Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

A KAUFMANN-TALÁNY

Jonas Kaufmann a Müpában
2023. dec. 30.
Jonas Kaufmann
Jonas Kaufmann először adott Budapesten érdemi áriaestet. Az olasz és német művekből összeállított nívós operaprogram egy pillanatra sem fordult át vásári szórakoztatásba, ám közben mégis számos kérdést felvetett a tenor és a műfaj jelenlegi állapotáról. ESZTERGÁLYOS MÁTÉ ÍRÁSA.

Nyilván Jonas Kaufmann pontosan tudja, hogy egy-egy köhintés vagy rekedt megingás még nem jelenti azt, hogy komolyan aggódnunk kellene. Tudja, mert technikailag tökéletesen teljesít, és hibátlanul képezi azokat a magas hangokat is, amelyek hosszan kitartva már el-elvékonyodnak. De erre is van megoldása, ekkor olyan pianót énekel, mint jelenleg tán senki a világon, amely fokozatosan fordul át fortéba, hogy végül együtt teljesedjen ki a zenekarral. Ezt ráadásul rögtön kétszer is bemutatja, nyitószámában, Don Alvaro áriájában A végzet hatalmából, majd az ezt követő Gioconda-részlet befejezésében (Cielo e mar). Pedig érdekes módon az utóbbiban nincs crescendo a kottában, ő mégis rendre így, ezzel a bravúrral énekli, talán éppen az említett trükk miatt: egyszerre mutat páratlant és fedi el vele a hiányosságait.

És mi mégis aggódunk, mert teljesen ártalmatlan pontokon reccsen-roppan a hang, és Kaufmann közben úgy tesz, mintha ez lenne a legtermészetesebb állapota. A német tenor közel egy évtizede vállal újabb és újabb rizikót, kezdve Otello repertoárba építésével, majd egyre több drámai szerep meghódításával. Florestant a világ legkülönbözőbb pontjain egy sor Peter Grimes, Dick Johnson vagy épp Trisztán követte, az alkalmi sikereknek viszont ára lett. Jöttek a lemondások, az elnyúló vokális problémák, ráadásul a hang rugalmasságának fakulása is érezhetővé vált. De mindeközben dramaturgiailag valamiért még ez is beleillik a képbe, a nagy Kaufmann-rejtélybe, hogy nem csak a szerepért, de az emberért is izgulunk. Ezért a fantasztikus énekesért.

A Nemzeti Filharmonikusok együttese és Kaufmann állandó turnékarmestere, a szintén német Jochen Rieder mindent megtesz azért, hogy a közönség kevesebbet aggódjon, ugyanis a programban elhelyezett kevéske, összesen hat áriát ugyanennyi, egyenként nyolc-tíz perces zenekari részlettel tágítják. Ezek a szegmensek pedig pontosan úgy sikerülnek, ahogy egy közös próba után sikerülhetnek, vagyis egy áriaestben kiegészítőként elfogadhatók, de önmagukban értelmezhetetlenek. A zenekari belépések szétesnek, az amúgy rokonszenves Rieder pedig pont annyira vérszegényen dirigálja A szicíliai vecsernye nyitányát, mint amennyire mindenfajta grandiózusságot mellőz A walkürök lovaglásában.

Kaufmann-nak azonban szakértője, hiszen a zenekartól pontosan akkor kér időt, amikor a tenor tempót vált vagy éppen beleerősít, ehhez pedig bőven elég egy próba is. Az első részt lezáró Canio-ária a Bajazzókból komikusan kezdődik, mert főhősünk később sétál be a színre a megbeszéltekhez képest, hogy aztán a koncert legesetlenebb produkcióját adja elő. Az egyedüli magyarázat az lehet a Kaufmann által amúgy vajmi keveset énekelt részlet bekerülésére, hogy annak idején, amikor a januári budapesti koncertre készült, talán már le akarta porolni a pár hónappal későbbi londoni bemutatóra a szerepet. Aztán persze betegsége miatt mindkét fellépését lemondta, Canio pedig itt maradt nekünk a múltból azzal a mesterkélt nevetésével. Mintha ő is érezte volna, hogy ez nem volt az igazi.

Kaufmann persze sok minden más mellett Wagner-tenor is, és ebben nagyon nagy előny, hogy a szerzővel egy nyelvet beszélnek, hiszen ez a fach voltaképp a mai napig zárt kasztot jelent. Domingo is próbált betörni ide, de meggyőződésem, hogy nagy Wagner-énekes az ember jószerint csak germán mitológiai felmenőkkel lehet. Na, mármost Kaufmann németnek német és énekesnek is énekes, de egyedülálló Wagner-tenornak nem nevezhető. Mindezek ellenére csodálatos, amire ezekben a szerepekben képes: az állóképessége (kiváltképp a hosszú másodpercekig kitartott „Wälse! Wälse!” – kiáltások), hangerejének taktikus beosztása és érzelmi skálája egyaránt lenyűgöző, még úgy is, hogy nem szabad elfelejteni, itt a zenekar mögötte, és nem előtte tornyosult. Lohengrin Grál-elbeszélése talán a hivatalos program csúcsa, itt zeng a legbiztosabban a hang, és itt a legmegrendítőbbek a leheletfinom megoldások.

Reménykedtem benne, hogy a ráadásokban nem jönnek elő a nemrég megjelent filmzenei albumának számai, például a dal a Gladiátorból, de abban is bíztam, hogy a Nessun dormába sem vág bele, bár ezen ellentmondásos vágyamat azért elsősorban az aggodalmaim motiválták. És láss csodát, elsőként egy Wesendonck-dal, az Álmok, ami újabb szín a kaufmanni palettán, a daléneklés intimitásba burkolódzó mámoros példája, ahol a tenor végre hasonlít is önmagára, lehull a belépéskor felöltött hibátlan mosoly. Még egy Wagner-részletet aztán Lehár követ, Kaufmann vágyik egy nő után, na, persze… Annak idején ugyanebben a teremben a pesti nőket imádta, ráadásul részben magyarul énekelve. Azóta megemberesedett, profibb lett, őszbe fordultak a huncut fürtök, az üstökösből állócsillag lett az operajátszás gyérülő égboltján.

Mi meg úgy tapsoltuk, mintha kötelező lenne, hogy érezze a törődést. Inkább örüljünk, mert végre láttuk Kaufmann művészetének legnemesebb oldalát és élvezzük, hogy fogalmunk sincs a rejtély megoldásáról.

Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; időpont: október 15.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek