Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

ROYAL FLUSH

Dés László – Bereményi Géza: Férfi és Nő / Orlai Produkció – POSZT 2008
2008. jún. 17.
Koncert – így az alcím; és ez nem egészen pontos, mert amit a kétezer ember látott és hallott a pécsi Sportcsarnokban, az egy koncertformájú színház volt. Ne tévesszen meg senkit, ha egy színész énekel, attól ő még színész – és hát a zenekar, az is színházat csinált ezen az estén. CSÁKI JUDIT ÍRÁSA.

Amikor az első számra – új dal egyébként: A szerelemről – bejönnek mind: Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János, még nem látni, csak sejteni a későbbi bizonyosságot. Azt nevezetesen, hogy fantasztikus színészi együttható fog megtelepedni ezen a színpadon, és túl a nagyszerű dalok kínálta változatos drámaiságon, szikrázó feszültség és kirobbanó kedv vezérli majd a játékot. Ja, énekelni persze tudnak – és ne már a hangok mélységén-magasságán-tisztaságán mérjük ezt ezúttal, hanem azon, hogy eljátsszák-elhitetik-e, hogy természetes megszólalási formájuk a dal.

És jön Udvaros, és elénekli a hóesést – úgy fedi a dal költészete a mélyben húzódó drámát, mint egy vasárnap délutáni puha hótakaró a koszos betont -, égnek fordítja az arcát, behunyja a szemét. Aztán amikor én is hátrabillentem a fejem, és érezni vélek egy aprócska hópelyhet a stadion negyvenfokos levegőjében, már tudom: kész a varázslat, csak bele kell dőlni.

Básti Juli, Cserhalmi György Szkárossy Zsuzsa felvétele
Básti Juli, Cserhalmi György

Régi dalok és új dalok – nem látom, hogy sokat változott volna az életünk, mármint a privát. Karcosabb, na jó – az úgynevezett Nagy Generáció hihette hajdanán, hogy megváltja majd legalább a saját intim világát, aztán ma is ott ül benne, meglehetős megváltatlanul. A hajdani indulatos 35 percre, erre a lopott-kapkodós légyottra – Básti és Cserhalmi jól belepakolták, amit azóta tanultak a világról – erőteljesen válaszol egy új dal, a Temiattad rég, melyben Udvaros és Kulka már az örökre elszalasztott lehetőségekről énekel.

Összegzésféleség a Hosszú menet – Cserhalmi arcát érdemes (lenne) közelről látni: a „bennem legyen a világ” dacos akarásából meglehetős közvetlenül szól ki Bereményi Géza. Is.

 
És másról szól a Nagy utazás: Kulka János – „azt mondtad, hogy ez az élet” – mosolygós-rezignáltan nagyjából azt állapítja meg, hogy nem mentünk sehová; a szikár fájdalmat majd a szólóban Dés László szaxofonja hasítja bele a levegőbe. Na, ezt kottázza valaki szavakba, ha tudja: egy dal egész történetét. Azt, hogy ki mindenki van ebben benne, Presser Gábortól Koltai Róbertig, Esterházy Pétertől Vojnich Erzsébet festményeiig – azt kéne szavakba foglalni, ha nem lenne ez a dal, és benne Dés szólója. Nem bírt akkora sláger lenni – pedig nagyon-nagy lett -, hogy csöpögős nosztalgiában oldódjék föl a tartalma. Vagy nagyobb annál. Mint Dés, a zenecsináló, akinek a fejében hangjegyekből áll össze ez a mi világunk, míg mi a szavakat keresgéljük hozzá.
 
Udvaros Dorottya, Kulka János. Szkárossy Zsuzsa felvétele
Udvaros Dorottya, Kulka János. Fotó: Szkárossy Zsuzsa 

„Emlékem vagy” – énekli egymásnak Udvaros és Cserhalmi, és senki sem hiszi, hogy magánügy, amiről beszélnek; és nem csak azért nem, mert beszáll Básti és Kulka is. „Fekete-fehér” – ez a Botladozva című dal, Udvaros Dés vállára teszi a kezét, aztán rákönyököl a zongorára; kettőjük dala ez, „játszd el azt, hogy…” – ott marad a levegőben, ami nincs kimondva. Ekkor is rendesen tombol a közönség; életkor tizenöt és hetven között, jó nagy generáció, mi tagadás.

És a zenekarban isteni muzsikusok között ott ül Horváth Kornél; nem kell kivárni a dobszólóját ahhoz, hogy számolgatni kezdjük, hány keze is van; a szóló alatt már csak elmosódott foltok cikáznak a keze helyén, ettől érzem, hogy alighanem egy tucat ember csiholja a zenét az ütőhangszerekből (most nem meséli el, melyik honnan, a világ melyik tájáról jött),  és micsoda zenét, több ez, mint ritmus, tessék a dallamára is figyelni, mennyire összehangzik.

Színház, mondom: az Aki úgy tudott bejönni című dalban Kulka vagy tízszer bejön egy ajtón, behoz vagy tíz drámai főszereplőt: a szomorút, a dacost, a macsót, a dendit… Nem beszél, nem is énekel: van, ott.

 És miközben Dés előadásában a Legyen úgy című dalt hallgatjuk – egy szép őszről, amikor mindenki egyet akart -, még a közelgő félévszázados halálévforduló, Nagy Imrééké is eszünkbe jut. Pedig szerelem, akarás, remélés…

„Hallgass kicsit” – itt a vége, persze a számos ráadás után. Aki akarja, úgy érezheti, flott és nagyszabású koncertet hallott, amelyből sem az energia, sem a tehetség nem lett kispórolva. Lelkesen és megrendülten lehet haladni hazafelé – és hallgatni kicsit.

Royal flush, tényleg.

Kapcsolódó cikkünk: POSZT 2008

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek