Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

A CSEND KIRÁLYAI

Filmes átjáró a múltba – A magyar némafilm és kora / Műcsarnok
2011. aug. 28.
Nem mondja, de mutatja. Az elmutogatott érzelmek és a zongoraszóként feltörő jajkiáltások világába vezet el a Műcsarnok magyar némafilmeket bemutató kiállítása. FÜRTH ESZTER ÍRÁSA.

Részletek
Részletek a kiállításból – A hattestparancsnok, 1916

Ma már nehéz elképzelni, hogy az egyik legfontosabb audiovizuális médium, a mozi kezdetben csupán vizuális volt, hiszen hangot nem rögzítettek a képekhez. Vagyis hát a filmnek volt hangja, ha szólt hozzá aláfestő muzsika, amelyet a premier moziban zenekar, kisebb intézményekben zongorista szolgáltatott. A némafilmeket ma legtöbbször instant zongoramuzsikával láthatjuk, már ha láthatjuk egyáltalán. A moziból (eltekintve egy-két művészmozis nosztalgiaesttől) rég kihalt a műfaj, tévében pedig még a legvadabb éjjeli műsorsávban is maximum Chaplin-filmek, Stan és Panjelenetek, esetleg Buster Keaton A generálisa jelenik meg. Pedig szép számmal születtek filmek a dolby surround üknagyapja előtt is, nem csak Hollywoodban, de például Magyarországon is. A Műcsarnok Menü Pont Galériájában látható kiállítás a magyar némafilm hőskorába nyújt bepillantást sztárfotók, plakátok, valamint forgatásokon készült werk- és standfotók által.

A kiállítás apropóját egy nagy ívű digitalizációs projekt, az Európai Filmes Átjáró ‒ European Film Gateway (EFG) 2008 óta tartó archiválási munkálatai szolgáltatták. A tizennégy ország filmarchívumait felölelő vállalkozás részeként a Magyar Nemzeti Filmarchívum is vállalta 1000 fotó és 1200 plakát hozzáférhetővé tételét. A kiállításon a fotók és plakátok mellett az EFG oldalán is böngészhetünk, nézhetünk filmrészleteket, sőt élőzenés filmvetítésekre is sor kerül, ahol zongorakísérettel, teljes mozivásznon csodálhatjuk Fedák Sári drámai vonulását.

Havasi
Havasi Magdolna, 1915

Az archiválási vállalkozás első ránézésre nem tűnik olyan nagy eseménynek, amelyet kiállítással kellene ünnepelni, a némafilmes anyag esetében azonban kiemelt jelentőséggel bír a fennmaradt korpusz digitális rögzítése. Hiába készült ugyanis komoly mennyiségű némafilm Magyarországon 1929 előtt, csupán a filmtermés töredéke maradt fent, köszönhetően a vérzivataros időknek, na meg a zselés celluloid gyúlékonyságának. A közelmúltban összegyűjtött, filmekhez kapcsolódó képanyag most könnyedén megtekinthetővé vált, és izgalmas bepillantást enged a századelő filmes világába. Ebből a digitálisan is elérhető gyűjteményből válogat a kiállítás, és habár a sok esetben csak töredékesen fennmaradt opuszok annyira nem is, de a képek által megidézett kor, a mozi világának ez az úttörő szakasza mégis érdekes lehet a multiplexen szocializálódott filmfogyasztóknak számára is.

Ez a világ pedig roppant izgalmas. Budapest ebben az időben vált világvárossá, a filmkultúra pedig gőzerővel zakatolt a mozigépeken. A mai filmnyelv előzményeként a némafilmek melodrámából és pantomimből táplálkozó, túlzó, széles mozdulatokkal és groteszknek ható mimikával dolgozó világa virágzott. Az erősen kontrasztos fekete-fehér mozgóképeken a hősnők széles karcsapásokkal omlanak össze bánatukban, a legapróbb kérést is imára kulcsolt kézzel intézik egymáshoz a szereplők, a gyanú pedig őrülten forgó szemgolyóként jelenik meg a vásznon.

Filmplakát
Filmplakát

Mai szemmel nézve a filmek gesztusnyelve már-már komikusnak hat a mozgóképen, de egész más a helyzet a fotók esetében. A forgatásokon készült standfotók a filmek egyes jeleneteit emelik ki, állóképpé dermesztve a mozgást. A kolozsvári Dunky-fivérek vagy a Budapesten működő Angelo forgatásokon készült képei drámai pillanatokat örökítenek meg – nem véletlenül, hiszen a némafilmekben kevés nem drámai kép adódik. A heves gesztikulációnak köszönhetően a pillanat épp olyan kifejező és érthető marad, mint a filmen ábrázolt folyamat. Berky Lili távolba révedő tekintete a Havasi Magdolnából, vagy a mulatozó, majd az asztalon szundító társaság képe A kormányzóból önmagában is narratív, mondhatni, állóképként is mozgó. A standfotók így minden szempontból a film és a fotó közti metszetként értelmezhetők.

A kiállítás leglátványosabb elemei kétség kívül a plakátok, amelyek hol cizellált szecessziós indákkal, hol nagyvonalú letisztultsággal ragadják magukhoz a néző figyelmét. Nem véletlenül, hiszen a kor egyik legfontosabb médiuma volt az utcai plakát, amely akkortájt a figyelmet nem dús keblekkel, hanem művészi kidolgozottsággal és a mai szemmel nézve rendkívül sok információval hívta fel magára. A kompozíció itt is történetet mesél, mint például a Földes Imre által, a Vergődő szívekhez készített plakát, amelyen az engedni nem akaró atyának könyörög nő és gyermek (természetesen imára kulcsolt kézzel). „Társadalmi dráma 5 felvonásban” – olvasható a megindító jelenet alatt, kiemelve a film és a színház közeli rokonságát. Vagy ott van a szintén Földes Imre által jegyzett A gyónás szentsége plakátja, amelyen Berky Lili vár térden állva feloldozást, mögötte a megfeszített Jézushoz fohászkodó asszonyokkal, afféle középkori ikonológiai utalással vetítve előre a film történetét.

A plakátokon nemcsak történetek, hanem a kor sztárvilága is felsorakozik. A szerencse fia plakátját Csortos Gyula képe uralja, aki „mesteri filmalakítást” nyújtott a műben, de megemlíthetjük A nagymama plakátját is, amelyet Blaha Lujza dedikációval is ellátott képe tölt ki szinte teljes egészében. Kiemelkedő szépségű Bíró Mihálynak A faunhoz készített plakátja, amelyen a cikornyás „f” betűből bújik elő a patás címszereplő, nem annyira a történet várható izgalmaival, mint inkább a szemkápráztató szecessziós esztétikával csalogatva a közönséget. A gólyakalifa Ékes Árpád által készített plakátján az avantgárd találkozik a történettel, a fotelban üldögélő, mértani alakzatokká egyszerűsödő főhős és a fölé tornyosuló, szinte a másik figurát bekebelező arc kettősével.

A kiállítás (az egyesület nevét kölcsönözve) a múltba vezető átjárót ígér, ahová a némafilmek vezetnek el. A filmek furcsa, bizarrnak ható világát nehéz közelinek érezni, de a kor egy piciny szeletkéjére mégis rácsodálkozhat a látogató. Aztán csak néz, mint a moziban.

A kiállítás 2011. szeptember 25-ig látogatható.

Vö. Götz Eszter: A tizedik múzsa 
Bori Erzsébet: Túlélők 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek