Hirdetés

„NEM A PARAVÁN MÖGÉ TERVEZTEK MINKET”

Beszélgetés Horváth Márkkal
2020. dec. 8.
Főszerepeket játszik, bábokat tervez, emellett saját előadásait írja és rendezi. Horváth Márkkal, a győri Vaskakas Bábszínház sokoldalú művészével öngyilkos parafafiguráról, szakrális színházról és vérfrissítésről is beszélgettünk. JÁSZAY TAMÁS INTERJÚJA.
Revizor: Azon bábosok táborát gyarapítod, akik eredetileg prózai színészek akartak lenni: a felvételin csábítottak magukhoz a bábszínészek.
 
Horváth Márk: Kamaszkori vágyam volt, hogy prózai színész legyek. A prózai felvételin matekoztam kicsit, majd átmentem a bábosokhoz: láttam, milyen sok remek prózista jön onnan, arra számítottam, hogy majd én is átlépek oda. Amikor Tengely Gáborék hívtak, hogy menjek át a felvételijükre, tökéletesen hoztam azt a sztereotípiát, aminek a lebontásán dolgozunk: elképzelni se tudtam, hogy valaki önszántából bábos akarna lenni. Már a felvételin zseniális dolgokat láttam, de még nem szippantott be teljesen a báb. Tisztelettel néztem a kirakott bábokat, de nem akartam azokkal dolgozni. Inkább csináltam parafadugókból egy emberkét, aki egy iskolapadról lezuhanva lett öngyilkos – ne kérdezd, milyen gondolataim voltak akkoriban, mindenesetre ő volt az első készített bábom.
 
Kocsis Rozival és Markó-Valentyik Annával A halhatatlanságra vágyó királyfiban
Kocsis Rozival és Markó-Valentyik Annával A halhatatlanságra vágyó királyfiban
R: Megbántad valaha a döntésedet?
 
HM: Nem, de ma is rácsodálkozom, hogy mennyire más oldalról közelítünk mi egy anyaghoz, mint a prózai kollégák. Sokszor úgy érzem, hogy agyasabbak vagyunk: többet gondolkodunk, de kevesebbet próbálunk ki. A prózaiak könnyen belemennek, mutatják, végül a rossz kihullik, megmarad a jó. Nálunk már a képzés során is csak akkor kerülhetett valami színpadra, amikor elméletben már működőképes volt. Vágyom is arra, hogy ne agyaljak túl mindent, legyen szó szerepről vagy akár tervezésről.
 
R: Miben különbözik egy bábos koncepció egy élőszínházitól?
 
HM: A bábban nem keverheted a szezont a fazonnal, vagy ha mégis, kell egy nagyon erős rendszer mögé, amit felrúgva megszületik a poén, amiről az egész szólt. Az élő színházban a rendező emberi viszonyokat rak fel, mi anyagminőségeket pakolunk egymás mellé, és jobban kiütközik, mi működik mivel és mi nem. Az embereknél a kémiával kell sakkozni, itt viszont koherens tárgyi világot kell építeni. Egyszerűnek tűnik, de ha az ember egy megírt történethez akarja illeszteni, rájön, hogy nehéz a szinteket összehangolni.
 
R: Az utóbbi években mintha az élőszínészes előadások jóval inkább elterjedtek volna, mint a klasszikus bábozás.
 
Makrancos Kata junior
Makrancos Kata junior
HM: Ezt a saját bőrömön is éreztem: miután a Vaskakashoz szerződtem, három év alatt egyetlen paravános előadásom volt. Valahol ez imponált is, hiszen tulajdonképpen prózai színészként kellett jelen lennem. Tengely Gáborral beszélgettem erről nemrég: szerinte azt, amit nem kapok meg az anyaszínházamtól, a saját projektjeimben valósítom meg. Lehet ebben valami, tényleg jól érzem magam a vásári technikában. Volt egy felbuzdulás sok évvel ezelőtt a szakmában, hogy a színészek bújjanak elő a paraván mögül, de nem gondolom, hogy mindenütt élőszínészes előadásokat kellene játszani. Az idősebb generáció paraván mögött töltötte az életét, bele akar kóstolni ebbe is, a fiatalok meg talán trendinek látják, de mondjuk ki, hogy kevesebb készségszintű technikai tudás kell ehhez, mint akár egy kesztyűsbábhoz. Azért van átmenet: Markó Robi Óz című előadásában a saját bádogember figurámat egyértelműen bábként kezelem. Nem képzelem róla, hogy én mozgatom, de olyan kimódolt stílusa van a karakternek a maga robotos, szögletes mozgásával, hogy akár mozgathatnám alulról vagy felülről is, itt viszont benne vagyok, úgy keltem életre az alakot.
 
R: Erre az irányváltásra például felkészítettek az egyetemen?
 
HM: A mi képzésünk színházi gondolkodó embereket nevelt: mindenből kaptunk egy picit. A gyakorlati órákra is sokszor kellett elméleti koncepciókkal előállni. Csató Kata, Tengely Gábor gyakran adott ki írásos feladatot, amit egy osztálytársnak kellett megvalósítani, így egyrészt azonnal láttuk, működőképes-e a gondolat, másrészt rendezői gyakorlatot is kaptunk. Nem feltétlenül a paraván mögé terveztek minket, sőt azt sem mondanám, hogy kizárólag bábszínházra. Több osztálytársam prózai színházban dolgozik, és valóban minden lehetőségünk megvolt, hogy kipróbáljuk magunkat. Vásári játéktól a kortárs mozgásszínházig bármit csinálhattunk, és mindig tudtak olyan konzulenst hívni, aki érdemben reagált rá.
 
R: Az, hogy van érzéked a tervezéshez, már az egyetemen körvonalazódott?
 
Leszállt az ég dicső királya
Leszállt az ég dicső királya
HM: Hogy tényleg van-e hozzá érzékem, a mai napig kérdés a számomra, de tény, hogy az egyetemen kezdtem manuális dolgokkal foglalkozni. Dékány Barna kért meg, hogy Novák Eszter Brecht-vizsgájához készítsek bábot. Elmondta, mit kell tudnia a bábnak, én ajánlottam a szicíliai marionettet, majd elkészítettem a legolcsóbb anyagokból. Az első nagy munka Kulcsár Noémi Macbethje volt, aztán a TÁP Színház Babahajója: mindkettő komoly tapasztalatszerzés volt, majd megtaláltak az újabb felkérések. A saját darabjaimhoz praktikusan készítem a bábokat, mivel tudom, hogy mit akarok vele csinálni, ahogy azt is, meddig terjedjen a báb tehetsége. Néha eluralkodik rajtam a megalománia, ezt meg kell tanulnom kezelni. Az a nagy szerencse ért, hogy Boráros Szilárddal dolgozhatok a Vojtinában, a jelenleg is készülő Vas Laci című produkcióban: Szili mint a mentorom, egyfajta pedagógiai supervisor. Rengeteget tanultam tőle arról, hogyan lehet még egyszerűbben megcsinálni az elképzelésemet. Mesélte, hogy Lengyelországban egyszer egy homokozót tervezett egy üres színpadra, és a rendező lelkesen közölte, hogy ez a legjobb díszlet, amiben valaha dolgozott. Hogy miért? Mert ott mindent meg lehet csinálni!
 
R: A tervezői, kivitelezői énednek azért is van létjogosultsága, mert egyik szakmában sem dúskál a bábszínház igazán jó szakemberekben.
 
HM: Sokan keresnek is, azt hiszem, van bizalom irántam. Szeretem ezt csinálni, ahogy azt a pillanatot is, amikor a színésznek odaadom a bábot – pláne, ha nem rontja el másnapra. Bár ha túl sok tervezői munkám van, már várom, hogy játszhassak. És ha van egy előadásból egy ötvenes szériám, megőrülök, hogy újra farigcsálhassak.
 
R: Az én első fontos színházi élményem veled kapcsolatban az, amikor egy szál gitárral arról énekelsz, hogy Mohácsi János nem tartott nektek kurzust az egyetemen.
 
Gergely Rozáliával az Ózban
Gergely Rozáliával az Ózban
HM: A Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk a második munkám volt Kelemen Kristóffal. A Színmű különböző évfolyamairól érkező diákokat hívott össze, és a próbák valójában interjúsorozatot jelentettek velünk az egyetemről, a szakmáról. Amit ott elmeséltem, nagyon fájt: bíztunk Mohácsiban, és nem is rá voltam igazán dühös, hanem arra a helyzetre, hogy nem tudtunk erről normálisan beszélgetni.
 
R: A szakdolgozatodat a szakrális színházi formákról írtad. Ha jól értem, a Magyar Művészeti Akadémia hároméves ösztöndíjával most ezt az irányt gondolod tovább.
 
HM: Nagykanizsán piarista diák voltam, onnan kerültem be a Színműre: a védőburok hirtelen pukkadt ki. A hirtelen jött szabadságot nagyon élveztem. Jártam még templomba egy ideig, de elkezdett zavarni, hogy az egyes miserészekben felismertem a különböző dramaturgiai funkciókat. Hatást elemeztem, és azzal, hogy maradéktalanul megismertem a szertartás minden elemét, elveszett a misztérium. Egyetemista voltam, amikor jöttek a nyilatkozatok a szakrális színház jelentőségéről, engem pedig érdekelt, hogy mi ez valójában. A szakdolgozatomban azt vizsgáltam, mitől bábszínház a katolikus liturgia; miben más az, ha egy bábot mozgatással töltesz meg élettel, vagy ha felmutatsz valamit, amit a közösség hite „kelt életre”. A kutatás közben készült el az Egyszemélyes passió című előadásom, és végre láttam jó minőségű szakrális színházi előadásokat is. Nagy élmény volt Vidnyánszky AttilátólMesés férfiak szárnyakkal, ami a katolikus szemléletet az űrversennyel házasítja, ráadásul komoly impulzust adott A pilóta, aki elrepült című szólóelőadásomhoz is. A téma továbbra is érdekel, és az MMA ösztöndíja lehetőséget ad az elmélyedésre. Három előadás elkészítését is vállaltam: az Egyszemélyes passió és a Leszállt az ég dicső királya után az Akárki következik, ezzel elkészül a passiójáték, misztérium, moralitás trilógia. Aztán Shakespeare és Peter Weiss a következő lépés: meglátjuk, a nem szakrális témában írt műveknél működik-e a szakrális színházi forma. Lehet, hogy nem, de az is kutatási eredmény lesz.
 
R: A saját munkáidban hogyan függ össze egymással teória és praxis?
 
Lúdas Matyi. A képek forrása: Vaskakas Bábszínház
Lúdas Matyi. A képek forrása: Vaskakas Bábszínház
HM: Sok út van, akár egy darabon belül is. Szeretek arra menni, amerre az anyag visz: kevésszer kezdek újra valamit a nulláról, így akár a véletlen hibák is beépülnek. Kicsit skizofrén a helyzet, ha egy próbán belül a bennem lévő tervező összevész a rendezővel, közben meg a színész tanácstalanul álldogál. Az utóbbi időben a szövegkönyvet nagyon pontosan kitalálom rendezőileg, szinte lekottázom, hogy mivel mit csinálok, így a próbák nagyon hatékonyan indulnak. Aztán jön az ötletelés, hogyan lehetne még izgalmasabbá tenni, majd behívok külső szemet is, hogy ránézzen.
 
R: A hazai közeget elnézve valahogy úgy képzelem, hogy kevés jobb dolog történhet annál egy bábossal, mint ha a Vaskakashoz szerződik.
 
HM: Tény, hogy nagyon erős támogatást kapok Kocsis Rozitól a saját projektek megvalósítására, de persze vissza is kell adni: jól működő előadásokkal kell előrukkolni, amik építik a Vaskakas renoméját is. A Budapest Bábszínházban és a kecskeméti Cirókában is voltam gyakorlaton, mindkét helyre hívtak tagnak, én mégis a Vaskakast választottam: Győr optimális méretű város a számomra. Szabadon dolgozhatok a színház műhelyében, olyan szerepeket kapok, amiért fiatal színészek minden ujjukat megnyalnák. Fontos, hogy ne kényelmesedjünk el, kellenek az új impulzusok. Ugyanakkor zavarba jövök, ha a szabadúszás és társulati lét közötti választásról beszél valaki, mert én naivan valamiféle arany középútban hiszek. Miután tavaly a Cirókában felújítottuk a Lúdas Matyit, új energiákkal telve tértem vissza Győrbe. Tudom, hogy nehezen kivihető, de talán ebbe az irányba lehetne mozdulni.
 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek