Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

LAKÓHELYÜNK: TÖMBÖK ÉS ÁRNYAK

Simonyi Balázs: Panelkapcsolatok I., Sióréti Gábor: Árnyékváros / Volksbank Galéria – Új Színház, Cafe Eklektika, Fotóhónap 2008
2008. nov. 11.
Városban élünk - századunk az urbánus élőhelyeknek kedvez. Nem is lenne ezzel baj, ha a városokban élhető életet lehetne élni. Ha lenne elegendő zöld és tér, ha vidám hangulat áradna a homlokzatokról és a tekintetekből, nem pedig az a lehangoló pesszimizmus, amivel két fotótárlat is jellemzi Budapestet és lakóit. SZ. DEME LÁSZLÓ CIKKE.

Simonyi Balázs: Káposztásmegyer
Simonyi Balázs: Káposztásmegyer

Furcsa arra gondolni, hogy a lakókörnyezete nyomorítja meg az embert, hiszen ő építette azt magának. Mégis, mindannyian ismerjük a paneltömbök elhibázott, kedélygyilkoló atmoszféráját, kopott ruházatú és elhasznált lelkű lakóit, akik a gettószerű képződményben tengetik mindennapjaikat, valódi fény és kitörési lehetőségek nélkül. Róluk számol be Simonyi Balázs Panelkapcsolatok I. – Telepi srácok című kiállítása az Új Színház előcsarnokának emeletén. A Volksbank Galéria két, egymással szembeni fal mellett végigfutó, kissé félreeső, folyosószerű képződmény, ahol a színház nézői előadás előtt vagy a felvonások közti szünetben csatangolnak pereccel a kezükben, és közben akár meg is nézhetik a képeket.

Simonyi Balázs: Óbuda
Simonyi Balázs: Óbuda

Az egyik oldalon arc nélküli fotók sorakoznak, amelyek mintha a sivár miliőre, nem pedig a kiragadott konkrétumokra koncentrálnának. Békásmegyer, Havanna, Szigony, Újpest és Kaszásdűlő. Egy fiú kosarazik a flaszteren, egy kisgyerek valami felfújható gumivár oldalában csüng, valaki más a tömbök közti elvadult park füvében heverészik. Egy deszkás srác féltett járgányát látjuk a középpontban, focit a parkolóban, szánkózást egy havas töltés oldalában, bringásokat, játékautót az aszfalton, amely mögött valódi kocsi parkol, de akár az is lehetne játék. Van ebben a világban valami meseszerű, de torz – mintha a mese megbicsaklott volna, ahogyan valójában is történt: a lakótelep a szocializmus félresiklott eszméinek szimbóluma.

Simonyi Balázs: Havanna lakótelep
Simonyi Balázs: Havanna lakótelep

A kiállítótér másik oldalán a groteszk világ arcait szemlélhetjük közelebbről. Elsőként a Jós utcai lakótelep panorámája tárul elénk, az egyik ház emeleti erkélyéről fotózva, azután vadóc arcot látunk, szájában testékszerekkel, cigánygyerekeket egy körhintán; egy fiú és egy lány vattacukorral és dobozos üdítővel a kezében vár valamire, valaki a kutyájával hancúrozik – megannyi kopott öröm és boldogság. Sajátos szubkultúra, kockákba és kockák közé zárt önálló földrész, ahol minden van, de minden nyomorultul kelet-közép európai.

Sióréti Gábor Árnyékvárosa sem kecsegtet bennünket több pozitívummal a Café Eklektikában, hacsak azzal nem, hogy a képek szemlélése közben itt kávét vagy egy pohár sört is rendelhetünk. Kávéházi körülmények között élhetjük át a fotókból áradó borús hangulatokat. A legtöbb kompozíció elnyújtott, alkonyatkor vetülő árnyékokkal operál, még búsabb irányba terelve az egyébként is sötét tónusokat. A képek nemcsak utcák és terek momentumait csípik el, hanem egyben portrék is, melyek fölött azonban minduntalan felhők sűrűsödnek a szürke egeken.

Sióréti Gábor: Árnyékváros
Sióréti Gábor: Árnyékváros

Hajlott, öreg bácsi áll egy árkád hajlatai alatt, arcnélküli, félmeztelen férfi tetoválásokkal tarkított torzója feszül az ellenfénynek a pusztuló bérházakkal tarkított utcasarkon. Egy középkorú asszony leopárdmintás otthonkában, összeszorított szájjal halad az utcán, mögötte irdatlan nagy árnyék kebelezi be a házakat, egyszerre uralva nyomasztóan a képet és lopódzva a nő után. Egy graffitikkel meghintett fal előtt fiatal anyuka hajol a kislánya fölé, aki érdeklődő nyitottsággal szemléli a számára barátinak tűnő ábrák zegzugos vonalait. A bensőséges, meghitt életkép szemben áll a vad, urbánus világ mementójával, ám ebben a pillanatban nem feszülnek egymásnak, hanem feloldódnak, és az élet két térfelét mutatják. Hasonló ellenpontra épül annak a képnek az atmoszférája is, amely egy járókeretes öregasszony és egy biciklis lányka kettősét ábrázolja. Látunk még szegénysort kutyákkal és a lakások előtt ücsörgő alakokkal.

Sióréti Gábor: Árnyékváros. Szkárossy Zsuzsa felvételei
Sióréti Gábor: Árnyékváros. Szkárossy Zsuzsa felvételei

Budapest árnyoldala oly erősen kirajzolódik ezeken a dokumentarista fotókon, hogy az ember végül tényleg csak azon töpreng: mikor lesznek élhetőbbek a városaink, mikor lesz valóban a miénk a szlogenekkel már pompázatosra csinosított Budapestünk.

Sióréti Gábor kiállítása november 30-ig tekinthető meg a Cafe Eklektikában, Simonyi Balázs kiállítása december 4-ig az Új Színház Volksbank Galériában. 

Kapcsolódó cikkeinket és a támogatás adatait a Fotóhónap 2008 gyűjtőlapon olvashatják.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek