjében is, melyben az élők és a holtak egyaránt fenyegetést jelentenek a hősnő számára. A cselekmény alapvetően a gótikus románc műfaji jegyeit sorakoztatja fel, ám del Toro nem tagadja meg horrorfanatikus énjét sem, és idővel a véres látomások és a vörös szín szimbolikus használata kerül előtérbe.

A rendező a hollywoodi szuperprodukciókkal építi ki markáns szerzői vízióját, melynek eddigi, díjakkal — többek közt legjobb film és rendező Oscar-díj — is elismert darabja A víz érintése. A bizarr szerelmi történet a hidegháború Amerikájában játszódik és a korra jellemző paranoiára, valamint a különböző társadalmi egyenlőtlenségekre reflektál. A felnőtteknek szóló mesében az első számú gonosz megtestesítője a katonai erők vezetője, aki saját nyomorultságát leplezi szadista tetteivel, így A víz érintésében sem a szörny viselkedik hagyományos értelemben vett szörnyként, hanem az ember. 

remalmok1
Jelenetek a filmből

Az eltérő fantasztikumú művek után del Toro legújabb munkájában ezúttal a noir műfaját porolja le és a rá jellemző tematikai és stilisztikai motívumokkal az 1940-es évek cirkuszkultúráját eleveníti fel, melynek fő attrakciója a szörnyszülött. A William Lindsay Gresham 1946-os regénye alapján készült Rémálmok sikátora című filmben a természetfeletti sík csupán a trükkök és illúzió szintjén van jelen, és az emberek eredendő gyarlóságaira, vágyaira helyezi a hangsúlyt. A noir címke egyrészt a különleges formanyelvi megoldásokban jelentkezik, ilyen az expresszív megvilágítás vagy az éjszakai felvételek gyakorisága, azonban a fekete-fehér színvilág helyett vibráló színekkel (főként zöld és sárga) borítják be a vásznat és a folyton mozgó kamera járja be a klausztrofób tereket, másrészt a noir emlékezésdramaturgiája (flashback) és a fatalista színezet is tetten érhető az elbeszélésben.

Gresham könyvét 1947-ben először Edmund Goulding adaptálta filmre, aki ugyan hű maradt az eredeti szöveghez, de mivel az 1934 és 1968 között érvényben lévő cenzúra, a Hays Kódex jelentősen korlátozta azt, hogy mi szerepelhet a filmben, a végeredmény kevésbé erőszakos és szexuális töltetű, illetve a befejezést is megváltoztatták. 

remalmok2

A 2021-es változatban a Bradley Cooper által megformált Stanton Carlisle azonnal felveszi a rejtélyes, múltnélküli idegen imázsát. A férfi kevés aprópénzért és élelemért csatlakozik a Clem Hoatley (Willem Dafoe) vezette cirkuszhoz, ahol eleinte tipikus férfimunkákat végez, majd összebarátkozik a spirituális műsorszámot előadó házaspárral, a misztikus Zeenával (Tony Collette) és alkoholista férjével, Pete-tel (David Strathairn). Az együtt töltött idő során hamar kiderül, hogy az intelligens Stan sokkal többre hivatott, mint holmi fizikai munka és képes a közönséget rezzenéstelen arccal manipulálni. Stan nagyravágyó és számító antihős, aki fokozatosan involválódik a bűnbe. Amikor egy szerencsétlen baleset következtében Pete meghal, Stan úgy dönt, hogy továbbáll és a chicagói elit társaság köreiben próbál szerencsét. 

Álmai megvalósításában segítségére lesz a vándorcirkusz szelíd teremtménye, Molly (Rooney Mara), aki időközben teljesen belehabarodik Stanbe. A pár mentalista műsorával egyre nagyobb hírnévre tesz szert, ám az idilli pillanatokat beárnyékolja a noirból átvett klasszikus femme fatale felbukkanása. Cate Blanchett lehengerlő alakításában megismerjük a pszichiáter Dr. Lilith Ritter-t, aki vonzerejével és tudásával behálózza Stant. Az újdonsült kapcsolatban a saját céljai érdekében mindkét fél kihasználja a másikat, és ahogy az egy noirban általában lenni szokott, a végzet asszonya a romlásba taszítja az arra amúgy is hajlamos Stant, akinek múltbeli tetteire is fény derül, és már nem palástolhatja tovább hazugságokkal azt, ami benne lakozik, a valódi énje elől nincs menekvés.

remalmok3
A képek forrása: MAFAB

Az újragondolt Rémálmok sikátora del Toro és forgatókönyvíró-társa, Kim Morgan interpretálásában kompromisszumok nélküli darab, amely hosszan elidőz a karakterek jellemvonásainak megrajzolásával és apránként tárja fel az eseményeket mozgató motivációkat, valamint a sötét titkokat. A két és fél órás játékidő első felében a lassan csordogáló és kevésbé izgalmas cselekmény a főbb szereplők összetett és sejtelmes jellemével, illetve a pontosan megkomponált látvánnyal próbálja a néző figyelmét lekötni. Lomha léptekkel eltáncolt keringő, mely a játékidő második felében ritmust vált, hogy a fordulatos és némileg kiszámítható finálét követően csendben véget érjen. 

Del Toro filmje pazar körítésben tálalt, lassan építkező darab, mely nyomokban örökérvényű morális üzenetet tartalmaz. A rendező az általa megálmodott groteszk és bűnös világban alászáll az emberi lélek mély bugyraiba, azonban a narratív konvenciók kényelme és múltba néző esztétikája révén a Rémálmok sikátora nem tud több lenni, mint egy nosztalgikus stílus- és műfajkísérlet, ami ahelyett, hogy új kontextusba helyezné és árnyalná az eredeti szöveget, csupán újból felolvassa azt. Így aztán nem is kapunk mást, csak egy hibátlanul kivitelezett bűvészmutatványt.

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek