Hirdetés

NEM HABOS TORTA

Goldoni: A terecske / Kőszegi Várszínház
2016. júl. 10.
Goldoni A terecskéjének habkönnyű adaptációját láthatta a közönség Kőszegen, és én borzasztóan sajnáltam, hogy nem lett kicsit súlyosabb. PUSKÁS PANNI KRITIKÁJA.
2009-ben Zsámbékon is bemutatták A terecskét, akkor Kovács Dániel rendezte (aki nem azonos Kovács D. Dániellel), Szputnyikos produkció volt. Koltai Tamás írt róla akkor kritikát, és arról mesélt, hogy amikor Kovács Dánielék színművészetis osztályában tartott órát erről a drámáról, akkor a hallgatók azt mondták „ez egy lepukkant külvárosi terecske, az ott lakók pedig rémes népek”. Koltai cikkében ezt a reakciót egy generációs váltásként értékeli, újfajta színház- és világértelmezést lát benne. És bár én egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez az első generáció, amely ebből a szemszögből olvassa Goldonit, de abban igen, hogy teljesen egyetértek a véleményükkel: ami ebben a szövegben megtörténik, az pokoli.
 
Ecsedi Erzsébet
Sodró Eliza
Mert miről is szól tulajdonképpen A terecske? Fiatalokról, akiktől a szüleik szabadulni szeretnének, akiket elseftelnek és házasságba segítenek vagy kényszerítenek az idősebb generáció tagjai. Mindhárom eladó lány esetében legalábbis megkérdőjelezhető, hogy lesznek-e valaha boldogok. Luciettát már az első nap megüti a férje, Anzoretto, Gnese sorsát tizenhat évesen elintézi anyja és a szomszédasszony, Gasparinát tekintélyes hozománya miatt veszi feleségül az elszegényedett gróf.
 
Nem mondanám egyébként, hogy ez az értelmezési lehetőség az előadásban teljesen reflektálatlan marad. Mintha az előadás végén Kelemen József finoman arra tenne kísérletet, hogy ezt megmutassa. Gnese magába roskadva ül a házuk bejárata előtt, Gasparina és a gróf Anzorettotól vásárolt motorja nem indul, és mikor az ifjú ara megtolja hátulról, a járgány elszáguld a gróffal, ő meg rohan utána, ki tudja, utoléri-e. Ám a két pillanat kissé bátortalan, nyilvánvalóan könnyű, nyári szórakozást szeretne inkább biztosítani az előadás egy verőfényes, nyári napon a Kőszegi Várszínházban. Talán nem is zavarna ez, ha nem fulladna röhögésbe az a jelenet, amelyben Anzoretto féltékenységében egy istenes pofont kever le újdonsült feleségének. Lucietta és Anzoretto szerelme a klasszikus bántalmazó kapcsolat minden jellemzőjét magán hordozza, az első ütés után nyilvánvaló, innentől fogva minden nap így telik majd. Hogy a közönség gyakorlatilag végigneveti a jelenetet, az eléggé visszás a tízmillió vak komondor országában.
 
Ecsedi erzsébet
Ecsedi erzsébet
A terecskében rengeteg az agresszió, gyakorlatilag az egész szöveg ordenáré veszekedésekre és dührohamokra épül: itt mindenki megmondja a magáét a másiknak, de elfojtások azért vannak, sokszor nem a valódi fájdalmukat üvöltik a szereplők egymás képébe, hanem jelentéktelennek látszó dolgokon törnek ki a vérre menő viták. A kőszegi előadás közege is a folyamatos, hangos veszekedés, annak dinamikája: pillanatokig tartó békülés után újra egymás torkának esnek fiatalok és idősek egyaránt. A sokadik ilyen perpatvar már kissé igénybe veszi a nézői figyelmet, ugyanakkor úgy gondolom, nem túl hálás a színészeknek Goldonit játszani, mert A terecskében egyetlen összetett figura sincs, típusok vannak inkább. A színészek pedig kőkemény munkával próbálják kissé elmélyíteni ezeket a típusfigurákat néha több, néha kevesebb sikerrel.
 
Bajomi Nagy György figurája például egészen az előadás végéig ismeretlen marad. Szigorú nagybácsi, ezt tudjuk, eredendő felsőbbrendűségi érzéssel, aki ugyanolyan ordenáré módon képes részt venni a terecske hangzavaros vitáiban, ahogy az általa lenézett plebsz. Nem világos ugyanakkor az, hogy milyen viszonyban van unokahúgával, többnyire mérges vagy érzelemmentes, az utóbbi látszik rajta, amikor a gróf négy házáért elboltolja hét lakat alatt őrzött neveltjét. 
 
Epres Attila grófja, aki végül elnyeri – vagyis inkább megvásárolja – Gasparina kezét, tenyérbe mászó figura. Elegáns urat játszik, s közben a három eladó lány közül akármelyikkel szívesen játszadozna egy kicsit. Kissé kiöregedett dzsigoló, aki sosem szeretett senkit, és most anyagi problémái miatt mégis kénytelen érdekházasságot kötni.
 
Takács Kati, Szilágyi Csenge
Takács Kati, Szilágyi Csenge
Fiatal és idős nők egyaránt roppant kétségbeesetten keresik a férfiakat ebben a drámában. Sodró Eliza Gasparinája finomkodó gesztusai mögé próbálja rejteni kitörő szerelmi vágyát, az ő ellenpontja Szilágyi Csenge Luciettája, aki nyíltan és ösztönösen vállalja érzéseit. Hartai Petra Gneséje az előadás elején zavart és izgatott elfordulással reagál Zorzetto (Jámbor Nándor) szerelmére, de sajnos egy idő után már csak sírdogáló kislányként jelenik meg, és mikor eltörik az ötödik mécses is, már nehéz azzal foglalkozni, mi bántja, sírása egy lesz a rengeteg hang között, amelyek szintén rutinból szólalnak meg.
 
Ugyanez a helyzet a két özvegyasszonnyal (Takács Kati, Ecsedi Erzsébet) és a fánksütő asszonnyal (Pap Lujza) is: viccesek, aztán már nem, egymás testi hibáinak és életkorának csúfolása szép lassan érdektelenné válik. Különösen kellemetlen az a poén, amikor a Takács Kati által alakított özvegyasszony részegen próbál bemászni a macskaajtón, de a feneke kint marad, és a lyukban tölti az éjszakát. 
 
Rózsa Krisztián Anzorettoként agresszív dúvad, meglehetősen kevés dolog érdekli Lucietta birtoklásán kívül, esetleg a nő hozományának birtoklása. Roppant energikus színpadi jelenség, kitűnő énekhanggal, utóbbi azért nem minden színészről mondható el az előadásban. Mert A terecskében elhangzanak kedves kis dalok is a szerelemről meg a vágyról, amelyek még egy kis csillámport szórnak a nyári estére.
 
De azért látjuk a mocskot is. Az előadás díszlete kis velencei tér naturalista megjelenítésben: rozsdás erkélyek, kissé ütött-kopott házak, de kedves, hangulatos terecske ez azért. A színpad előtt lagúna: amelybe az előadás alatt a szereplők beleköpnek, hányást, szennyvizet öntenek bele, meg néha arcot is mosnak benne. Ezt nézve azt gondolom, hogy ez a világ sem fenékig habos torta.
 
Az előadás adatlapja a PORT.hu oldalon, itt érhető el. 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek