Hirdetés

EGY KELET-EURÓPAI ÚJSÁGÍRÓSORS

Egy újságíró meggyilkolása
2023. ápr. 27.
Az újságírói étosz, amit folyamatosan megkérdőjelez a honi propagandamédia, végig makulátlannak mutatkozik Matt Sarnecki megrázó dokumentumfilmjében. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA.

Nem lehet végignézni az amerikai születésű, de Romániában élő oknyomozó újságíró és dokumentumfilmes, Matt Sarnecki alkotását, az Egy újságíró meggyilkolását anélkül, hogy ne vonnánk párhuzamokat a magyar és a filmben bemutatott szlovák állapotok között. Igen, Magyarországon nincsenek bizonyított politikai gyilkosságok, ahogy vádemelések sincsenek magas rangú politikusok ellen, de azok a rendszerszintű problémák és az a retorika, ami az újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová 2018-as meggyilkolása kapcsán a filmben megjelenik, mindannyiunk számára ismerős.

ujsagiro1
Jelenetek a filmből

Épp ezért a magyar néző előtt egyszerre két film pereg. Egyrészt a szlovák bűntény krónikája, annak egész társadalomra kiható következményeivel, másrészt pedig egy alternatív magyar valóság. Látjuk, mi kellett volna ahhoz, hogy hasonló körülményekből és lehetőségekből egészen más eredmény szülessen, vagyis hogy másképpen alakuljanak itthon a közállapotok: egy tragédia, egy fiatal pár mártíromsága.

A cseh-amerikai-dán kooprodukcióban készült dokumentumfilm titokban rögzített felvétekkel indul: valaki megfigyelte az esküvő előtt álló szlovák párt, mialatt egy kocsit tolva épp vásárolni indultak – a titokban készített anyagból, amelynek megrendelőjére később derül csak fény, több részletet is láthatunk a történet folyamán. Ezeket egészítik ki a családi videók és fényképek, a térfigyelő kamerák képei, a megtört családtagokkal, újságíró harcostársakkal, ügyvédekkel készített miniinterjúk, valamint a sajtóhoz titokban eljuttatott nyomozati anyag (a már említett megfigyelés képei, tanúvallomások videófelvételei, helyszíni fotók, híváslisták, hangfelvételek) – mindez azóta egy biztonságos szerveren pihen.

A gyilkosság azonban „csak” az első dominó volt a sorban. A híradórészletekből és a sajtótájékoztatók anyagaiból az is kiderül, hogy a pokolnak mélyebbek a bugyrai: előbb egy befolyásos oligarcháig (Marián Kočner) jutunk el, majd – mint egy oknyomozó újságírós hollywoodi filmben – a calabriai maffiát is érintve a legfelsőbb politikai körökig: Tibor Gášparig (rendőrfőnök), Robert Ficóig (miniszterelnök), Robert Kaliňákig (belügyminiszter).

ujsagiro2
A képek forrása: MAFAB

Az anyag, amin Ján Kuciak a halála előtt dolgozott, veszélyes volt sokakra nézve: Fico felfogadott egy tanácsadót, egy volt topless modellt, Mária Troškovát, akiről kiderült, hogy az olasz maffiához, a calabriai ‘Ndranghetához van bekötve. A gyilkosságot megrendelhette tehát az olasz maffia is, de a dokumentumfilm szerint az egyik szlovák maffiózó-oligarcha (más megközelítésben ingatlanügyekkel és pénzügyi befektetésekkel foglalkozó kelet-európai üzletember), Marián Kočner megbízásából követte el egy háromfős csapat. Kočner a film szerint azt viselte rosszul, hogy Ján Kuciak az ÁFA-csalásai és pénzmosásai ügyében nyomozott, de arra sem ő, sem a szlovák politikai elit nem számított, hogy a pár halála ekkora közfelháborodást kelt, szolidaritási hullámot indít el és tömegdemonstrációkhoz vezet Szlovákia-szerte.

Tanulságos látni a sajtótájékoztatók részleteit: Tibor Gášparon látszik, mennyire kényelmetlenül érzi magát az újságírói kérdésektől, de Robert Fico védekezése is emlékezetes: miután a köztársasági elnök, Andrej Kiska próbálja lemondásra bírni, Fico kijátssza a Soros-kártyát, mondván Kiska a gyilkosság előtt pár hónappal New Yorkban találkozott Soros Györggyel. A kijelentésével mintegy azt sugallja, hogy ők ketten tervelték ki az ördögi bűntettet azért, hogy destabilizálják a szlovák államot.

Matt Sarnecki dokumentumfilmje tárgyilagos stílusban, komótosan építkezik, ezért is olyan felkavaró minden olyan elkapott jelenet, amelyben a szereplők érzelmeket mutatnak – kiesnek a szerepükből, mint Tibor Gášpar vagy Robert Fico; vagy éppen elnyelik a könnyeiket a gyász és a tehetetlenség okán, mint Ján cseh kollégája, Pavla Holcová vagy Peter Bárdy, az Aktuality.sk hírportál főszerkesztője.

És hogy lett-e a gyilkosságnak következménye? Nos, nem mondhatjuk, hogy semmi sem történt, de nem egészen az történt, amit igazságosnak éreznénk. Marián Kočner börtönbe került, váltóhamisítás miatt ítélték el, de Ján Kuciak meggyilkolásának megrendelésében felmentették. Fico elveszítette a következő választásokat és egy ellenzéki párt került hatalomra, de az annyira inkompetensnek bizonyult, hogy idén szeptemberben előrehozott választások lesznek Szlovákiában, amelyeken Fico visszatérhet a hatalomba. És ez annak ellenére történik így, hogy az ügyészség bűnszövetkezet létrehozásával és támogatásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint adótitok veszélyeztetésével vádolta meg, ám két szavazat híján megúszta a mentelmi jogának a felfüggesztését.

Ján Kuciak remek újságíró volt, és azt tette, ami minden valamirevaló oknyomozó újságíró számára íratlan szabály, amikor egy ügyön dolgozik: követte a pénz útját. Ezért is olyan tanulságos látni, hogy Michal Vašečka, a Denník N, a legnagyobb szlovákiai napilap szerkesztőbizottságának elnöke végül milyen következtetésre jut. Mivel a szlovákiai közegen változtatni csak nehezen és lassan lehet, ha azt akarjuk, hogy az országban kevesebb legyen a korrupció, a pénz forrását kell elapasztani, vagyis fel kell függeszteni az EU-s támogatásokat.

A film adatlapja a Magyar Film Adatbázisban itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek