Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

DOKTOR HUNCUT MUCI

Szex és New York 2.
2010. máj. 27.
Hogy Carrie Bradshaw eredetileg szűk félórára kalibrált kalandjaiból lehetséges filmeposzt növeszteni, az már két éve kiderült. Ám hogy érdemes-e, az bizony a második rész láttán is nyitott kérdés marad. LÁSZLÓ FERENC CIKKE.

Kim Catrall, Sarah Jessica Parker és Kristin Davis
Kim Catrall, Sarah Jessica Parker és Kristin Davis

Botorság lenne eltagadni, hogy az HBO hat évadon át futó vígjátéksorozata, a kikapós, de azért egyre az igazi után sóvárgó szinglilét, a boltkórság és a végtelenített partizás fény- és árnyoldalait jelenetező Szex és New York az ezredfordulós populáris kultúra mentalitástörténeti jelentőségű alkotása. Akár a női reprezentáció, akár a divathoz és a látványos fogyasztáshoz való viszony, akár az évtizedes AIDS-pánikot feledtető új promiszkuitás témáját tárgyalnánk, Carrie Bradshaw és kis csapata egyszerűen megkerülhetetlen. S a roppant népszerű és kolosszális pénzeket fialó sorozat egyszersmind a televíziózás történetének is mérföldköve, s mint ilyen, természetesen nem kerülhette el a megfilmesítés aktusát sem. Bár a sorozatkarakterek és a mozifilmes verzió 2008-as találkozása nem tűnt éppenséggel felhőtlen, mindenki számára teljes kielégülést nyújtó légyottnak, azért az összeborulás nem maradhatott alkalmi (ha tetszik, egyalkalmas), s így immár a második két és fél órás celluloideposzt véleményezhetjük e témakörben.

Jelenet a filmből.
Jelenet a filmből

Nos, e második részben mindössze csupán a korelnököt, az ötvenes Samanthát (Kim Catrall) találjuk a szingli csajszi „én vagyok a világ lotyója” altípusú szerepében lubickolni, míg a többiek  már rég Valentino-kosztümjeik nyakkivágásáig belemerültek a házasélet, sőt – Carrie (Sarah Jessica Parker) kivételével – az anyaság örömeibe. Síró és maszatoló kisdedek, egymással álomesküvőn házasságra lépő melegek, valamint a férjjé lustuló Mr. Big (Chris Noth) előtérbe kerülő tévénézési szokásai érzékeltetik a változó időket, melyekkel rajongott hölgyeink szembesülni kényszerülnek. Valamint az arab kultúrkörrel, miután a film nagyobbik fele a történet szerint Abu Dhabiban (tényszerűen Marokkóban) játszódik, ahol New York királynői kedvükre és hozzá ingyér’ ámuldozhatnak a szállodai luxuson és a fotogén homokbuckákon, s közben még magánéletüket is bonyolíthatják – hála a tékozló bőséggel mért játékidőnek.

S mégis, bár a négy főszereplő színészi teljesítménye jószerint ezúttal is mindössze az emblematikus gesztusok reprodukálására korlátozódik, a folytatás lényegesen szórakoztatóbbnak tűnt az első filmnél. A változatlanul temérdek bújtatott reklám mellett több elfogadható poén, több szórakoztató elem és több sztár került az ismét csak Michael Patrick King által írt és rendezett második részbe, s ha a tengerentúli kritikusokból nem is, belőlünk azért itt-ott kiváltott némi tetszést e fokozott igyekezet. A hattyús, férfikórusos meleg menyegzőn Liza Minnelli esket és énekel, Penélope Cruz madridi bankárnőt ad csöppnyi szerepében, s még a csitri Miley Cyrusnak (lásd még: Hannah Montana) is jut egy önironikus villanás.

Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker (A képek forrása: PORT.hu)

A szaldót, fájdalom, jelentősen lerontja, hogy az alkotók ezúttal is jó alaposan kilúgozták Carrie figurájából a szép emlékű sorozat humorát, s így Sarah Jessica Parkernek nem marad más tennivalója, mint váltogatni Doktor Huncut Muci (cop. by Karinthy Frigyes) mindinkább kiüresedő arckifejezéseit. Az önismétlés mindig alacsonyabb szint, s ezt az aranyigazságot Matthew Broderick rokonszenves hitvese is beigazolja: külön gardróbban tartott manírjait láthatóan sokkal jobban koptatja, mint tavalyi Manolo Blahnik-cipellőit. 

S végezetül a játszó személyek és a recenzens számára egyaránt legkínosabb téma: a fiziológia. John Thomas kamerája ugyan remekül szuperál, amikor az haute-crème fényűzését mutathatja, ám kínosan alatta marad az elvárásoknak mindannyiszor, midőn Samantha, Carrie és Miranda arcáról kell közelit adnia. S ez sajna nem a jeles szakember hibája, itt bizony a természet munkál – átütve sminken, világítási trükkön, gondosan elrendezett ruharedőkön. Azt mutatja, amit a sztori – túl minden önreflexív tili-tolin – cáfolni próbál: az idő múlását, ami nem egyszerűen nevetségessé, de menthetetlenül kicsit szánalmassá is teszi ezt a szabad szájú hölgykoszorút. Hogy az igazság ilyen kegyetlenül szexista, vagy csupán a kritikus, annak eldöntését az olvasóra/nézőre bízzuk.

Vö. Mesterházy Lili: A múmia visszatér 
Gulyás Luca: A házasság szabályai 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek