Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

FAGYOTT RÓZSÁK

Magyar BalettSzínház Gödöllő: Graffiti / Nemzeti Táncszínház, Táncfórum 2009
2009. máj. 4.
Graffiti gyűjtőcím alatt három koreográfiát kínált Egerházi Attila társulata: kettőt a társulatvezető, egyet a szlovák vendég, Mário Radačovský betanításában. Testvéries osztozkodás a közép-kelet-európai balettkultúrát általánosságban jellemző provincialista szemléleten. KRÁLL CSABA CIKKE.

Akvarell szivárvány
Akvarell szivárvány

Egerházi Attila rövid opusza, az Akvarell szivárvány egyszerű térjátékon alapul. A négy táncosnő előbb szűk fénynégyzeteket lakik be absztrakt mozgással, majd hirtelen megszűnik e bezártság, kitágul a tér, s ritmustalan, neoklasszicizáló táncba kezdenek. A közös sodródás egy pontján a szereplők azonos kézmozdulatára visszatérnek a fénynégyszögek, s vele a bezáródás, a magány állapota. Többször kinyílik-becsukódik a világ, majd újabb kézjel és villany leolt – ez az ötlet akár el is vihetné a darabot, ám a két ellentétesen használni szándékozott mozgásblokk közül egyik sincs emlékezetes karakterrel fölruházva.

Akvarell szivárvány
Akvarell szivárvány

A négy párhuzamos szóló megpróbál ugyan egyéni arculatot ölteni magára, de nem jut tovább a szándék felvetésénél, a kibontakozásnak szánt közös etapok pedig túlontúl konvencionálisak. Úgyhogy a cím és színlap sugallta (szín)skála („Az embernek megvan az a csodálatos képessége, hogy olykor színtelen napjaiban is képes színeket rajzolni képzeletből, szivárványokat az égre.”) még csak fel sem sejlik a horizonton.

Frozen roses
Frozen roses

Egerházi másik egyfelvonásosa, a Frozen roses kezdőképében egy hosszú vörös leplet keresztben kihúznak a színről, mely halványvörös fény-nyomot hagy maga után, mintha vérezne. Aztán dekoratív párok jönnek-mennek, fekete dresszben és harisnyában a nők, fekete ingben-nadrágban a férfiak, és valami nagyon átlagos, mozdulatközhelyeket sorjázó neoklasszikus modorban igyekeznek harmóniába kerülni a zenével (Biber, Beethoven és Bach-átirat), s helyenként bizony egymással is, miközben (természetesen) az emberi kapcsolatok, közelebbről (természetesen) a szerelem bonyolult és kiismerhetetlen szövevényének kellene érzelmileg leképeződnie a nézőben.

A táncosok néha mint lovak dobbantanak, vagy rácsapnak a padlóra, ami nagyon modern gesztus, de az értelmét ez esetben igen nehéz lenne megfejteni. (Ráadásul Aleszja Popovát sem látom már közöttük, akinek színpadi jelenségéért eddig bármikor hajlandónak mutatkoztam a gödöllőieket megtekinteni.) Végül a darab kétharmadánál, az egymásnak kilincset adó páros és duplapáros variációk komfortos, szendergő unalmát megtörve, a klasszikus zenei mozaikot lesöpörve váratlanul be(lénk)csap a mennykő: fülsértő ipari recsegésre (hangmontázs: Árvai György) hátulról egy sikolyra tátott szájú nőtt vonszol be partnere a már látott vörös selyemlepelben átlósan a színpadon. Íme a virágba borult (élet)szerelem után a fagyott rózsa. Persze illene most e szívbe markoló drámát átélni, de nem megy – bosszúságot viszont sikerült okozni a művi hatásvadászattal. Az élet a színpadon amúgy tovább cirkulál: a görcsbe torzult nőt kivonszolják, a helyén pedig új kapcsolatok, új remények, új virágok nyílnak.

Frozen roses. Fotó: Szkárossy Zsusa
Frozen roses. Fotó: Szkárossy Zsusa

Talán nem is lehet pontosan belőni, szabályrendszert felállítani meg végképp lehetetlen, hogy mitől lesz valami modern, s mitől csak modernkedő. Mindenesetre Egerházi Attila munkája érzetre ez utóbbi pikszis felé csusszan. Mintha szakadék tátongana a többségében igencsak kockázatmentes és konzervatív balettanyag és az irányú törekvése közt, hogy mindezt valamicske átütően modern (!) mozgásdramaturgiai ellenponttal, vagy elvont díszletelemmel megfejelje. Arra már gondolni sem merek, hogy a két független alkotót, Kovács Gerzson Pétert (világítás) és Árvait (díszlet: hét óriási nylonzsák papírral kitömve és fölülről belógatva) mintegy a modernség igazolásaképp szerződteti produkcióihoz.

A harmadik darabot Mário Radačovský, a Szlovák Nemzeti Balett igazgatója, a Szlovák Nemzeti Színház művészeti vezetője készítette a társulat számára Vacsora címmel. Bár (mozgás)közhelyeket puffogtat ez is, de legalább nem feszíti túl a nagyotmondás, a művészieskedés lila kényszere. Vállaltan közönségbarát produkció.

A pas de six-nek beharangozott, de végül hét szereplő által táncolt koreográfia egy nyersfa IKEA-asztal köré gyűlt baráti társaság (?) férfi- és nőtagjainak egymás közti „szövevényes” kapcsolatát igyekszik felfejteni részint komolyan, részint groteszkül és viccesen. Látunk jelenetet a társas magányról, a szerelmi lángolásról, az alárendelt partneri szerepről, és arról is, amikor egyszerre két nő fűz be egy palit – a közös ágyba. Mindehhez Yann Tiersen szerzeménye, de legfőképp Pierre Lapointe songjai olyan könnyen lecsúsznak, mint egy koffeinmentes cappuccino. Ízlik is a közönségnek, ráadásul nem okoz álmatlan éjszakát.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek