Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

CSODÁLATOS VAGY

Julie & Julia – Két nő, egy recept
2009. okt. 13.
A rögvalóságból vétettek a figurák, a sztori, de még az ételreceptek is – a „ha nem lenne, ki kéne találni” tipikus esete. Ez persze nem garancia semmire, a sikerre a legkevésbé. Kicsontozni egy kacsát – nagy dolog, igazán. De Meryl Streepnek lenni – még nagyobb. CSÁKI JUDIT KRITIKÁJA.

Meryl Streep
Meryl Streep

Julia Child igazi amerikai asszony volt, a múlt évszázad remeke e nemben; az élete kész regény, és nemcsak azért, mert ötvenévesen, a hatvanas évek elején televíziós sztárszakács lett, hanem mert igazi kalandor volt. A honleányi ambíció vezérelte a jómódú családból a világháború idején az amerikai hadsereg titkosszolgálatába, így járta be a fél világot, így szeretett bele Párizsba, így tett szert egy hasonszőrű – de főzni nem, csak enni szerető – férjre, és így vezetett útja egyenesen a konyhába, a konyhák konyhájába. A kissé fantáziátlannak tartott amerikai konyha helyett a francia ételművészetet kínálta hatalmas receptkönyvében honfitársainak – és a felívelő showbiz révén egy ország imádta vaskos humorát, szavakész replikáit, és nem utolsósorban lazán és önironikusan feltálalt konyhaművészetét. Aztán jöttek a többiek – a sztárszakács-széria az egyik leghálásabb képernyős műfaj, mert nézők millióit szögezi kockázat nélkül a képernyő elé. Szerintem Keith Floyd (nemrég halt meg szegény), Gordon Ramsay, Julian Kreusser, Eckart Witzigmann és persze Jamie Oliver sokkal tartozik a tenyeres-talpas nagyasszonynak.

Amy éás Chris
Amy Adams és Chris Messina

És igazi amerikai teremtmény Julie Powell is, aki harmincegynehány évével az amerikai boldogulás egyik nagyon mai és kicsit rögös útját választotta: a híres előd nyomába szegődve blogban tudósított arról az egy esztendőről, amely alatt végigfőzte-sütötte Julia összes receptjét a saját kis konyhájában – és mire az egy esztendő véget ért, ünnepelt híresség lett maga is, könyvet írt a történetből, aztán várt egy picit, míg valaki filmet készít belőle: íme…

A filmet pedig egy bizonyos Nora Ephron írta és rendezte, aki régi forgatókönyvíró családból származik, testvérei is mind forgatókönyvírók, a férje is forgatókönyvíró (bár átvészeltek együtt egy igazi non-fiction-botrányt, a Watergate-ügyet, majd elváltak, és Nora Ephron visszatért a biztonságosabb terepre) – a forgatókönyvírás menő szakma Amerikában.

Stanley Tucci és Meryl Streep
Stanley Tucci és Meryl Streep

És bár az élet besegített, azért mégiscsak rendesen össze van szedve ez a Julie & Julia – a párhuzamosan futtatott szálak csak annyira gabalyodnak össze, amennyire muszáj. Julia és Párizs – maga a nagyszabás, a nyugodt elegancia, a derűs humor; valamint hangulatos piac, finom osztriga. Julie és a New York-i suburb – pici, hektikus, de azért ugyancsak derűs. A derű kulcsa két elég jó pasi: a Juliánál majd’ egy fejjel kisebb, de asszonyára minden egyéb tekintetben is felnéző férjet Stanley Tucci játssza, Julie férjét pedig, egy áldott jó, türelmes, épp csak a „kellete-mértékben” föl-fölhorgadó fiatalembert pedig Chris Messina. Julie főzés-furorja – 524 receptet kell abszolválnia egy év alatt – produkál azért némi házassági hullámvölgyet, de hát különben nem lenne film a film. (Nota bene: alighanem ez is a rögvalóság része, ugyanis a hírek szerint Julie Powell második könyvében egy szerelmi kalandját részletezi, de a könyvbemutatóval megvárják, míg lefut a film és megtelik a kassza…)

Meryl Streep. Forrás: port.hu
Meryl Streep. Forrás: PORT.hu

Amy Adams Julie szerepében blogot ír és süt-főz, tojást buggyant és rákokat dobál a forró vízbe (vajon csak bennem idézte föl ez a jelenet Diane Keaton sokkal kecsesebb rákdobálását az Annie Hallból?), hisztizik és önkritizál – bájos-kedves és ügyes alakítás. Szerencséje és pechje egyszerre, hogy szünet nélkül reflektálnia kell a szakácsnő-példaképre. De a végére felnő hozzá – legalábbis sikerül kicsontozni a kacsát. Majdnem úgy, ahogy a példakép teszi.

Akit Meryl Streep játszik – és ha azt mondom, hogy nőtt vagy húsz centit ehhez a szerephez, akkor még nem mondtam semmit. Mert tramplisodott is: bele a múlt század közepének divatjába, berakott haj és egyebek. És belenyomta az ő frenetikus humorát – nem elsősorban a szövegbe, hanem a mozdulatokba, a mimikába, a férfivilágnak fityiszt mutató elegáns-dacos viselkedésbe. Van egy jelenet: a szakácstanfolyamon hagymavágás a lecke, és ő otthon lelkesen gyakorol – Meryl Streep leküldi a vászonról a csípős szagot, folyik a könnyünk.

Az a bizonyos Julia állítólag nem kedvelte ezt a blogos utódot, meg az ő rekordkísérletét. Ha ezt is megértjük – megérdemeljük Meryl Streepet.

Vö. kalmárté: Meryl Streep kajálnivaló 
Tóth Ágnes Veronika: Megfőznek 
Bujdosó Bori: Vibrátor helyett fakanál 
Gazda Albert: A homárt megölni nem kell félnetek

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek