Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

ISTENI PARTIKELLÉK

Jean-Philippe Rameau: Castor et Pollux / Komische Oper, Berlin
2016. júl. 16.
A berlini Komische Oper egyre bátrabban távolodik el a klasszikus musicalek és zenés darabok világától. Az előző évad rajzfilm-vetítésekkel keretezett Varázsfuvolája és hiperrealista Anyeginje után Barrie Kosky, a színház igazgatója és főrendezője újból operához nyúl. KAPPANYOS ILONA KRITIKÁJA.
Rameau 1737-es Castor et Pollux című darabja (illetve annak 1754-es, jelentősen átdramatizált verziója) antik témájú barokk opera. Első pillantásra erősen elüt a Komische Oper profiljától, ezért is nagy teljesítmény, hogy Barrie Kosky rendezése igényes, ugyanakkor valóban népszínházi szintet ér el. Az előadást Berlinben, majd koprodukció lévén, a Londoni Nemzeti Operában az eredeti  változatban, tehát franciául éneklik, és a feliratozás nehézkessége, a szöveg olvasásban létrejövő jelentése ellenére egy igényes kommersz színház azonnal érthető sztorija áll előttünk.
Jelenet az előadásból.
Jelenet az előadásból.
Az antikvitás világa egy mai társasági esemény keretein belül jelenik meg – leginkább egy elegáns, de közepes hangulatú céges bulira emlékeztet. A férfiak mind öltönyben, a nők koktélruhában, mindenki ünnepel: Pollux és Télaire házasságot köt. Csakhogy Pollux ikertestvére, Castor is szerelmes Télaire-be, és Pollux úgy dönt, inkább önfeláldozóan eláll a szerelmesek útjából. Viszont Télaire testvére, Phébé is Castorba szerelmes, féltékenységében háborút szít, mely Castor életét követeli. Itt kezdődik a darab valódi cselekménye: Pollux alászáll az alvilágba, hogy megmentse fivérét.
Nyugtalanított a gondolat, hogy az eddig a pontig erőteljesen modern kisrealista jellegű rendezés meg fogja próbálni megmagyarázni az alvilágot, elhárítani a történet szakrális, misztikus mivoltát, de ennek az ellenkezője történt. Az ókori Spárta lehet egy mai cég, de az alvilág változatlanul az alvilág.
Ezt a megközelíthető misztikumot segíti, hogy a végletesen egyszerű díszlet erősen korlátozza és befolyásolja a szereplők mozgását. Katrin Lea Tag díszlettervező színpada egy hatalmas keményfa doboz, melynek öt oldala kitölti a színpadot, és csak a nézőtér felé forduló fala hiányzik. A szereplők a falat valóban falként, határként kezelik: fáradtan nekidőlnek, kétségbeesetten hozzávágják magukat. Az egyetlen változó, változtatható elem a színpaddoboz mélysége: felülről leereszkedő párhuzamos hátlapok három részre képesek szelni a színpadot, három különböző méretű teret alkotva. Ebből következik, hogy a szereplők soha nem lépnek be, és soha nem távoznak, hiszen a zárt doboztér erre nem ad lehetőséget. A hátlap felemelkedik, s már ott vannak mögötte az új szereplők – a szereplő hátralép, és a leereszkedő hátlap elrejti a szemünk elől. Tehát a szereplők mintha saját erejükből nem léphetnének ki vagy be, csakis a külső erő hatására.

Ezt töri meg az alvilág megjelenítése. Az alvilág Koskynál hatalmas földhalom, a naturalista színház brutálisan földszagú színpada: több méter magas hegyoldal emelkedik fekete földből a lelakkozott színpadi parkettre, s takarja ki a színpad vagy egynegyedét. S a földdel, az alvilággal jönnek az alvilág szellemei is: ők a céges buli vendégei groteszk maszkokban. A maszk ugyan csak fátyolra festett szem-szem-száj, de a gyermeki egyszerűségtől még groteszkebb arcoknak tűnnek. A földhalom természetes határt teremt az élők világának, és ez teszi lehetővé a kilépést a dobozból. A börtön betonfala áthatolhatatlan, de a börtönudvar földjébe vérző ujjakkal alagutat lehet vájni. Pollux, a zseniális Günter Papendell, gatyára-trikóra vetkőzve egész testével harcolva, vergődve ássa le magát testvéréért. Az előadás meghökkentő, így megmaradó képe, míg sovány meztelen lába pár másodpercig szabadon kalimpál, mielőtt fejjel előre eltűnne a földben. Természetesen testvére, Castor, Allan Clayton is a földhalom alól, tehát a halálból bukkan fel, s értjük: a színpaddoboz falain áttörni annyi, mint világok határán lépni át.
Kosky vonzódik a szakrális és a profán invenciózusan jelzésszerű megjelenítéséhez. Jupiter, Alekszej Antonov, a két fiú isten-apja szintén öltönyös férfi, aki platform-cipőjében mindegyikőjüknél egy fejjel magasabb. Fekete keménykalapján zsebkendőnyi fekete fátyol takarja arcát, hiszen ő az istenek királya, és egy halandó nem élné túl arcának látványát. Merkúr Aco Aleksander Biscevic, kedves civil puttó, öltönyben és önműködő tollas szárnnyal. S ekkor már egyértelmű, hogy a szintén Katrin Lea Tag által tervezett öltönyös-koktélruhás jelmeznek nem célja egy mai modernitást realisztikusan visszaadni, hanem inkább a modern jelmez által időn kívüli semlegességet teremteni. 
A barokk opera mai rendezései nem a modern öltönyökbe, hanem a balettbetétekbe szoktak belebukni, Kosky viszont itt tobzódik igazán. A balettbetétek alatt megrendezett, de nem megkoreografált mozgásokat láthatunk: a szereplők veszekednek, ölelkeznek, kergetőznek vagy gyászolnak. Merkúr, akár egy klasszikus táncoskomikus, hatalmasakat ugrik és hatalmasakat esik is. S itt, a táncrésznél látszik a Komische Oper különleges ereje: az énekesek képesek mindig, akár az áriák, akár a recicativók alatt testi, lendületes, erőteljes színészi játékot nyújtani. Énekelnek ülve, fekve, ugrálva, bokájuknál fogva a földön rángatva, zeneileg mindig tökéletesen. A balettbetéteknél halljuk meg igazán Christopher Moulds zenekarát, hogy mennyire átveszi Rameau helyett Kosky ütemezését és ötleteit.
Fotók: Komische Oper, Berlin
Fotók: Komische Oper, Berlin
Az előadás Castor és Pollux, a halott és a halhatatlan testvér kettősén keresztül a realitás és az irrealitás, az Itt és a Máshol, az átlépés és a visszalépés lehetőségét dramatizálja, s erre az utolsó kép Koskyhoz méltón a legszebb megoldást kínálja. Jupiter meghatódva a két ikerfia testvérszeretetén, mindkettőjüket halhatatlanná teszi. Az Ikrek csillagkép formájában kerülnek fel az éjszakai égboltra, elkerülve a földről. A Rameau-operában az istenek és égitestek kara ünnepli a testvéri szeretet diadalát és az ikrek apoteózisát. De itt, miután a két fiú apjuk kezét fogva az utoljára végre felemelt hátsó falon keresztül kivonul a színpadról, Télaire, Nicole Chevalier egyedül marad, egyedül a rázáródott fadobozban. Istenné vált két szerelme csak a cipőjét hagyta a színpadon, két pár férficipőt, melyre felülről sugárban hullani kezd az ezüst csillámpor. Télaire hozzájuk, a távolban jelen lévő, de elérhetetlen csillagokhoz énekli az utolsó áriát, hozzájuk táncolja az utolsó balettet.  Egyszerre ünnepel, gyászol és kiutat keres. Foggal-körömmel megpróbál kijutni a doboz falán, majd mezítláb belelép Castor cipőjébe, haját és arcát belepi a csillámpor, de ez sem változtat semmin. Egyedül maradt túlélő nőként a halandó élet dobozában.
A rendezés invenciózus, a barokk darabot követhető érzelmi ívvé hajlító koncepcióján túl ennek az előadásnak a tanulsága a technikai tökély. Csak több nappal az előadás után ébredtem rá, hogy a nagyon finom csembaló-és-énekhang recitatívókat egyszer sem zavarta meg háttérzaj. Az énekkar tökéletesen kitervelt káosza nem nyomta el a zenekart, a teljes színpadot fedő, legalább húsz centiméter vastag falapok hang nélkül mozogtak, és az egy tonna föld az egyik percről a másikra, szintén hangtalanul jelent meg. Nincs átrendezés, nincs várakozás, nincs ügyeskedés, nincs sötét, nincs függöny, nincs mi mögé elbújni. Olyan ez, mint a jól megvarrt ruha – hiába fordítjuk ki, a fonákján sincs gubanc.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek