Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

ESTE F-DÚRBAN

Nyitókoncert – Veszprémi Ünnepi Játékok
2008. júl. 27.
"Örüljünk minden szépen megszólaltatott hangnak, az ítéletet pedig bízzuk az ostobákra." VÖRÖS ESZTER ÍRÁSA.

Kocsis Zoltán 2335. színpadra lépésének estéjén Pablo Casals fenti gondolatát osztotta meg a veszprémi közönséggel, amikor nyitóbeszédében a vájtfülű, illetve a zeneirodalomban kevésbé jártas, ám a zenét kedvelő közönség közötti különbségről beszélt.

Már Kocsis Zoltán első mondatából kiderült, milyen fontos neki és zenekarának a közönséggel való kapcsolat – ugyanis megjegyezte, mennyire zavarja a vakító reflektor fénye, mert nem látja az arcokat, azokét, akikhez beszél… És ez a kapcsolat egy pillanatra sem szakadt meg a koncert során.

Klukon Edit, Ráni Dezső és Fülöp
Klukon Edit, Ráni Dezső és Fülöp

A nyitóhangverseny az utóbbi száz év egyik leghidegebb és felettébb esős július végi napján a város új büszkeségébe, az impozáns sportcsarnokba szorult. Az időjárás már nem először teszi próbára a fesztivál szervezőit, de ezúttal valóban színvonalas helyszínen tudták fogadni a közönséget. Az Aréna azonban mégiscsak egy sportcsarnok, még ha az igényes díszletek ezt feledtetni is próbálták. Az eredeti helyszín, a veszprémi vár varázsa adja az Ünnepi Játékok egyediségét, ami most kevéssé emelkedett hangulatú teremre cserélődött. Ezek a gondolatok azonban csak a koncert elejéig motoszkáltak a néző fejében, a zenehallgatással szépen el is illantak. Mint ahogyan a hangosítás okozta kezdeti kifogások is, mivel Mozart nyitódarabként felhangzó F-Dúr versenymű három zongorára és zenekarra című műve még egy kicsit tompán, visszafogottan szólalt meg.

A három tételes, viszonylag rövid művet Mozart eredetileg három zongorára komponálta még 1776-ban, aztán négy évvel később elkészítette az ismertebb, kétzongorás átiratot is. A Nemzeti Filharmonikusok mellett a három zongoránál Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp ült. Izgalmas trió: a két hangsúlyos szólamot az utóbbi időben négykezeseket és kamaradarabokat együtt játszó, remekül összeszokott Ránki-Klukon páros vezette elő, a harmadikat pedig 13 éves fiuk, Fülöp vitte. Az első tétel dinamikusan, könnyeden indult, később azonban néhol egy-egy pillanatra leült az előadás. A zongoraszólamok mindazonáltal együtt éltek, kergetőztek, játszottak, lírai mesébe kezdtek; szólóban és csapatjátékban egyaránt felemelő teljesítményt nyújtottak Ránkiék. A zenekar ebben a darabban némiképp háttérbe szorult – szó szerint is, hiszen a színpad elejét a hatalmas zongorák foglalták el. Az ő idejük igazán a szünet után jött el.

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok
Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok

A nagyzenekarra kiegészült orkesztra Beethoven VIII. szimfóniájának első taktusaival szinte berobbant a sportcsarnokba, s ez a lendület a záróakkordig megmaradt. Beethoven 1812-ben írt F –dúr szimfóniája vidám, szinte tréfás, sőt parodisztikus részekből áll, néhány drámai dallammal kiegészítve, s bár a premieren kellemes fogadtatásra talált a mű, mégsem lett a közönség kedvence. Amikor megkérdezték Beethovent, miért népszerűbb a VII. szimfónia, mint a VIII., ezt válaszolta: „Mert a nyolcadik annyival jobb”. A Nemzeti Filharmonikusok pedig Kocsis Zoltán vezényletével úgy adták elő a művet, hogy abból akár el is hihettük, hogy a nyolcadik tényleg jobb. Kocsis és a zenekar természetes egyszerűséggel, forszírozott drámaiság nélkül játszotta el a komponista legrövidebb szimfóniáját. A második tétel – noha a karmester a koncert végén bevallotta, hogy ez sikerült legkevésbé, és ezért is hallhattuk éppen ezt ráadásként – ütős pianói metronomszerű precizitással interpretálták a Rossini-paródiaként ismert dallamot. Kocsis a ráadás előtt mesélt is Beethoven „Rossini-komplexusáról”, amelynek eredménye lett ez a tétel. Az olasz operaszerző ugyanis a napóleoni háborúk utáni közhangulatban – nem meglepő módon – sokkal népszerűbb volt műveivel a német szerzőnél. Ahogy Kocsis Zoltán ironikusan megjegyezte: Salieri az olasz operák komponálása felé terelgette Beethovent, így ha a zeneszerző több időt tölt Salierivel, akár olaszos operaszerző is válhatott volna belőle.

Kapcsolódó cikkünk: Nyári fesztiválok 2008

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek