Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

MEGHALNI A MŰVÉSZETÉRT

Műkincsvadászok
2014. febr. 19.
A Műkincsvadászok közösségépítő ereje hatalmas: a filmet kritikusok és nézők egyöntetűen George Clooney rendezői baklövésének tekintik. Hibái olyan szépek, hogy azokat tanítani lehetne. Az év legálmosítóbb filmje az év leghasznosabb tanulságával. SOÓS TAMÁS KRITIKÁJA.
Filmes körökben nem is színészi alakításaiért – hiszen filmjeiben többnyire magát, a sármos, megnyerő Mr. George Clooney-t játssza –, hanem rendezéseit illik dicsérni. Egy veszedelmes elme vallomásai, Jó estét, jó szerencsét!, A hatalom árnyékában: míves munkák egytől egyig, főleg a média felelősségét és a Joseph McCarthy-féle boszorkányüldözés morális felelőtlenségét firtató 2005-ös darab. Kirakatba illenek azért is, mert Clint Eastwood mellett Clooney filmjeit is lehet mutogatni: íme, még egy hollywoodi sztárszínész, aki rendezni is tud. Elegánsan, biztos kézzel, s ha eredeti megoldásokhoz nem is folyamodik, azért direktorai – neves művészek mind, Soderberghtől a Coen-fivérekig – fogásait megjegyezte az évek során. De sikerének titka még a rendezés előtt kezdődik: Clooney alapanyagválasztása az, ami még huszonnégy karátos mosolyánál is megnyerőbb. 

A Clooney-filmek rendre slágertémákat mutatnak be szokatlan fénytörésben. CIA-ügynökfilmet mindenki látott, de olyat, amiben egy tévésztárt szerveznek be bérgyilkosnak, biztosan nem; a McCarthy-éra is megkapta már a maga celluloidköpönyegét, de egyik se volt olyan elegáns, mint azt a média világán keresztül bemutató Jó estét, jó szerencsét!; s A hatalom árnyékában, amely ugyan elcsépelt tanulságra futtatta ki történetét, de A jelölt után majd negyven évvel kalauzolt az amerikai elnökjelölt-választások szennyes kulisszái és marketingstratégiái mögé. (A Bőrfejek nem véletlenül hiányzik a listáról: amerikai focis filmekkel Mississippit lehetne rekeszteni.)
A Műkincsvadászokban is a téma az, ami elsőre megkapó. Clooney ugyanis nem a második világháború borzalmairól, hanem a nácik műtolvajlásairól és az ellopott művészet nyomába eredő amerikaiakról mond egy mesét. Arról, hogyan kutakodtak a háború realitását nem ismerő művészettörténészek és múzeumkurátorok Európában, és milyen kalandos utat jártak be, mire eldugott falvakban és berobbantott bányákban ráleltek a műalkotásokra. Indiana Jones sem kívánhatna magának jobb sztorit, de Clooney-éknek még ez sem volt elég: Robert M. Edsel és Bret Witter könyvéből minden igyekezetük ellenére is egy kifejezetten rossz filmet forgattak.
Clooney már azzal is lejjebb pakolta a lécet, hogy a Jó estét, jó szerencsét! alaposan átgondolt, múltba révedő esztétikai választásait – lassan tempózó történetvezetés, fekete-fehér képi világ – most pusztán nosztalgikus hangvételre cserélte. A Műkincsvadászokat nyugodtan odasorolhatjuk a 2012-ben megvastagodott nosztalgiafilmes vonalhoz, amely letűnt korokat és azok filmstílusát kelti életre azért, hogy gondtalanul szórakoztathasson (ld. A némafilmes). A 60-as évek epikus háborús kalandfilmjeit (Navarone ágyúi, A piszkos tizenkettő stb.) felidéző Clooney-éknak viszont épp a szórakoztatással akadnak komoly gondjai. 
George Clooney és Matt Damon
George Clooney és Matt Damon
Ahogy a hasonló hangvételű Kelly hősei, úgy a Műkincsvadászok is viccre veszi a második világháborút, amiben csak az a kínos, hogy a Clooney-Heslov írópárosnak mindössze egy poén jutott az eszébe. Pedig a Hitlert arcon géppuskázó Becstelen brigantyk óta tényleg nincsen tabu a témában. A Műkincsvadászok viccei mégis a rosszízűtől (ld. „Hitler megírta a Mein Kampf című romantikus regényét”) az elcsépelten át (ld. a szószátyár fogorvost) a laposig (ld. bármelyik jelenetet) terjednek – mosolyt csak Matt Damon karakterének tört franciája csalhat úgy a szereplők, mint a néző szájára.
Humor híján viszont csak a pátoszos dráma marad, ami a megfelelő azonosulási pontok híján téveszt célt. Clooney a Kelly hőseiben vagy A piszkos tizenkettőben ma már túlnyújtottnak tetsző alapozó szakaszt spórolja ki filmjéből, aminek pedig bármiféle náci aranynál világosabb a funkciója. A Műkincsvadászok éppen azzal a húsz perccel rövidebb példaképeinél, amelyben Reisman őrnagy vagy a cinikus Kelly megismeri leendő csapattársait, vagyis ami során vászonra vésik a szórakoztatóvá fazonírozott sztereotípiák tulajdonságait. A művtöris szekció viszont olyannyira jellegtelen, hogy még egyszavas jellemzéseket is nehéz lenne melléjük biggyeszteni – ennek köszönhetően pedig a túlfújt drámaisággal színre vitt halálesetek sem csalják elő a kívánt érzelmi hatást.
A tulajdonságok nélküli emberek egymás közötti kapcsolatai ugyanúgy nem képezik a háborús mese tárgyát, mint az érdekfeszítő kalandok. Ritka az olyan hollywoodi film, ami a sztori kedvéért kidobja a történelmi hűséget az ablakon, és mégsem tud izgalmasat tódítani. A Műkincsvadászokból pont az a gyermeteg amerikai világkép köszön vissza, amelynek naivitása a hollywoodi dramaturgia sarokköve – itt viszont a több szálú, széttöredezett történetgörgetés miatt nem tud érvényesülni. Mindegyik műkincsvadász más-más városban kutat, de a különféle sztorik egyszerre elnagyoltak és elaprózottak: leginkább a semmi történik két órán keresztül.
A képek forrása: PORT.hu
A képek forrása: PORT.hu
A filmen az összetrombitált sztárszínészek sem javítanak. Megfelelő alapanyag híján se George Clooney, se Matt Damon nem bír olyan karizmával, ami önmagában drámát, netán humort vinne a vászonra. A szkript pedig se Bill Murray faarcú deadpan-humorát, se John Goodman börleszkes bumfordiságát nem kamatoztatja – jellemzően az egyetlen szellemes figura Bob Balabané, aki a tőle várt szemüveges balek valamelyest élelmesebb kiadását hozza.
Tanulság viszont bőven akad, Clooney szájbarágással keretezi a művet. A háborúban nem fontos a kultúra, pedig pont azért harcolunk – okítja az elnököt már a nyitányban Stokes, aki a történet végére már elfogadhatónak tartja az emberáldozatot a művészetért. Jellemfejlődését öregkori énje példázza, aki ősz hajjal, unokájával együtt szemléli a helyére visszaállított Bruges-i Madonnát. A kultúra fontosságáról szónokolni még akkor is szimpatikus gesztus 2014-ben, ha azt történetesen egy álomgyári tömegfilmben teszik. Kár, hogy az alkotóknak két bővített mondatnál több nem jutott erről az eszébe.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek