Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

ALL THAT JAZZ

Mi ez a hang? (Dzsesztetés) / Katona József Színház – POSZT 2008
2008. jún. 11.
A következőt tudom jelenteni: amióta először – vagy egy éve - láttam a Katona József Színház Dzsesztetés című produkcióját az A38 hajón, jelentős előrehaladás történt. Kivált Pelsőczy Réka és Nagy Ervin jutott előre több hanggal is saját hangszerének megszólaltatásában. CSÁKI JUDIT ÍRÁSA.

Nem egyszerűen örömzenélés ez az este – persze elsősorban az. Hanem színház – és itt már bajban vagyok az elsősorban-másodsorbannal: színház és kész, maradjunk annyiban, hogy színészek beszélnek, muzsikust játszanak és zenélnek.

Jelenet az előadásból. Szkárossy Zsuzsa felvétele
Jelenet az előadásból

Látjuk – filmen -, ahogy megérkeznek a színházba, és közben a színpadra is. Izsák Lili jelmeztervező fekete-fehérben tartja őket, a lányok ruhája egyforma, a fiúkon fekete ing, fehér nadrág, vagy fordítva. És kalap – már akinek jól áll: Szacsvay Lászlónak, Keresztes Tamásnak és Kocsis Gergőnek nagyon; viszont Nagy Ervinnek, Fenyő Ivánnak és Mészáros Bélának például a sildes sapka áll jól, azt viselik.

A negyvenes évek Amerikájának dzsesszvilágát idézi a produkció – idézetből van-lesz itt a legtöbb, ha belegondolok. Az alapfelállás szerint Kocsis Gergelynél szaxofon, Hajduk Károlynál szólógitár, Keresztes Tamásnál basszusgitár, Nagy Ervin kezében trombita, Pelsőczy Rékáéban klarinét, Fenyő Iván a zongoránál ül, Mészáros Béla a dobnál, Szacsvay egy fotelben, Jordán Adél és Rezes Judit pedig énekre készen.

Szacsvay László az előadásban. Szkárossy Zsuzsa felvétele.
Szacsvay László

A dramaturgia laza és vázszerű: Szacsvay néhány mondattal fölvezeti a következő hangszert és a játszó személyt, aki aztán kis jelenetben számol be hangszeréhez fűződő kapcsolatáról. Érdekes, hogy ezek a direkte spontánnak és rögtönzésnek ható jelenetek többedszerre is mulatságosak – ebből aztán gyanút lehet fogni, hogy mégiscsak színházi előadásba ágyazott sessiont látunk, melynek rendezője, Máté Gábor hálás és alapos munkát végzett, amikor ebbe a bizonyos színházi keretbe foglalta Mohai Tamás zenei vezető sokkalta keményebb munkájának eredményét.

És akkor mégis koncert ez, feldobott, lelkes és lelkesítő: Jordán Adél és Rezes Judit dalai fantasztikus stílusimitációk is, mozgásban, mimikában is kidolgozottak, és persze isteni énekhangon szólnak; idézet és paródia egyszerre, élvezünk és nevetünk, ahogy kell. Nagy Ervin remek bohóc, a dalokban és a trombitájával, amin a hajdani három helyett már nyolc hangot is tud, szólóra is merészkedik, és a nyakába vetett törölközővel egy egész világot hoz be a színpadra…

Jelenet az előadásból. Szkárossy Zsuzsa felvétele
Jordán Adél, Rezes Judit és Pelsőczy Réka

Pelsőczy Réka már a tizenötödik leckéig jutott a klarinétiskolában – Kocsis Gergővel előbb gépzenére, majd a lassan bekapcsolódó zenekarral muzsikálnak. Aztán Fenyő Iván zongoraszólójára – ő, ugye, tud zongorázni, így aztán könnyebben is játssza, hogy tud – Mészáros Béla és Pelsőczy frenetikus táncot produkál: Pelsőczy rongybabaként nyaklik-csuklik Mészáros karjában…

Jut szóló mindenkinek: a lelkes Mészáros a dobnál, Hajduk a gitárnál teljesít parádésan. Kocsis Gergő – és már az igazi muzsikusoknál tartunk, könnyű nekik – vándorol a hangszerek között, a szaxofontól a gitárig, és bár előbbi hangszeren az Ornitology című Charlie Parker-szám tényleg nem nagyon megy, egy másik Ch. P.-szám viszont igen; nem beszélve arról, hogy a szerényen abszolvált összehasonlításból nagy reményekre jogosít az a pont, mely szerint Charlie Parker már nem él, K.G. viszont igen…

Keresztes Tamás. Szkárossy Zsuzsa felvétele
Keresztes Tamás. Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Az alkalmi zenekar lelke Keresztes Tamás. Zongorás magánszámát bármely jazzklub megvehetné aranyáron, a dobszólóját pedig – melyben bejárta a színpadot, és az álló hamutartótól kezdve földön és égen, zongorán és széken járt a dobverőkkel – cirkuszi attrakcióként lehetne eladni hasonló árfolyamon. És – észrevenni ezt is – vezényel közben, a többiek fél pillantása rajta, akár tangóharmonika van a kezében, akár gitár. Keresztes vérbeli muzsikus, de ne tévedjünk: a kitűnő színészt látjuk a színpadon.

És amikor mindenki levert még egy parádés szólót, és megvolt az összes „get-together” is, a többesek, a duettek, és csak hömpölyög a hőség meg a füst, lassan a vége felé járunk. A Rezes Judit vezényelte „búchewing-gum” (vagy: búcsúing-gum) úgy kapja föl az előadást, ahogy kell egy profi finálénak: nem is hagyjuk elmenni őket, míg nem adják meg a kötelező ráadást…

Kapcsolódó cikkünk: POSZT 2008

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek