Hirdetés

A RÉMKIRÁLY ELSZABADUL

John Wick: 4. felvonás
2023. márc. 21.
Úgy fest, kifogyott a lendület a szuperkúl bérgyilkos történetéből. A közel háromórás John Wick: 4. felvonás akciódúsabb lett, mint az előző részek, de monotonabb és öncélúbb is, jóval kevesebb teret engedve az érzelmi azonosulásnak. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA.

John Wick képregényekbe és divatmagazinokba illő karaktere épp attól volt sajátos és izgalmas, hogy valamiféle kitekert érzelmi logika folytán a néző képes volt megérteni és kedvelni őt. Lehet, hogy a metrón halomba aprítja az embereket egy ceruzával, de a lelke mélyén jó ember! Elvégre szereti a kutyákat, a halott feleségét, meg különben is jó útra akart térni, csak nem hagyták neki. Mr. Hyde-ot, a Rémkirályt, a gyilkológépet a szemünkben legyőzte a nyárspolgári életre vágyó Dr. Jekyll, akit kifejezetten bírtunk ironikus humora, eleganciája és az akciózást követő kifulladásai miatt.

Nos, éppen ez a nézői viszonyulás változik meg a negyedik rész esetében. Fel-felsejlik ugyan időnként Dr. Jekyll szelleme (Wick megment a haláltól egy belga malinois-t, a kutyatársadalom vitathatatlan akcióhősét; és kiderül, hogy valamikor barátság fűzte a meggyilkolására küldött vak bérgyilkoshoz is), de a terepet immár inkább Mr. Hyde uralja. Ő pedig csak tölt és lő, mint egy robot, gégéket tör el, ököllel orrba vág, lépcsőről gurul le, nuncsakuval gyilkol, autósüldöz, és szélvédőkre ken fel mindenkit, aki az útját állja.

johnwick1
Jelenetek a filmből

A negyedik rész olyan benyomást kelt, mintha az akciójelenetek köré írtak volna valamiféle történetet, nem pedig fordítva (a történetből következnének szervesen az akciójelenetek). Így aztán repetitíven vándorolunk egyik helyszínről a másikra, New Yorkból Marokkóba, Marokkóból Oszakába, onnan Berlinbe és Párizsba, hogy mindenütt menetrendszerűen eljussunk a fantasztikusan koreografált akciószcénákig.

Tényleg olyan, mintha valamiféle termékbemutatót látnánk az akciójelenetekből: pirosas neonfények, paravánok és szamurájjelmez Oszakában; fejszék és pisztolyok, dübörgő techno zene, belső térben zubogó vízesés Berlinben; festői napfelkelte, fegyverbárbaj a lépcsősoron és autós üldözés Párizsban. Akad még magasból lefilmezett kaszabolás is, amelyet külön ki kell emelnünk a látvány szempontjából. Az egykori kaszkadőrkoordinátor, Chad Stahelski rendező ezeket a jeleneteket kirázza a kisujjából (nyilvánvalóan ért az összes fegyvernemhez és John Woo- és Bruce Lee-filmeken szocializálódott), de mintha mégsem érezné, hogy a kevesebb több, és ezért az összes jelenetet túl hosszúra nyújtja.

És nem csak az akciószcénák ellen követi el ugyanezt a merényletet. A film halovány sztoriját is agyonbeszélik és túlkomplikálják. És hogy érzékeltessük, miért is tűnnek az egyes szcénák hosszabbnak az ideálisnál: az egyik visszatérő szereplő a franchise-ban, a New York-i Continental szálloda igazgatója, Winston (Ian McShane) John segédjeként párbajra hívja De Gramont márkit (Bill Skårsgard), akit a felsőbb körök azzal bíztak meg, hogy projektmenedzselje le Wick likvidálását. A márki egyedül üldögél a Louvre-ban Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festménye előtt, várja Winstont, aki komótosan elhalad a múzeum számos remeke előtt, és csak megy, megy roppant ráérősen (a léptei még visszhangoznak is), miközben végig követi őt a kamera, mint egy Tarr Béla-filmben – csakhogy ez ugye a John Wick negyedik felvonása.

De ugyanilyen fáradt sóhajt vált ki a nézőből, amikor a Rémkirály mindenkit kivégez felfelé haladva a Sacré Cœur-höz vezető 222 lépcsőfokon a Rue Foyatier-n, hogy aztán a lépcsősor tetejéről végül lerúgják, így kezdheti megmászni újra az egészet, miközben minden lekaszabolt merénylőjelölt nyomában plusz kettő nő ki a földből, azaz bukkan fel a semmiből a lépcsőn.

Egyszóval úgy fest, nincs már hová fokozni ezt a filmet. Attól, hogy minden jelenet kétszer annyi ideig tart, mint kéne, sem jobb, sem izgalmasabb nem lesz, amit látunk, csak unalmasabb. És úgy fest, ezzel valamennyire az alkotók is tisztában vannak. A negyedik felvonást egy olyan fordulattal zárják le, ami szükségszerűvé teszi, hogy újragondolják a koncepciójukat, ha elő akarnának állni az ötödik résszel is. Addig mindenesetre annak, aki hiányolná a John Wick-féle univerzumot az életéből, figyelmébe ajánlhatjuk, hogy hamarosan érkezik a spin-off, Ballerina címmel Ana de Armasszal a főszerepben, valamint a The Continental című sorozat, amelynek középpontjában a filmekben szereplő, bérgyilkosok menedékhelyéül szolgáló szálloda áll majd.

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek