Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

KEZDŐK

Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval
2008. nov. 24.
Mert merni kell nagynak lenni, ez nem vitás. De ki a kicsit nem becsüli… PAPP TÍMEA ÍRÁSA.
Jelenet az Adriana Lecouvreurből.
Jelenet az Adriana Lecouvreurből

Még mielőtt egy nagy, évtizedes nemzetközi reputációval rendelkező operaverseny, a Plácido Domingo fémjelezte Operalia (a Mezzo Televízióban idén szintén közvetített) döntője ideérkezik, az operabarátok egy másik, a műfaj zenei és színházi komplexitását megmutató verseny döntőjét nézhették végig – az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Pannon Filharmonikusok, no és a francia nyelvű zenecsatorna, a Mezzo szervezésében. A végletek versenyét a jó szándék és a hit hozta létre – és az amatőrizmus vezényelte le.

Jelenet a Raoulból.
Jelenet a Raoulból

Az operaverseny.hu-n megtekinthetők a promóciós filmek, és egy darabig láthatók voltak az operavideók is (már nem találhatók meg). A Sajtószobában 2007. szeptember 27-től sorakoznak a cikkek, melyek nemcsak zenei oldalakon, de regionális és országos napilapban, sőt színházi szakmai folyóiratban jelentek meg. Szomorú, hogy a (november 3-17. közt rendezett döntővel kapcsolatos) írásoknak 2008. szeptember 30-án vége szakad, ráadásul minden szöveg ugyanarról szól: „Lesz egy verseny, amit úgy hívnak: Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval.” A győztesek névsoráról szóló sajtóközleményt a zárógála utáni nap délutánján adta ki az Armel Produkciós Iroda, de még harmadnap délben sem került fel a honlapra.

Jelenet a Lukrécia meggyalázásából.
Jelenet a Lukrécia meggyalázásából

A nézők tájékoztatása sem volt kielégítő: a Lukrécia meggyalázása második előadásán be sem jelentették, hogy egy lekötött fellépés miatt nem a versenyszereplő Janja Vuletic, hanem a második szereposztás címszereplője lép fel (mindössze egy A/5-ös papírt ragasztottak ki az előcsarnokban); és valószínűleg a megterheltség miatt kellett beérnünk a cover énekes hangjával A salemi boszorkányok, a címszereplő markírozásával A vámpír második előadásán, illetve a gálán. Előbbi esetben a Dicapo Opera igazgatója elnézést kért, utóbbinál csak a szünetben szólt az ügyelő. A gála műsoráról pedig nem készült műsorfüzet.

A magyar kulturális élet végre egy nem Budapest-központú eseménnyel gazdagodott, ám a rendezők gondoltak a pesti népekre is. Operabusz indult minden előadásra; az ötlet, valamint a baráti árú, 3800 forintos retúrjegy dicséretes vállalás. A MÁV-START Zrt. viszont a hasonló (sőt jóval kevésbé jelentős) eseményeknél szokásos 50%-os menettérti kedvezmény helyett mindössze 20%-ot engedett a jegyárból…

Jelenet A salemi boszorkányokból.
Jelenet A salemi boszorkányokból

Szeged városán kevéssé lehetett látni, hogy rangos esemény házigazdája. A többi közé simuló citylight posztereken kívül sem transzparens nem volt, sem zászló. Bizonyos előadásokról – a félárú last minute jegy ellenére – még a nézők is hiányoztak. Ismeretlen operák, ismeretlen versenyzők, Alföldi Róbert és Telihay Péter kivételével Szegeden ismeretlen rendezők – az ár- és sztárérzékeny magyar közönségnek ilyen feltételekkel reménytelen mindössze három kategóriában (16500 Ft, 8500 Ft, 2500 Ft) jegyet kínálni; tévéközvetítés ide, tehetségek felfedezése oda, húzónév nélkül nálunk nem megy.

Jelenet A vámpírból. Fotók: Mezzo Operaverseny és Fesztivál
Jelenet A vámpírból

A jegy küllemén nem múlhat egy rendezvény minősége, de ennyire silánynak mégsem kellene lennie. Szép kivitelű a kétnyelvű műsorfüzet, tartalma teljességre törekszik: a polgármesteri és szervezői köszöntők mellett – melyek obligátak (és obligátan blődek) – a tartalmi részben a zsűriről, a két közreműködő szimfonikus zenekarról, a versenyző énekesekről és színházakról, az előadások alkotóiról – a rendezőtől a tervezőkön keresztül a karmesterekig – és az egyes operákról kapunk hasznos információt. Kár, hogy a szövegből kirí számos helyesírási hiba, a nevek írásának pontatlansága; az angol fordítás pedig jó esetben darabos, nehézkes, iskolás. Fontos, hogy az operák szövegét angolul is, magyarul is feliratozták (bár az angol nyelven írott daraboknál ez talán felesleges); kár, hogy itt is számos gikszer, helyesírási, félrefordítási és egyéb hiba csúszott be.

Buborékfújás a verseny zárógáláján. Fotók: Mezzo Operaverseny és Fesztivál
Buborékfújás a verseny zárógáláján (Fotók: Mezzo Operaverseny és Fesztivál)

Túlságosan bonyolultnak tűnt a pontozási szisztéma (és annak megfogalmazása is). Akik nyertek, a Szegedi Szabadtéri Játékokon, 2009. augusztus 21-én adnak önálló estet. Philippe de la Croix üdvözlő szövegében ez operaházi szólóestként („a recital in a major opera house”) szerepelt – kérdés, pontosan mire számítanak a győztesek.

Lesz folytatás; annyit már tudhatni, hogy jövőre is jön gdanski és New York-i produkció, és új helyszín lesz Ostrava és Bienne. Szeretném 2009 késő őszén elsütni azt a pocsék szójátékot a verseny lezárásaként, hogy muy bien.

A támogatás adatait és kapcsolódó cikkeinket a MEZZO Operaverseny és Fesztivál 2008 gyűjtőlapon olvashatják.

Vö. Koltai Tamás: Mezzo voce
Márok Tamás: Új operajátszás, új dilemmák

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek