Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

ÜVÖLTENI AZ IGAZSÁGOT

Eltörölni Frankot
2021. okt. 2.
Ez a dolgunk a Velencei Filmfesztiválon bemutatott Eltörölni Frankot főhőse, illetve Fabricius Gábor rendező szerint, és tényleg valami ilyesmire vállalkozik maga a film is, ám a történet hiánya rányomja a bélyegét a mozira. VIGH MARTIN KRITIKÁJA.
Az utóbbi évtizedekben sokan beszéltek arról – közülük tán a legtöbbet Foucault-t idézik -, hogy a pszichiátria az orvosi segítség mellett a hatalomgyakorlás eszköze is lehet, ahol élesen elválik egymástól megfigyelő és megfigyelt. Filmek terén sem ismeretlen ez a gondolat, elég csak Milos Forman klasszikusára, a Száll a kakukk fészkére című mozira gondolni, mely egyébként alaptörténet szempontjából is lehet előképe Fabricius Gábor filmjének, hiszen a hatalom mindkét esetben a pszichiátriai rendszer segítéségével számol le a nemkívánatos egyénekkel. 
 

Emellett az is tudott, hogy a kommunista blokk országaiban létezett a politikai pszichiátria intézménye, ahová a rezsimek szintén az elhallgattatni kívánt polgárokat küldték. A jelenség feldolgozása azonban igen nehézkes, hiszen a dokumentáció hiányos, az érintettek pedig nyilván nem szívesen beszélnek az élményeikről. Fabricius Gábor tehát izgalmas, ráadásul aktuális témát választott első nagyjátékfilmjének, ám olyan hibákat követett el, amelyek miatt a mozi végül nem érhet célba. 
 
Történetről igazán nem lehet beszélni. Az alapszituáció szerint Frank Róbert (Fuchs Benjámin) az underground zenei élet prominens alakja, egy koncertjére azonban a hatóság is ellátogat. Barátnője (Waskovics Andrea) segítségével kezdetben ugyan megússza a komolyabb számonkérést, idővel azonban elmerül a szocialista pszichiátria világában, ahol hamar mindenki gyanússá válik, Frank pedig végleg elveszti a kapcsolatát a realitással. Ám ebben a rendszerben ez talán nem is olyan nagy gond. 
 
Azt mindenképpen Fabricius javára kell írni, hogy nem kötött kompromisszumokat, volt egy művészi víziója, és ehhez ragaszkodott is a végletekig. Nem is az a gond az Eltörölni Frankottal, hogy nem tesz gesztusokat a néző felé, hanem hogy saját keretrendszerében sem működik: a film sok mindenbe belekap, ám semmit sem fejt ki igazán. 
 
Jelenetek a filmből
Jelenetek a filmből
Nagyon hiányzik például a történelmi kontextus. A mozi legvégén kapunk ugyan egy néhány mondatos összegzést a politikai pszichiátriákról, ám Fabricius ezen a téren egyszerűen túl sokat vár a nézőtől: nem lehet arra alapozni, hogy biztosan mindenki tisztában van azzal, hogy mi zajlott Magyarországon a nyolcvanas években. Persze a kötelező motívumok megvannak, a megtörés után a rendszer megpróbálja magához édesgetni Frankot, megkapjuk a jól ismert pártkádert is, ám ez sematikus, elnagyolt ábrázolása a korszaknak. Nem az tehát a gond, hogy a fókusz a személyes történeten van, hanem az, hogy a dráma nem tud létrejönni a keretrendszer felvázolása nélkül. 
 
A kulcsjelenetek ettől függetlenül működnek, a film nem riad vissza a naturalizmustól sem. A hatáskeltés elengedhetetlen eleme az operatőri munka, Dobos Tamás egészen bravúros munkát végzett. A film néhány jelenetével, melyek során hátulról, szinte a tarkójukra tapadva követjük a szereplőket, még a Saul fiát is megidézi. Ezen kívül is tele van azonban bravúros képi megoldásokkal, folyamatos a mélység-élességgel való játék, ami remekül rímel a szereplők zavaros belső világára. A rendező jól használja emellett a hangokat is, bizonyos pillanatokban szinte fülsüketítő a zaj, máskor viszont épphogy teljesen elhalkul a külvilág. 
 
Stílusbravúr lett tehát az Eltörölni Frankot, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Fabricius sikeresen idézi meg az újhullámokat, sőt az avantgárd filmet is, ám a kreatív formavilág és az orwelli hangulat önmagában nem elég. Frank nem tud azzá a messiássá válni, akinek szánták. Ő az a figura, akit ha lenyelni nem tud, hát kiköp a rendszer, fejlődése azonban inkonzisztens, hiszen sok esetben nem világos, hogy mit is gondol pontosan, a történet egyes fordulatai szinte teljesen logikátlanok. Emellett a karakter szála a film végére elképesztően didaktikussá válik, az elnémulás metaforája profánul válik kézzelfoghatóvá az utolsó jelenetben. 
 
A képek forrása: MAFAB
A képek forrása: MAFAB
Nem bízott könnyű feladatot Fuchs Benjáminra Fabricius Gábor. Egy ennyire karakterközpontú, ráadásul sok helyütt alulírt filmet még egy profi színész is nehezen vitt volna el a hátán. Az egyébként zenészként ismert Fuchs szépen helytáll, a karakter változását is tisztességgel érzékelteti, ám talán nem volt meg a kellő karizmája ehhez a messianisztikus szerephez. 
 
Izgalmas lehetett volna Waskovics Andrea figurája, ám a lány motivációi is tisztázatlanok; személyes érzései miatt segít, vagy megpróbál a rendszeren belül lázadni? Mindkét eshetőséggel eljátszik a film, ám egyik mellett sem teszi le a voksát. A mellékszereplők jelenléte kettős, a nemrég elhunyt Lénárt István “Papi” például remek a pártkáder szerepében, az viszont igencsak erőltetett, ahogy Fabricius telepakolta a filmjét a művészvilág jól ismert figuráival, így játszik Peer Krisztián tévképzetekkel küzdő írót vagy Kemény Zsófi buliban felbukkanó költőt. Az Eltörölni Frankot kísérletet tesz a nyolcvanas évek értelmiségének ábrázolására is, ám ez néhány kinyomtatott szamizdatban, illetve egy-két világmegváltó dialógusban merül ki. 
 
Az Eltörölni Frankot jó szándékú és kétségtelenül fontos film, amely elkezdi a szocializmussal kapcsolatos illúziók lebontását, egyenetlenségei és inkonzisztenciája miatt azonban minden bizonnyal nem válik majd azzá a kultfilmmé, amivé válhatott volna. Pedig jó lett volna, ha valóban ordítunk. 
 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek