Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

EMBERSÉG TERROR IDEJÉN

Daniel
2020. aug. 2.
Ezekhez az érzelmekhez dán kezek kellenek. Az egy éven keresztül az Iszlám Állam túszaként raboskodó Daniel Rye története a lelkünkre pályázik és nincs menekvés előle. HARSÁNYI DOMONKOS KRITIKÁJA.
Ha groteszk vígjátékokról van szó, nem sokan érhetnek Anders Thomas Jensen nyomába, aki a Daniellel most bebizonyítja, hogy a visszafogott, humanista drámához legalább annyira ért. Jensen ezúttal csak íróként van jelen, a rendezői széket Niels Arden Oplev, a Tetovált lány rendezője és a filmben színészként is megjelenő Anders W. Berthelsen foglalja el. A hármas tökéletes csapatnak bizonyul Puk Damsgaard valós eseményeket feldolgozó könyvének megfilmesítésére.
 

Daniel Rye (Esben Smed) története 2014-ben bejárta a dán sajtót, miután 13 hónap raboskodás után az ISIS szabadon engedte. A fiatal tornász egy baleset miatt kénytelen volt ideiglenesen pályát váltani, így lépett előtérbe fotós hobbija és szegődött egy neves háborús tudósító mellé fotóriporterként. Amikor 2013 nyarán a helyi civilek életét dokumentálta Szíriában, az épp akkoriban formálódó ISIS katonái foglyul ejtették. A film ezt az időszakot dolgozza fel – más szemszögből, mint amit megszokhattunk.
 
A fogolylét pszichológiai hatásairól olyan emlékezetes alkotások születtek, mint a Szoba (Room, 2015) vagy az Oldboy, a Daniel azonban ezeknél is mélyebbre ereszkedik az áldozat elméjében. 140 perces menetidejével egy pillanatra sem bánik pazarlón a film. Daniel Rye koppenhágai életének rövid felvázolása után már rajta is van a zsák a néző fején és a főszereplővel együtt terroristák fogságában utazik egy lesötétített kisbusz hátuljában. Nem sokkal később a fiút kerékbe törik és megtörténik az első kegyetlen kínzás. Ennek a filmnek nem érdemes jókedvűen nekivágni.
 
Nincs, és valószínűleg egy jó ideig nem is lesz ennyire nyomasztó film a magyar mozikban, de az is igaz, hogy ritkán találkozni ilyen erőteljes alkotással. Daniel megrázkódtatásait olyan intim közelségből élhetjük át, ahogy azt csak az olyan klausztrofób thrillerekben tehettük, mint a 127 óra vagy az Élve eltemetve. Eric Kress operatőr kamerája csodálatos érzékenységgel áll az erőszakhoz. Egy pillanatra sem próbál finomkodni, sem szépíteni az eseményeken, de nem is válik hatásvadásszá a brutalitás túlhangsúlyozásával. Csak annyit mutat, amennyit feltétlenül szükséges. Az erőszak helyett a reménytelenség és a kiszolgáltatottság érzése teszi fájdalmasan átélhetővé a terrort, ami Esben Smed alakításában teljes hitelességet nyer.
 
Jelenetek a filmből
Jelenetek a filmből 
Kínzások, sikertelen szökési kísérletek és a tökéletes magány után Rye-t új helyre szállítják. Ebben a nemzetközi politikai foglyoknak kialakított börtönben Daniel hosszú hónapok óta először találkozik számára nem ellenséges arcokkal, és itt mutatkozik meg igazán a film humanista oldala is. Sorstársi viszonyukban a fogvatartott férfiak között különleges kapcsolat kezd kialakulni. Jensen forgatókönyve persze ezt is a megszokott visszafogottsággal és finom érzékenységgel mutatja be. A történet első felében enigmaként van jelen egy név, akit látszólag a fél világ keres. James Foley (Toby Kebbell), az amerikai újságíró végül Daniel és társainak cellájába érkezik meg és vezet be új nézőpontot a férfiak életébe. Foley a halállal szembenézve is megőrzi tartását, a brit Kebbell megformálásában pedig ez a kisebb szerep is elementáris erővel bír a vásznon. Hatására Daniel az áldozati szerepből a kényszerű közösség aktív tagjává válik. 
 
A három fogvatartójuk miatt elszenvedett fájdalom és félelem mellett Rye és Foley egymást erősítő barátsága jelenti a reményt a karakterek és a nyomasztástól erősen megviselt nézői lélek számára egyaránt. Az állandó változás a film fontos eszköze. Daniel egyik ismeretlen helyzetből kerül a másikba, miközben egymás után kénytelen idomulni mindegyikhez. Az unalmas hétköznapok a tornászkarrier derékbatörése után, a fotóriporter szakma megpróbáltatásai, majd a fogvatartás és tehetetlenségből cselekvővé fejlődés mind mozgásra készteti a főhőst. Ez a folyamatos dinamika tesz róla, hogy egy pillanatra se tudjuk levenni a szemünket a vászonnal.
 
A képek forrása: MAFAB
A képek forrása: MAFAB
A túloldalon Daniel családja is a maga harcát vívja. A fiú fogvatartói ugyanis 700.000 euró váltságdíjat tűztek ki rá, ami később kétmillióra emelkedik és mivel a dán kormány nem tárgyal terroristákkal, a családnak kell valahogy előteremtenie ezt az összeget. Oplev és Berthelsen remek érzékkel kezeli a két síkon játszódó történetet. Ahelyett, hogy az otthoni események megszakítanák a narratívát, tragikus szimfóniává állnak össze és teljes tablót festenek a túszejtés borzalmairól. A két világ közötti átmenetet Arthur (Berthelsen), a túszhelyzetekre szakosodott exkatona képviseli. Rajta keresztül némi betekintést kapunk a terrorizmussal szembeni küzdelem színfalai mögé, a forgatókönyv azonban gondosan ügyel rá, hogy mindez végig finoman a háttérben maradjon, akár csak a politika szerepe. A téma épp csak annyira jeleniek meg, hogy a film igazán fontos kérdései a stáblista legördülése után is velünk maradjanak.
 
A Daniel egy valódi tragédia hiteles és tisztelettudó ábrázolása, eközben súlyos kommentár is a modern geopolitikai helyzetről, feszült thriller, elsősorban mégis szívbemarkoló családi dráma. 
 

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek