Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

FOLYÉKONY HANGOK

Wolfgang Tillmans: Schall ist flüssig / mumok, Bécs
2022. jan. 2.
„22 évvel ezelőtt 2000 volt, 33 évvel ezelőtt 1989." Akár ezzel a felirattal is találkozhatna a látogató Wolfgang Tillmans kiállításán. A bécsi mumokban az is kiderül, hogy a hang éppúgy lehet az absztrakció tárgya, mint az idő. MARTINCSÁK KATA KRITIKÁJA.
Hiperélesre érzékenyített felületek és dübörgő basszus fogadja a maszkban érkező látogatókat a bécsi mumokban. A világsztár Wolfgang Tillmans neve ismerős lehet a budapesti közönség számára A te tested a tiéd című, Trafó Galériában látott kiállítása után, amely a kortárs fotóművész több mint száz művét mutatta be tavaly júniusban. (A kiállításról szóló cikkünket ld. itt – a szerk.) Tillmansról röviden: a művész 1968-ban született Remscheidben. Ő volt az első, aki a fotóművészeti tevékenységéért Turner-díjat nyert 2000-ben, amelyet később számos elismerés követett. Művei többek között a párizsi Centre Georges Pompidou, a londoni Tate, a New York-i The Metropolitan Museum of Art, a Solomon R. Guggenheim Museum és a The Museum of Modern Art, a stockholmi Moderna Museet, a kölni Museum Ludwig, az amszterdami Stedelijk Museum, a Los Angeles-i Hammer Museum és a svájci Fondation Beyeler (Basel/Riehen) gyűjteményeiben találhatóak meg.
 
A kiállítás tere. Fotó: Georg Petermichl, © mumok
A kiállítás tere. Fotó: Georg Petermichl, © mumok
A mumokban már kevésbé keltenek meglepetést a német fotós munkái, amelyek ezúttal nem a testképpel, hanem a hanggal összefüggésben kerülnek bemutatásra. A kiállítás címe végigkíséri a tárlat egészét: az ismert fotók megelevenednek, folyékonnyá válnak, és a már belépéskor is érzékelhető halk polifónia az alagsorban még inkább felerősödik. Mintha a tér is egy már jól ismert hangszer lenne Tillmans fejében, amit minden alkalommal újra kell hangolni, hogy egy új összefüggésrendszer jelenhessen meg. Ismétlés, nagyítás, elnyújtás: mintha csak a zene ütemére változó taktusok lennének, mindezt a néző percepciójának alakítása érdekében. A parallelizmus kifejezését gyakorlatban használó fotós így egyszerre mutatja modelljeit sebezhetőnek, változékonynak, de leginkább halandónak. (Burkhard Reimschneider /szerk./: Wolfgang Tillmans, Benedikt Taschen Verlag GmbH, Köln, 1995.)
 
Sorozatait Tillmans nem kezeli egységként, látszólag véletlenszerű elrendezésben alkotja újra őket, mintha azt üzenné: miként a hang, úgy a fotó is lehet határtalan és kiterjeszthető, átfolyhat azon a résen, amely figyelmünk félperifériáját jelenti. Művei így rendszerint meglepő helyeken bukkannak fel, mint például az egyik vészkijáratot jelző ajtón. Új perspektívákat és megközelítési lehetőségeket kínál fel, miközben nem feledkezik el a látogató percepciójának célzott vezetéséről. 
 
A kiállítás tere. Fotó: Georg Petermichl, © mumok
A kiállítás tere. Fotó: Georg Petermichl, © mumok
Ezek után már az sem okoz különösebb meglepetést, hogy Tillmans szerint az idő határai is szétszedhetőek, hiszen Agnolo Bronzino tekinthető kortársnak is, ha abból indulunk ki, hogy legnagyobb műveit a művésszel egyidősen hozta létre. (2015-ös, Bronzino című munkáját a Trafó Galériában állította ki.) Az időérzékelésünk szubjektivitására mutatnak rá azok a feliratai is, amelyeket a bécsi kiállítótér folyosórészén látunk: 8 évvel ezelőtt 2013 volt. 8 év múlva lesz 2029. Tillmans hasonló típusú szövegeivel olyan fontos társadalmi témákra is újra felhívja a figyelmünket, amelyek egy másik generáció korszakába tartoznak, de akár a mi problémáink is lehetnének, mint például az AIDS. 
 
Az alkalmazott fotográfiában is jártas, és az eredetileg lifestyle és local fashion magazinok területéről érkező Tillmans a mumokban ezúttal több önportrét is bemutat. Egy különös önreflexív folyamatot valósít meg: saját szerepét vizsgálja a néző szemén keresztül, amivel non-hierarchikus alkotói pozícióba helyezkedik. A blue self-portrait shadow (2020) az első ilyen mű, ahol egy absztrakt önarcképével találkozhatunk. Egészen különbözik ettől a Lüneburg (self) (2020), melynek készítésekor escheri megoldáshoz nyúl, és a környezetét emeli ki inkább, mint saját arcát. A fotón az iPhone által behatárolt diszkurzív tér kerül előterébe, hiszen a felvétel a pandémia alatt készült. Egy képernyőt láthatunk, amelyen megjelenik a videóchatben hívott másik fél, vagy leginkább annak hiánya. A beszélgetőtársnak csak a takaróját láthatjuk. Kisebb felületen, de a videóchat képernyőelrendezésének köszönhetően felbukkan Tillmans maga, amint a kórházi ágyában kamerájával épp az adott pillanatot rögzíti. A kép bár megfagyasztja az időt, a szemlélő mégis pontosan tudja, hogy a videóchat folyik tovább, ahogy a világjárvány is. A fizikai intimitás eltűnik, és nem marad más érzékelhető inger – csak a hang. 
 
Wolfgang Tillmans: end of winter (a), 2005. Courtesy of Galerie Buchholz, Maureen Paley, London, David Zwirner, New York
Wolfgang Tillmans: end of winter (a), 2005. Courtesy of Galerie Buchholz, Maureen Paley, London, David Zwirner, New York
Persze Tillmans nem csak a környezetét, de a természeti jelenségeket is a megfigyelés tárgyává teszi, a Moon in Earthlight (2015) című, a Holdról készült fotósorozata Galileo Galilei feljegyzéseit idézi. A Csendes-óceán feletti égboltról készített felvételeit utólag világosítja ki és roncsolja, amivel kettős hatást ér el. Egyrészt a csillagok képe is láthatóbbá válik, másrészt a kép egyre jobban zajosodik, így egyre nehezebb eldönteni, hogy melyik csillag igazi és melyik a roncsolás következménye. 
 
Az elanyagtalanítás folyamata végigkíséri a kiállítás egészét; ahelyett, hogy határokat vagy korlátokat szabna, Tillmans alkotói elve megengedi, hogy egyneműnek kezeljük képeit. Különösen igaz ez kétcsatornás videóinstallációjára, a Book for Architects-re (2014), amelyben nagyvárosok épületei és privát terek váltakoznak. A vetítés során úgy tűnik, mintha Tillmans a GeoGuessr-t játszatná nézőivel, mivel a 450 különböző fotóból összerakott kollázson nem egyértelmű, hogy melyik épület hol helyezkedik el, és hogy az adott ország a jóléti államok sorába vehető-e.
 
Wolfgang Tillmans: Lüneburg (self). Courtesy of Galerie Buchholz, Maureen Paley, London, David Zwirner, New York. A képek forrása: mumok
Wolfgang Tillmans: Lüneburg (self). Courtesy of Galerie Buchholz, Maureen Paley, London, David Zwirner, New York. A képek forrása: mumok
A budapesti kiállításban is szereplő hanginstalláció kapcsán már megismerhettük a művész álláspontját túldigitalizált világunkról (I want to make a film, 2018). A mumok alagsorában kiállított videóinstalláció a Sound is Liquid (2021) és a Moon in Earthlight (2021) album darabjait használja fel soundtrackként. Az ötvenhárom perces videómunka arra a természettudományos jelenségre utal, amely során a fény a bolygónk felületéről verődik vissza a teliholdat követő pár napban. A Tillmans személyes hangfelvételeiből, stúdióanyagaiból, és szintipop-albumából összeálló kollázs szokatlan megközelítésben mutatja a művész környezetét. A vetítővásznon rákok lassú mozgásának, fizikai intimitásnak, egy diszkógömb forgásának, és meztelen talpak körbe topogásának tompa, szinte alig hallható zajait láthatjuk, amelyet az erős basszusú hanganyag kísér.
 
A kiállítás végére a látogató megbizonyosodhat arról, hogy nem is elsősorban azok a zenei darabok vagy képek a fontosak, amelyeket Tillmans a látogató elé helyez, hanem ezek együttese. A Sound is Liquid (2021), mintegy összefoglaló jellegével követi a kiállítás finomhangolását, amelynek segítségével a művész nem csak pillanatnyi érzékelésünket változtatja meg, de saját percepcióinkról alkotott felfogásunkat is kibillenti, különös melódiává emelve ezzel szürke hétköznapjainkat.  
 
A kiállítás megtekinthető 2022. április 24-ig.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek