Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

A FINIS ELŐTTI LENDÜLET

Robert Plant: lullaby and… The Ceaseless Roar
2014. okt. 5.
Öregkorára megtalálta saját hangját az emblematikus rocksztár. Robert Plant talán utolsónak bizonyuló szólólemeze az egyik legjobbja is egyben. SOÓS TAMÁS KRITIKÁJA.

Robert Plant 2005-ben született újjá. Persze nem a semmiből. Voltak előjelek: például, hogy a kilencvenes évek végén lezárta a Led Zeppelin-es múltját. Jimmy Page-dzsel az MTV akkoriban népszerű Unplugged műsorában hozott össze egy koncertlemezt, áthangszerelt Zep-klasszikusokkal és világzene-színezetű, meditatív új szerzeményekkel. Négy évre rá egy szólóprojektet is grundoltak kettesben, az elfelejtett Walking Into Clarksdale-en a Zep-rockot vetkőztették ki a ráragadt bombasztból és dúsították fel a mindkettejük által kedvelt közel-keleti, folkos dallamokkal. A turnén, mely 1998 februárjában a budapesti Sportcsarnokba is befutott, azonban a régi számokat erőltették; jogosan, hiszen azért pengette ki a belépőt a közönség. Plant ezután már csak egyszer szállt fel a léghajóra, ezt a 2007-es, londoni estét örökítette meg a Celebration Day (a rock and roll életvitelbe belehalt John Bonham helyett fia, Jason páholta a bőröket). Utána, hiába a Jimmy Page és a John Paul Jones felől érkező nyomás és a 200 millió dolláros ajánlat, nemet mondott a turnéra, és ezt a nemet ismételgeti azóta is. (Ahogy angolosan indokolt: „nincs rosszabb egy csapat fáradt vén fingnál.”)

Tehette is, hiszen 2007-ben már sínre került a szólókarrierje. Pár hónappal a Zep reunion előtt hozta ki Alison Krauss bluegrass- és country-énekessel duettlemezét, a Grammy-n is taroló Raising Sandet. A kereskedelmi sikernél is fontosabb volt viszont, hogy az új évezredben zeneileg is újra feltalálta magát. Már a 2002-es Dreamland is ezt jelezte: albumnak ugyan felemás volt és kiegyensúlyozatlan, de egyes dalaiban már ott rejtőzött a nemsokára másod- vagy sokadvirágzó Plant, aki a lemez csúcspontját felrajzoló Hey Joe-átiratban dugta ki a fejét. Mint a 2005-ös Mighty ReArrangeren, a zenész itt is a múltjához visszanyúlva formálta meg a jövőjét, és a rock- és bluessztenderdet akkori együttesével, a Strange Sensationnel úgy kiforgatta magából, hogy Földes László se ismerne rá: a vészjósló, hangulatfestő elemként használt elektromos gitár, a filmszerű effektek, a széttorzított, darabos bluesriffek már a következő lemezt előlegezték.

Plant a Mighty ReArrangeren vetett számot karrierjével és stílusával. A továbblépés igényével helyezte modern alapokra az életművet átszövő stílusokat, és ágyazott be temérdeknyi zenei utalást régi Led Zeppelin számokra. A blues repetitív ritmusát például pulzáló keretes dobokkal, korszerű hangeffektekkel gondolta tovább, miközben kísérőzenekara az arab, indiai és észak-afrikai folkhatásokat építette be a nyugati rockzenébe. Átgondolt és míves volt a stíluskeverő koncepció, hiszen a szövegek a szeptember 11. utáni világ, a vallás, a politika és a háború által széttépett családok és nemzetek sanyarú helyzetét tapogatták körbe. Miközben a jobbnál jobb számokban az énekes pont a szembenálló felek, a Nyugat és a Kelet zenéjét hozta közös nevezőre.

A lullaby and… The Ceaseless Roar zeneileg a Mighty ReArranger társlemeze. Hasonló stílusban boronálja össze a durván megtorzított és megszaggatott bluesgitárokat a különböző forrásból merített folkzenével. Igazából csak az hiányzik róla, hogy – mint a ReArranger izgatottan ficánkoló címadójában – lap steel gitáron, a vadnyugati kisvárosba becsörtető pisztolyhősök örök kísérőhangszerén pengessenek zsigeri bluestémákat. Cserébe van viszont feltuningolt, 2.0-s elektronika, mivel a Plant-életműben vadonatúj elemként a trip-hopos Portisheadet is megjárt John Baggott pszichedelikus loopokkal (ismétlődő hangmintákkal) árnyalja a dalokat.

A lullaby-t két élmény ihlette: az énekes tavalyi szakítása barátnőjével, Patty Griffinnel, valamint hazaköltözése a szigetországba. Mindkettő a 2010-es Band of Joyhoz kapcsolódik, amely – Buddy Miller gitáros/producer vezényletével – a Raising Sandből nőtte ki magát. A Band of Joy a kalandos kedvű, új utakat próbálgató ReArranger ellentéte volt, Plant szavaival az amerikai daloskönyv átnyálazása, melynek során régi bluegrass, blues és country dalokat – és a slowcore-banda Low két borújósló merengését – dolgozták át, tegyük hozzá: remekül. Az énekes a Krausszal közös countrylemez és a Band of Joy miatt a texasi Austinban telepedett le két évre, méghozzá azzal a Patty Griffinnel, akivel a ’10-es korongon együtt játszott.

A lullaby… a hazatérés lemeze, a nyugvást kereső, sodródó szerelmesé. Nem politikus, hanem roppant személyes mű, amely a párkapcsolatok ciklikusságára és az öregkori hely- és útkeresés dinamikájára szögezi fókuszpontját. Belészorultak Amerika vég nélküli tájai és ismétlődő képsorai, meg az otthont jelző brit időjárás fátylas melankóliája is. Az elidegenedett, de a környezetére rácsodálkozó utazó időből és térből kizökkent érzete ugyanúgy, mint a gyermeki énjével kapcsolatot létesítő öregember ábrándozása. Tán innen a hangsúlyos elektronika, majd a megnyugvó, csendesebb hangvétel. Plant a hatáshalmozó, izgalmasan túlzsúfolt trackektől az akusztikus hangulatú szerzemények felé közlekedik, kellemes ívet és sodró folyást adva az ars poetikus című lemeznek.

A főként countryzenészekből toborzott Band of Joy után újra a Strange Sensation játszik Planttel, igaz, már Sensational Space Shifters néven és némileg megváltozott névsorral. Új tagként, friss hatásként Juldeh Camara csatlakozott, aki afrikai hangszerekkel – rittivel, azaz egyhúros hegedűvel és kologóval, a bendzsó elődjével – színesíti az egyébként is gazdag hangszerelést. Már rögtön a lemeznyitó Little Maggie-ben, ebben a negyvenes évekből átgyúrt, lüktető bluegrassban, később a Pocketful of Goldenben, amelynek első sora a Led Zeppelin II szerelemballadájára, a Thank Youra is kikacsint. Zep-idézetből kevés jut a lemezre, de a lullaby mégis az egyik legelevenebb, legjobb szólólemez a Mighty ReArranger mellett, amit Plant valaha kiadott.

Korábbi munkáitól a dalokat átitató, szolidan misztikus és diszkréten szomorkás hangulat választja le. A frontember a country-lemezeken foganatosított, visszafogott stílusában énekel, továbbra is hanyagolva magasröptű falzettóit, de a bársonyosan meleg, és a hideg, magányos érzéseket is játékosan interpretálja. Akad tömegfogyasztásra alkalmas sláger is (Rainbow), és bár az utolsó két-három dalban Plant már nem tud újat mondani, a lemezből pedig kifut a lendület, a lullaby azért így is faltól falig lebilincselő, fantáziadús munka. Az „érett” túlkoptatott jelző a zenekritikákban, de Plant pont a korával járó tapasztalattal tudta újrafogalmazni témáit és megírni egy olyan organikus, összegző lemezt, amelyre egybefésülte a majd’ félszázados karrierjét központozó hatásokat. Plant is érzi, hogy rejtezik egyfajta véglegesség a dalokban, és vallja: a lullaby akár az utolsó lemeze is lehet. Ha így lesz, a rockzene egyik legfontosabb énekese elegánsan zárja le sokszínű életművét.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek