Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

ADATOK ÉS SZELLEMEK

Kőháti Zsolt: Osvát
2008. márc. 3.
Mielőtt a Petőfi Irodalmi Múzeum felolvasószínházi estje megkezdődne, Kosztolánczy Tibor irodalomtörténész tart rövidebb felolvasást, amolyan ismeretterjesztést Osvátról és a Nyugatról. Kicsit furcsa ez, hiszen nem egy neves irodalmárt látni a nézők között. URBÁN BALÁZS ÍRÁSA.

Egyébként is valószínűsíthető, hogy a PIM felolvasószínházi estjeinek törzsközönsége a témára fogékonyabbak közül verbuválódik, ráadásul a felolvasás rögvest elbizonytalanít az est céljait illetően: ismeretterjesztést fogunk látni, vagy egy dráma szárnypróbálgatását? Pedig ekkor még nem is tudjuk, hogy Kosztolánczy Tibor szövegébe jóval több szellemesség szorult, mint Kőháti Zsoltéba.

Osvát Ernő. Máté Olga felvétele
Osvát Ernő. Máté Olga felvétele

A felolvasószínház leggyakrabban az újonnan megszületett, vagy még születőfélben lévő dráma bemutatását szolgálja. Jó esetben kedvcsináló, mely felhívja a színházak figyelmét a szöveg értékeire, eloszlatja a kételyeket bemutatásuk problémáit illetően – szerencsére nem egyszer fordult elő a közelmúltban, hogy egy-egy Nyílt Fórumon, POSZT-on megtartott felolvasást a következő évad(ok)ban igazi bemutató követett. Kőháti Zsolt Osvátjával ez borítékolhatóan nem fog megtörténni.

A szöveg Osvát Ernő életének végső fázisát, leánya halálának estéjét mutatja be, s a legendás szerkesztő öngyilkosságával végződik. Közben megidéződik a közelmúlt, melybe az ugyancsak öngyilkosságba futó feleség alakja éppúgy belefér, mint az irodalmi csaták, torzsalkodások nehezen átlátható világa. Ám a „belefér” ebben az esetben izzadságos szerzői erőlködést takar: a főszereplő hol hosszasan monologizál, hogy irodalmi elveit, ízlését, Adyval kapcsolatos erős fenntartásait tudtunkra adhassa, hol a dialógusokba fűződnek bele kényszeredett sorok, hol a főcselekménnyel semmilyen kapcsolatot nem tartó anekdoták elevenednek meg (a hivatalnok férjét a művészi karriertől óvni próbáló, Osvátra támadó asszony látogatásakor). És akkor még nem is beszéltünk a víziókról, a szellemidézésekről, melyek nem csupán feleslegesek a történet kimenetele szempontjából, de végképp erősen eltérnek a dokumentumdráma formájától.

Bálint András és Jordán Adél
Bálint András és Jordán Adél

Merthogy ennek a darabnak még ehhez a formához lehetne a legtöbb köze; a dramatikus ismeretterjesztés körébe még beleférne az az ügyetlenség is, mellyel a szerző magukat a dokumentumokat a szövegbe rángatja. Amikor azonban ennél markánsabb írói ambíciók látszanak kirajzolódni, a néző zavarba jön: Osvát sorsa valóban alkalmas egy súlyos, komor tónusú, látomásos, az egzisztencia (vagy akár a halállal való szembenézés) végső kérdéseire fókuszáló tragédia megírására – de ennek a tragédiának semmi köze nem lehetne ezekből a citátumokból, dokumentumokból, anekdotákból összerángatott szöveghez. Talán csak Osvát és lánya jeleneteinek egy részében és az orvos egyik-másik megnyilatkozásában sejlik fel egy ilyen dráma lehetősége.

Bálint András. Valuska Gábor felvételei
Bálint András. Valuska Gábor felvételei

A szöveget a PIM-ben dramatizáló Lengyel Ferenc derekasan próbálja színszerűvé tenni a szín- és életszerűtlen dialógusokat. Legtöbb sikerrel ott jár, ahol a mű maga is mutat erényeket: Jordán Adél a halálfélelem és a beletörődés között hányódó, kivételes intelligenciájú, de gyermekien játékos kedélyű lány szerepében, Csuja Imre pedig a mindenbe belefáradt, saját betegségével is küszködő orvosként szerez néhány szebb pillanatot. A többi epizodista (Vlahovics Edit, Zborovszky Andrea) zsánerfigurákat hoz, a „megidézett” szereplőket pedig még olyan erős és karakteres színészek sem tudják valóságossá és dramaturgiai értelemben funkcionálissá tenni, mint Kocsis Gergő vagy maga Lengyel Ferenc. Bálint Andrásnak ugyan meg-meggyűlik a baja a szöveg bakugrásaival, de Osvát alakjának sziluettjét, az öntörvényű, centrális szerepe ellenére örök kívülálló értelmiségi alakját meggyőzően hozza.

A színészi igyekezet leginkább arra elegendő, hogy kínossá ne váljék az este. Kőháti Zsolt munkája azonban legfeljebb egy televíziós ismeretterjesztő sorozatnak képezhetné vázát, esetleg forgatókönyvét. Arról, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban szükség van ilyes ismeretterjesztésre, nem vagyok meggyőződve – arról viszont igen, hogy ebből az Osvátból színpadon előadandó dráma sohasem lesz.

Kapcsolódó cikkünk: Nyugat 100

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek