Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

LENN DÉLEN ÉDES ÉJEN

Páros mellékhatás
2009. nov. 1.
Legalább egyszer az életben el kell jutnunk Bora Borára! Ezzel az életvezetési és idegenforgalmi szempontból egyaránt releváns tanulsággal gazdagodhattunk Vince Vaughn legújabb, halmozottan párkapcsolati tematikájú vígjátéka láttán. Mással nemigen. LÁSZLÓ FERENC ÍRÁSA.

Malin Akerman, Vince Vaughn és Joan Reno
Malin Akerman, Vince Vaughn és Jean Reno

Jóllehet, az előjelek kedvezőnek tűntek, hiszen a Páros mellékhatás (Couples Retreat) különösen erős szereposztással, sikerre érzékeny kreatív csapattal és kellőképpen hálás, elrajzoltságában is egykönnyen felismerhető, majdhogynem bombabiztos vígjátéki alaphelyzettel kecsegtetett. Francia Polinézia fentebb említett édeni szigetén ugyanis párterápiás foglalkozások tanúi lehetünk, melyeknek négy pár veti alá magát – részint akarva, részint akaratlanul –, s a pszichiáterekkel, bizalomgyakorlatokkal és kibeszélő-szessziókkal dúsított/katalizált házastársi zsörtölődések filmen rendszerint csakúgy működőképes főelemnek bizonyulnak, mint a televíziós sitcomok epizódjaiban. Csakhogy a poénok ezúttal a vártnál gyérebben csörgedeznek, s a négy pár különb-különbféle problémái inkább csak oxigént vonnak el a történettől, ahelyett, hogy változatosságukkal frissítenék a film humorát.

Jason Bateman és Vince Vaughn
Jason Bateman és Vince Vaughn

Az egyetlen forgatókönyvbe összezsúfolt karakterek (a kissé megfásult, ám alapjában egymásnak teremtett házaspár, a hererákjából szerencsésen kilábalt pontosságmániás és feszült neje, az egymástól évtizedes és szexmentes meghittséggel viszolygó egykori focista és pomponlány, a hegyomlásnyi méretű afroamerikai elvált férj és butuska, csitri korú partnere, stb.) kevés helyet hagynak egymás számára, s az éppen csak felvázolt középpontját egykettőre elveszítő filmen a remek színészek sem sokat mentenek. Pedig a történetet íróként is jegyző Vince Vaughn és Jon Favreau (mindketten az amerikai mozikban mostanság különösen kedvelt nagydarab komikusok sorából) mellett a Szex és New York keresztjét vállán cipelő, bájos Kristin Davis, az Ítélet: család című sorozatból ismerős Jason Bateman és a napokban törölt Hősök gárdáját erősítő, legutóbb a Lepattintva tévés színésznőjének önironikus szerepében megjegyzett Kristen Bell is komoly erőfeszítést tesz a szórakoztatásunkra. Sőt, még Jean Reno is beszáll a játékba, hogy ez alkalommal pojácahajlamú párkapcsolati guruként lássa el privilegizált szerepkörét, melyet előtte tán csak Charles Boyer és Maurice Chevalier birtokolhatott. Az amerikai filmekben ugyanis már jó ideje, s alighanem még pár esztendeig bizonyosan Jean Reno a francia, s bár ez a kivételezett helyzet nem feltétlenül s éppenséggel ezúttal sem kedvez az igényes színészi teljesítménynek, mint eredmény feltétlenül tiszteletreméltó.

Forrás: PORT.hu
Forrás: PORT.hu

Bár ilyesformán a Páros mellékhatás összességében a mérsékelt csalódások közé sorolható, igazságtalanok lennénk, ha nem említenénk meg néhány sikerültebb, eredeti vagy legalábbis ügyesen felfrissített vígjátéki mozzanatot. Ilyennek találhattuk például a válásuk vagy együtt maradásuk nagy kérdését barátaiknak PowerPoint-prezentációval tálaló Bateman és Bell jelenetét, a párokat beszéltető és egyszersmind egymásnak ugrasztó, ügyesen karakterizált pszichiáterek profin poentírozott és összevágott jelenetsorát, a film fináléját megelőző Guitar Hero-párbajt és annak kalandos filmzsánereket idéző, patetikus körítését, valamint Peter Serafinowicz tenyérbe mászóan cukros mosolyú és Carlos Ponce akcentushumort, imponáló muszklikat és nagyadag fesztelenséget felvonultató figuráját.

S persze néhány könnyes szakítással és így-úgy átvészelt párkapcsolati krízissel a hátunk mögött alkalmasint a film félreérthetetlen üzenete is kelthet bennünk némi rokonszenvező visszhangot. Egy hosszú távú kapcsolat fenntartása és eredményes működtetése rendszerint bizony tényleg komoly erőfeszítést és odafigyelést kíván a benne résztvevőktől, s ezt a fáradságot kockázatos dolog lenne megspórolni. Mert hát ugyan ki engedhet meg magának egy kétes kimenetelű békülőutat a festői Bora Borára?

Vö. Hlavaty Tamás: Négyszer kettő néha nulla

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek