Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
babszinhaz krabat kicsi revizor
magveto krasznahorkai 20240117

JÓLFÉSÜLT DILIHÁZ

Pippa Lee négy élete
2009. okt. 6.
Egy attraktív, túlteljesítő háziasszony bogyókat dobál magába szorgosan, pár évtizeddel később pedig a láblóbálásba belefásult lánya, Pippa követi precízen az anyai mintát. Csinos szőkék luxusneurózisa, meghökkentő fordulatokkal fűszerezve. TÓTH ÁGNES VERONIKA KRITIKÁJA.

Keanu Reeves,
Keanu Reeves és Robin Wright Penn

A stílusos és hallgatag Pippa Lee (Robin Wright Penn) annak ellenére, hogy ötvenhez közelít, még mindig nem más, mint egy tetszőlegesen alakítható, dekoratív gyurmadarab, akivel lehet kísérletezni és villogni egyaránt. Egy „enigma”, akinek titokzatossága neurózisában és folytonos megfelelési kényszerében keresendő.

Amikor Pippa öregedő és betegeskedő férjével, az Alan Arkin által alakított sikeres kiadóvezetővel egy idősek számára fenntartott luxustelepre költözik, szép lassan elkezd begolyózni a semmittevéstől: ijesztő emlékezetkiesései vannak, melyek arra késztetik, hogy nekilásson visszafelé araszolni az emlékeiben. Rebecca Miller rendező-forgatókönyvíró szellemesen keveri az idősíkokat, a gyerek, a kamasz (Blake Lively) és a felnőtt Pippa sorsa mégis sajátosan egységes mintázatot alkot: egy nemet mondani képtelen kislányét.

Monica Bellucci
Blake Lively, Monica Bellucci és Alan Arkin

A gyerek Pippa depressziós édesanyjaként Maria Bello sokadszorra hozza már a kiégett, megkeseredett szépség figuráját, ismét nagyszerűen: egyszerre tipikus, makulátlan, sürgő-forgó „stepfordi feleség” és gyógyszerfüggő, rikácsoló boszorkány. Ő az ősmodell Pippa számára, aki hiába gyűlöli labilitása miatt, később öntudatlanul másolja édesanyja viselkedési mintáit. A kamaszkori hullámvölgyek részletes taglalásától tekintsünk el, mindenesetre van mit feldolgoznia középkorú főszereplőnek emlékeit boncolgatva.

Az viszont kicsit vicces, hogy az 1964-es születésű Keanu Reeves és a nála két évvel fiatalabb Robin Wright Penn egy olyan románcot bonyolít a filmben, melyet a forgatókönyv szerint tizenöt év korkülönbség nehezít a nő javára, a valóságban viszont az elegáns és nádszálkarcsú színésznő tűnik késő harmincasnak, és Keanu Reeves tetoválása lóg kissé petyhüdten. A filmben mégis ott feszül közöttük a generációs szakadék, mert Pippa a nyugdíjastelep lázadozó virágszála, Chris pedig az egyik hajcsavarós néni neveletlen kölyke. Az erőviszonyok nem kiegyenlítettek, Robin Wright Penn a maga perfekcionista modellkülsejével, szelíd mosolyaival, visszafogottságával, udvariasságával, majd hirtelen öntudatra ébredésével finoman szólva dominánsabbnak hat kettejük között.

Maria Bello és
Maria Bello és Blake Lively (Forrás: PORT.hu)

Winona Ryder, aki az utóbbi időben jóval kevesebbet volt filmvásznon, most egy tragikomikus szerepben tér vissza, egy infantilis hisztérikát, Pippa barátnőjét alakítja. Őrült dívákból különben nincs hiány a filmben, Gigit, a környezetét teátrális gesztusokkal apportírozó, extravagáns, dúsgazdag volt feleséget Monica Bellucci kelti életre. Mike Binder is felbukkan egy régi, családi barát alakjában, mellesleg éppoly tenyérbemászóan, arrogánsan és félszegen, mint annak idején a nevével fémjelzett Mocsok macsók sorozatban.

A Pippa Lee négy élete a sok jó színész ellenére feltehetően mégsem lesz kultfilm, mert nem könnyű egy olyan szétzuhant nővel azonosulni, aki mindig tökéletes frizurával libeg be, és mélyrepüléséhez Keanu Reevest kapja partnerül. Rebecca Miller derűs humorú filmje mégis szerethető, mert eredeti csavarokkal teli  történetbe ágyazza a mondandóját: egy középkorú nő – hiába bólogatott egész életében – még mindig bármikor fityiszt mutathat a világnak.

Vö. Mikó Laura Hanna kritikája 
Fáy Miklós: Csendes idegösszeomlás 
Dávid Virág: Nagyon nő 
Gyenge Zsolt: Egy életem, egy halálom?

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek