Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

BETON.HOFI ÉS A TÖBBI VAGÁNY KÖLYÖK

Beton.Hofi: 0
2024. máj. 14.
beton hofi revizoronline
„Neked riadalom az Orczy tér, nekem élet és irodalom” – fogalmazza meg Beton.Hofi (Schwarcz Ádám) a Tükörterem című számában „költői hitvallását”. Ebben a mondatban felfedezhető népszerűségének kulcsa is. Ő azt nézi, amitől sokan elfordítjuk a fejünket. Mindenben megmerítkezik, majd belső megéléseinek és a külvilág zajainak esszenciáját adja. 28-as villamoson kihallgatott beszélgetés, kiabálás a lépcsőházban – személyes élmények, félelmek, kételyek és „kerületi klasszikusok” sűrűsége. TÓTH-GYÓLLAI ORSOLYA LEMEZKRITIKÁJA.

Schwarcz Ádám, azaz Beton.Hofi eredetiségére, nyerseségére kétségkívül rezonálnak a magyarok: első száma, a Közel-Kilét Európa 2020-ban jött ki, azóta már többször megtöltötte a Budapest Parkot, április közepén pedig az MVM Dome-ban koncertezett. Nem ő az egyetlen rakétaként felszálló hip-hop előadó itthon: az utóbbi években úgy ível fel a fiatal zenészek karrierje, mint az inflációs görbe.

A rap, specifikusabban a trap nemzetközi feléledésével a hazai hip-hop terep is bővülésnek indult, de nem újabb Ganxsta Zolee-k tűntek fel tömegesen. Ennek ellenére Krúbi megénekelte, hogy Ganxsta Zolee tehet mindenről, számában a szexizmus okos szatíráját kapjuk, a témát Ganxsta Zolee-ig vezeti vissza Krúbi a magyar raptöriben. A kilencvenes évek oldschool, lövöldözős érája óta azonban sokat változott az irányzat. Az újhullámos hip-hop képviselői különböznek „döglégy” Zoli gengszteres, vagy éppen Majka és Curtis klasszikus lakótelepi rappes irányzatától is. A „nyugatról importált”, felhígított poppos rappet (Geszti Péter) is sikerült egy időre elfelejteni – mindannyian sajátos stílust, friss témákat hoznak. Ez nem a „pénz, drogok, fegyverek, na meg pinák” (Ganxsta Zolee és a Kartel: A való világ) ismerős kombójának totális elvetését jelenti, sok esetben a meglévő sémák kerülnek ügyesen idézőjelbe és egészülnek ki nagyon színes, személyes, vagy éppen társadalmi, aktuálpolitikai témákkal. 

A Wavy zenei kollektíva/bulisorozat is elsősorban ezt az újhullámos szellemiséget képviseli. A csapat 2021-es nagylemeze (BABEL) huszonöt előadó közreműködésével készült egy elvonulós alkotótáborban, ami jól érződik a végeredményen (a számoknak hasonló az atmoszférája). Ugyanakkor jól mutatja, hogy milyen burjánzó a műfaj és milyen élénk az együttműködés a srácok között. A számok a BABEL-en nagyon aktuálisak, ropogósak, sajátosak, ugyanakkor megjelennek a régisulis elemek is, ez az előadók sokféleségéből is ered. Az erősen szentimentális, törékeny és nyíltszívű alternatív pop (Kolibri) a sokszor szövegeiben kendőzetlenül politizáló, önironikus rap (Holi) és a nyelvi meglepetésekkel élő beszélve éneklés (a Kizzaping69 néven feltüntetett Beton.Hofi) is megfér benne egymás mellett. Hofi verse-i elmennek szódával, de itt közel sincs annyi fantázia a szövegében, mint a saját albumain. 

Schwarcz Ádám a comic sins elnevezésű mixtape-pel robbant be a hazai könnyűzene világába. A hip-hop hajnalán (kb. a hetvenes évek Amerikája) a kazettára rögzített fellépések, bulik válogatását nevezték mixtape-nek, mára már az ingyen streamelhető, gyakran stúdiótól független formátumot értjük alatta. Gyakran nem jellemzi az a koherencia, mint egy albumot, esetenként csupán külön-külön írt számok egymás mellé pakolásáról van szó. A rapper következő mixtape-je, a Playbánia talán még a comic sinsnél is nagyobbat szólt, a Bagira ma is dübörög a bulikon és az utcákon. Maugli barátja, a párduc vizuálisan is fontos eleme a Beton.Hofi univerzumnak, a Holnap megállnak az órák videóklipjében egy hatalmas felfújt Bagira a fő attrakció. A vízió ezúttal is Miki357 fantáziájának terméke, aki többször is rendezett már Hofinak. A mixtape-trilógia záróakkordja, a 0 számait trendin trashy, agyament, zavaros képek kísérik, de mégis minden tapintható, szagos, ismerős. Szinte érezzük a kotyogós fekete illatát a 16 tonna fehér hó elején, a kopott kád dörzsölését, a parizer ízét a Tükörterem klipjét nézve, egy bulihely mosdójában pedig a Roncsfilm elevenedik meg (Holnap megállnak az órák). Valaki kiájult a vécécsempén, mellette intézi a dolgát egy másik fickó. 

Ez a kép megjelenik a Kék Pelikan című animációs dokuban is (mondjuk ott Kispál és a Borz szól a jelenet alatt) – a film rendezője, Csáki László amolyan kollektív kilencvenes évekbeli tapasztalatként hivatkozik erre a nehéz pillanatra. Ilyen zavarbaejtő, kicsit szégyenteljes, koszos, vagy éppen nagyon tiszta képeket villant fel a 0. Kollázsként áll össze: megfakult fotók, tépett színes karton, egy-egy mozijegy, blokk, bevásárlólista, újságból kivágott betűk. A kollázsolásnak csak úgy nekiesik az ember: a keze ragacsos, a mű maszatos, kesze-kusza. Vannak különleges, kiemelkedő részei és összecsapott, semmitmondó szegletei. 

Beton.Hofi legújabb albumának minősége is erősen egyenetlen. Ez a fésületlenség, vázlatosság viszont jól működik itt: még több kísérletezésre, műfaji játékra számíthatunk, mint az előző albumokon. Dubstep násza egy hetvenes évekbeli Bontovics Kati-dallal (Holnap megállnak az órák), afrobeat és egy kis békepipázás (Indián) és nagyon könnyed, poppos kaliforniai roadtrip Mary Corleonéval (Sofia Coppola). Ebben az eklektikusságban a koherenciát a fő motívumok, témák, visszatérő szófordulatok jelentik, egy-egy elem pedig az előző albumokról is ismerős lehet a fanoknak. Hofi ellentétpárok garmadáját sorakoztatja fel: gazdagság a szegénységgel, fekete a fehérrel, pokol a mennyországgal, ördög az Istennel kerül szembe, ezt a kibékíthetetlenséget érzékletesen támogatja meg szent és profán provokatív ütköztetése a szövegekben. 

Ebben szinte tapintható Schwarcz Ádám Ady Endre iránti tisztelete – egy-egy sor kifejezetten a költőre jellemző ambivalenciával és végletességgel van átitatva – még akkor is, ha Ady romantikájától messze el is marad az övé. Párkapcsolati topicokban ne számítsunk „héja-nászra az avaron”. A rapper a Hozz egy verset podcastben beszélt rap és költészet kapcsolatáról. Gyakori az átjárás a két út között: például itthon az undorground hip-hop egyik első jelentős képviselőjének nevében – Akkezdet Phiai-ban – a dupla k kortárs költészetre utal, a duó egyik tagja, Závada Péter mára a hazai líra népszerű alakja. Beton.Hofi a téma kapcsán arra is kitért, hogy kamaszkorától kezdve falta Ady verseit, A Nincsen himnusza című művét hozta el műsorba. Ady himnuszát idézi a Tükörterem, a 0 egyik legsötétebb darabja: „Nekik arany a korom és erre jó tét a bűn”. Indulatában visszhangzik: „A Bűn szebb az Erénynél / S legszebb Erény a Vétek.” Az Ady-párhuzamra az is rásegít, hogy Léda neve is megjelenik az egyik verse-ben. Ha Hofi papírra róná a szavakat, talán ő is naggyal írna egyet-kettőt: „Én a gonoszok közül üvöltök, ne legyen nyoma majd végül a Rossznak / Lehessen okom felüvölteni, lehessen jutalma végül a Kosznak” – hangzik a dal átvezetőjében. 

Ebbe a kissé filozofikus merengésbe beszivárognak a külvilág zajai. A dalt hallgatni olyan, mintha kibámulnánk a villamos ablakán, közben elméláznánk: a hangok, vizuális ingerek befolyásolják gondolatmenetünket. Pesti helyszíneken járunk, városi sztorikat hallunk: „28-as villamos kivisz a temetőbe / Mellettem panaszkodnak a gecis nevelőre”. A nevelőre való panaszkodás egyszerre durva társadalmi kritika (főleg ma) ugyanakkor konkrét utalás egy Index videóinterjúra, ami futótűzként terjedt a 2000-es évek közepén (Index – Videó – Százhúsz centi tömény erőszak). Az ehhez hasonló popkulturális idézetek sűrűn szövik át Beton.Hofi szövegeit: megjelenik itt az utcákat piros dzsekiben járó, cigit tarháló Szellem Laci (Tükörterem), Dr. Dolittle (Minden kutya a Mennybe jut) és a Meglepetés magazin is (Sofia Coppola). „Anyukád dohányzóasztalán vagyok a címlapon, meglepetés” – énekli a rapper, aki a Meglepetés márciusi számának címlapján jelent meg. 

Ügyesen csempészi a Margarétába karrierjének egy másik fontos pontját is: „Plafonról nézem magam az élelmiszerboltban”. A kép a Baross utcai Mannába kalauzol, ide állította ki Beton.Hofi a 2022-ben nyert Fonogram-díjat. A Manna ABC egyébként többször is megjelenik az előző albumokon is (POWERBANK 2). Éjjel-nappalikba szédelgés, tompaság a négyeshatoson, benzinkúton várakozás az Isten háta mögött: az ismerős helyszínek és élmények erősségei a trilógiának, de a legfrissebb mixtape-nek különösen. Ezek jórészt generációs tapasztalatok és hangulatok, ahogy a Nickelodeon csatorna és a Yu-Gi-Oh! kártya is. Utóbbi megjelenik a különösen is nosztalgiára fókuszáló Magyar Pite, Avagy A Kapolyi Disznóhágás című Mirror Glimpse albumon is. 

A Mirror Glimpse egy kétezres évekbeli romantikus tinivígjáték hangulatát adja, a Sofia Coppola-fantázia pedig inkább egy napfényes, rettenetesen dögös roadmovie-ra hajaz. Szinte szikrázik a szöveg egy-két ponton: „Szemem az végig az exit room-on / Alattad a backseat, szexin durrog” – kapcsolódik össze a hangzás a tartalommal. Hasonlóképpen az akusztikával játszik Hofi a Meggyfán című tracken, ami tartalmában, hangzásában és komplexitásában is az egyik legkiemelkedőbb szám az albumról. „Annyit esznek, lassan bereped a pad a pártkáderek alatt” – a p, d, b hangok sokasága együtt dobog a beat-tel. 

A produceri munkát többnyire az Anubii$-ként elhíresült Hegyi Christian végezte, a zenei alapok pedig majdnem minden számban nagyon ütősre sikerültek. A szövegben találunk gyerekkorból ismerős, vagy éppen népies szavakat (berek), misztikus tárgyakat (katana) és biblikus utalásokat is. Mindez időtlenségbe helyezi a történetet, a szlengek és modern tárgyak jelenléte zökkenthet csak ki az időtlenből. A dinamika ősi és pillanatnyi között több Beton.Hofi számban is jelen van, és legtöbbször működik is. A tetőn meztelenül levegőző asszonyok képe már a határt súrolja, de összességében a Meggyfán nem esik a falusi szegénység (egyébként elég gyakori) romantizálásának hibájába. Óvatosan fogja meg a mélyszegénység témáját, könnyedebb és súlyosabb hangvétel között egyensúlyoz. Beugorhat a borsodi juhászfiúról szóló Larry (2022; a filmet rendező Bernáth Szilárddal készült beszélgetésünket itt lehet megnézni – a szerk.): lehúzós hangulata ellenére ugyanakkor kúlsága is felfedezhető a dalban. 

A refrén egy kertben bujkáló csapat képét festi fel:  „Amazok a meggyfán várják a gazdát, hogy ki ne jöjjön / Térfigyelőkön követik a Mazdát / Maradjatok nyugton, hogy ki ne lőjön.” Visszafojtott lélegzet, egymásra leső, ágon gubbasztó emberek. Megragadja a helyzetet, pillanatot, ugyanakkor a nélkülözésből származó indulatot is. Itt a gazdagság és szegénység közti szakadék vérlázító, inkább jobbágy áll szemben a nemessel: „Pamm, pamm, van bandita, tékozló fiú / Királyok gyerekei, most én jövök, piú”.

A Kint vagyok a soron is foglalkozik társadalmi, megélhetésbeli különbségekkel. „Négy havi fizetés fél óra Szigetért” – hallhatjuk Pogány Induló verse-ében. Nagyon jó a lüktetése a számnak, amihez nagyban hozzájárul VZS és Pogány Induló, utóbbi a sok újhullámos rapper között nagyon ütős oldschool hip-hopot csinál. VZS szintén a gengszteres, régisulis vonalon mozog, verse-ében elhülyéskedik a cigányokkal kapcsolatos előítéleteken: „Betoppan a cigány és elakadnak a szavak / Ki a faszom ez a dili rossz arcú alak?”. Az önmagában is korrekten működő utcai bandás keménykedésbe került egy-két kicsit szájbarágós mondat is: „Valaki megdögölne a Fideszért / A politikusok ugyanazok tök mindegy ki beszél” (Pogány Induló). Egyébként Pogány Induló más számon is közreműködik, a Fura eseményeket az ő szövegei húzzák fel. 

Számtalan apróság bújik még meg a szövegekben, talán ez Beton.Hofi legdiverzebb, legtöményebb projektje. Ipari mennyiség, tizennyolc szám és két átvezető került a mixtape-re. A jobban sikerült dalok segítenek átlendülni a gyengébbeken (Fura események, Margaréta, Vezéregyéniség, Nullaközöd). A múltdarabkák sokfélesége ellenére kidomborodik egy-egy központi életesemény is: a 16 tonna fehér hóban kifejtve („Üveg Ciroc-ból letört üvegszilánkkal / Szúrjanak nyakon a havon / Hogyha hagyom azt, hogy verjenek”), a Margarétában említésszerűen („Hívjátok a mentőt, ez most KizzaPing a hóban”) kerül elő ugyanaz a sztori. Távolabbra is tekinthetünk, ugyanis az első mixtape-en szintén megjelenik ez a trauma: „Másnap virradóra az orrod vére csöpög a hóra” (HARD RESET). Emléktörmelékek, ismeretlen helyek és szereplők, oda-vissza utalgatások sokasága adja a 0 vázát, azonban ez kétélű kés. Magával is sodorhat az Óceán hullámzása, ugyanakkor könnyen ki is lökhet a part szélére. 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek