Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

SENKI NEM HOZOTT LAPTOPOT

Relatív (át)hallások – második nap
2008. jún. 4.
A közönség bevonására törekvő improvizatív kortárs- és zajzenei fesztivál egyik ismérve az lehetne, ha tényleg van mód a közönség bevonására. A szervező Sőrés Zsolt az első napon többször is elmondta, hogy aki tud, másnap vigyen laptopot, mert be lehet majd szállni. VÉGSŐ ZOLTÁN ÍRÁSA.

Mint kiderült, erre a második produkcióhoz volt szükség, és a magam részéről biztosan el is vittem volna a miénket itthonról, ha nem lenne táphibás, mert a gyerek összenyaldosta a csatlakozóját (a gyerek jól van!). De haladjunk sorjában!

Heimo Wallner
Heimo Wallner

Az Áthallások cím, ha valamire konkrétan utalt, akkor az bizonyosan a társművészeti kitekintés volt – igaz, nem mindegyik fellépő érkezett ebből az irányból. A második nap első fellépő párosa annak ellenére koncertet adott, hogy mögöttük az osztrák trombitás vendég, Heimo Wallner (aki egyben képzőművész és animátor is) két animációs filmje pörgött le a negyven perc alatt. A kétdimenziós világ vonal-figurái inkább érzéseket közvetítettek, mint történetet meséltek, egyszerű, ám annál ötletesebb megformálásuk azonban lenyűgözően szólt a bennünket körülvevő rohadásról. Ma már csak fesztiválokon (pl. Mediawave) lehet imitt-amott hagyományos (és nem digitális) technikával készített rajzfilmeket látni, ezért külön felüdülés volt az alkotó kiérlelt látásmódjával és egységes formavilágával találkozni. A tapasztalt művészi megközelítés már magával hozta az olcsó didaktika hanyagolását, a képsorok és a mellette koncertszerűen megszólaló zene találkozása nem a csattanókra volt kihegyezve, mégis, bizonyos mozzanatokat nem is lehetett volna jobban kiemelni. Altszaxofonon, majd a második részben egy darabig szájharmonikán Varga Zsolt volt Wallner párja: ketten a nagy vászon két sarkába ültek a földre és úgy játszották a reflektív folyamatzenét. Azt hihetnénk, hogy csak némely gesztus, például a hangerő, a tempó, a kivárások vezethetik az összjátékot, de a Wallner-Varga duó azt bizonyította, hogy létezhet a formalizmuson túlmutató egymásra-hangolódás.

Hans W. Koch Németországból érkezett, az ismertetőben a régi és kiselejtezett számítógépek virtuózaként szerepelt, hozzá lehetett volna laptopon csatlakozni – ha hozott volna bárki. Hamar világossá vált, hogy nincs miért bánkódni, mert az esemény így is elindult. A lesötétített terem közepén egy kis-kijelzős laptop árválkodott, aminek kijelzője folyamatosan fényesedett, majd elsötétült. Sokáig! Aztán színes lett, és a klaviatúra is villódzni kezdett – néhányan hangot is adtak annak, hogy ez biztos elromlott. Értem, hogy a fény hullámhossza a hang spektruma után következik, ilyformán hangok fénnyé transzformálhatók, sőt, tudunk zeneszerzőkről, akik hang hatására egyúttal fényeket is láttak (ez a szinesztézia nevű betegség), de azért egy néhány Kb-os vezérlő-programocska nem tudom, kinek tud művészi katarzist okozni.

Rhodri Davies
Rhodri Davies

A találkozó emblematikus előadását a walesi Rhodri Davis és Sőrés Zsolt nyújtotta. Davis alaphangszere a hárfa (egy kisebb méretű, nem a szimfonikus zenekarokban megszokott hangszert használ), Sőrés pedig hegedűt vagy brácsát szokott elhelyezni maga elé az asztalra. E kritika keretei között a játszóasztalon felsorakozó elektronikus és egyéb zajkeltő eszközöket lehetetlenség felsorolni, de talán valamit elmond, hogy a transzformátortól kezdve a húrok közé szorított habverőig terjed az apparátus. A digitális zajkeltés helyett a zenészek analóg módon rezgették a levegőt; tehát az áramot, nem pedig az egyesek és nullák sorozatait gyúrták össze a jövőből hozzánk beköltöző háromnegyed órás spontán szimfonikus költeményükben. A szinusz-hullám találkozása az elektromágneses húrrezgetővel (e-bow) megszólaltatott hárfa zengésével a hallásküszöb alatt kezdődött és felette fejeződött be. Sőrés talán kissé tovább terjeszkedett Davisnél, azt azonban csodálatosan vezette elő duójuk, hogy a helyben megszülető zenedarabok előttünk alakuló koncepciói a klasszikus remekművekhez mérhetően lehetnek érzelmesek, a zaj szülhet magasztos hangzásokat és az álló hangok jelentéstartománya anélkül bővülhet pusztán az idő múlásával, hogy hallható változás nem következik be.

Daniel Goode
Daniel Goode

Eddig is gyanakodhatott az olvasó, hogy a Relatív (át)hallások valójában egy fluxus-fesztivál, ám annak klasszikus értelmezését csak az utolsó előadás, az amerikai avantgárd zeneszerző, Daniel Goode programja mutatta be. A „mindenki lehet művész és minden lehet művészet” elve, a provokatív, dadaista szemlélet, és a médiumok zenei fókusszal történő bevonása mind megjelentek Goode Egyoldalas darabok című sorozatának 6 darabjában: a darabok leírása tehát hat oldal hosszúságban volna lehetséges, ezért inkább, mint a napközbeni workshopok eredményét említem meg. Táncosok, színészek, muzsikusok és egyéb vállalkozó kedvűek álltak be Goode csoportjába, hogy egy vállalati csapatépítő tréningre is alkalmas gyakorlatait betanulják a záró előadásra. Az improvizáció köréből a 6 darab teljes egészében kilógott, hiszen előre rögzített, pontos szabályok szerint alakultak ki a darabok, kimenetelük sejthető volt. Azonban az Egyoldalas darabok sajátossága, hogy minden bemutatáskor más és más hangzik el, mert az utasítások a csoportdinamikát nem, csak az egyéni szabadságot koordinálják.

A fesztivál mérlege nem rossz: a jövőbeni zenei tendenciák orientációjáról bőséges tapasztalatot szerezhettünk, de ahogy mindenütt, ezen a téren is érdemes nyitott szemmel járnunk. Még ha ez esetben oly nehéz is a dolgunk, legjobb saját mércénk szerint gondolkodni az elhangzott darabokról, mert különben a kisördög hamar elcsábít az arra érdemtelen produkciók irányába.

 

Kapcsolódó cikkünk:
Végső Zoltán: Zene ez egyáltalán? / Relatív (át)hallások – első nap

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek