Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

BIZALOMGYAKORLATOK

Ladjánszki Márta: Kéretlen kérőim
2008. jan. 29.
Intim és szeretetteli bemutató Ladjánszki Mártáé, multifunkciós szereplőkkel, zenélő táncosokkal és táncoló zenészekkel. A Kéretlen kérőim a bizalomról szól, szelíd, de meglepően elszánt módon. TÓTH ÁGNES VERONIKA KRITIKÁJA.
Vas Péter fotója
Vas Péter fotója

Csapatépítő tréningeken gyorsan megtanulható, hogy nincs annál nagyobb hülyeség, mint behunyt szemmel rábízni magunkat a többiekre, és hátradőlni, hátha elkapnak. Természetesen nem lehet éveket átugrani egy megismerkedési folyamatból, ezért igen ritka, hogy egy társaság ilyenkor valóban összerázódik. Sokkal gyakoribb, hogy végül pőrén és egyértelműen kiderül, a résztvevőknek mennyire nincs közük egymáshoz. Ladjánszki Márta Kéretlen kérőim című bemutatója felidézi a bevett bizalomgyakorlatokat, melyekkel bármelyik kommunikációs-, önismereti- önsegítő- vagy csapatépítő tréningen találkozhatunk, de az ő előadásában furcsa módon még ezek a gyakorlatok is működni kezdenek, életre kelnek, a szereplők pedig valóban közelebb kerülnek egymáshoz.

A koreográfus már az elején figyelmezteti a nézőket, hogy azt szeretné, ha előadás alatt nem mászkálna senki, az ajtó belülről zárva lesz. Kissé túlzónak tűnik a felvezetés, de utólag kiderül, van oka rá, egyszerűen védi a szereplőit és a koreográfia törékeny ívét. Ugyanis az előadás alcímének (egyedül lét) ellentmondóan ez alatt az óra alatt valódi, figyelmes együttlét kerekedik Ladjánszki Márta és a tizenegy szereplő – Bozsogi Adrienn, Dombi Kati, Garai Júlia, Jarovinszkij Vera, Jávorka Ádám, Kókai Andrea, Kókai János, Lakat Andrea, Lipka Péter, Rácz Eszter, Varga Zsolt – játékából, jelenlétéből. A mindennapokban sok olyan helyzet van, amiből könnyű elszökni és automatára kapcsolva megspórolni a valódi jelenlétet, csupán beszélő, mosolygó másunkat hátrahagyva. Ebben az előadásban viszont csupa olyan helyzet szerepel, ahol ez lehetetlen: amikor valaki a nyakán érzi a másik leheletét, vagy amikor hátradől, és elkapják, nem kapcsolhat ki, teljes koncentrációval jelen kell lennie akkor is, ha végighúzzák a földön, vagy ha sorban álló társai kezén lépdel a magasban. Ez egyrészt erős fizikai koncentrációt igényel, másrészt pedig valódi érdeklődést, nyitottságot és bizalmat egymás iránt.

Vas Péter fotója
Vas Péter fotója

A leginkább emblematikus az a kép, ahogy a szereplők nyegle, esetlen madárkaként csapkodnak egy kusza tornasorban, de mindig van közöttük egy, aki képes röptetni a többieket; hogy ki, az mindig változik: bárki segíthet szárnyalni, és bárkiből lehet kezdő madárfióka. A szerelmi kapcsolatok teljes skálája szintén felvillan egy-egy helyzetben, egymás gyötrésétől, a mindent átható hatalmi harcoktól egészen egymás megszelídítéséig. A szerelem ebben a darabban sokféle lehet: egyszer kézcsók, máskor hajtépés jut, egyszer szkanderezés, máskor meg ölelés. Az adott szituációk ezerféle árnyalatát Koroknai Zsolt videója erősíti fel, ráközelítve, kiemelve egy-egy részletet a gazdag párkapcsolati enciklopédiából. Lassú, érzékeny és érzéki ez a darab, és ezt a finomságát, belefeledkezős jellegét még tovább erősíti az élő zene, Jávorka Ádám, Kókai János és Varga Zsolt izgalmas muzsikája. És mivel a táncosok be-beállnak énekelni, zongorázni a zenészekhez, a zenélés ez alkalommal közösségi élmény is.

Az előadás ezernyi apró kis részletből szövődik össze. Türelemmel és szeretettel kell bogozgatni, ami nem nehéz, ugyanis ha rá tudunk hangolódni a lassú, meditatív tempóra, valóban örömteli élmény vár ránk. És minden mozdulat, minden gesztus, még azok is, melyek eleinte talán idegennek vagy esetlegesnek tűntek, végül elnyeri helyét a finom és átgondolt szerkezetben.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek