Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

„VÁRJUNK MÉG EZZEL, TAMÁS”

Cseh Tamás. Bérczes László beszélgetőkönyve
2008. jan. 18.
Az életinterjúknak általában létezik egyfajta bejáratott, lineáris menetük. Bérczes László és Cseh Tamás, noha időrendben rajzolják föl a pályaképet, mégis eltérnek a bevált sémától. Jó okkal teszik. KERESZTESI JÓZSEF ÍRÁSA.

Három hete derült ki, hogy rosszindulatú daganat van a tüdőmben, és holnap elkezdődik egy kemoterápiás kezelés.” Ezzel a mondattal indul a kötet 2006. augusztus 27-én. A szituáció a beszélgetések során elméletileg megkerülhető lehetne. Döntés kérdése: Cseh Tamás a jól megválasztott kérdésekre felelve végigtekinthetne az életpályáján anélkül, hogy a nyilvánosság elé tárná a betegségét, elegánsan elválasztva a privát szférát a nyilvános-művészitől.

Elméletileg megkerülhető, gyakorlatilag föl sem merül ez a lehetőség.

csehtamas1Nem pusztán azért, mert a beszélgetőtársakat hosszú barátság köti egymáshoz, aminek a fényében őszintétlenségnek minősülne a helyzet elhallgatása. És nem is csak azért, mert a „csehtamásság” műfaja a közvetlen kapcsolatteremtésre épül, az estek után az érdeklődők körében maradó, borozgató, beszélgető, vitatkozó dalnok éppen hogy a személy és a szerep közti távolságot igyekszik megszüntetni.

Legfőképpen azért nem, mert Cseh Tamás páratlan pályafutását éppen a privát szférában megjelenő közös tapasztalatok megformálása hitelesíti.

A hetvenes évek elején, egy arra igencsak kevéssé alkalmas korban Bereményi Géza és Cseh Tamás kompromisszummentes munkába fogtak. Bérczes László beszélgetőkönyve pontosan írja le ennek a szabad helyzetnek a létrejöttét, azt az állapotot, amelyben a dalok belső késztetésre születnek meg, saját használatra, illetve szűkebb társasági körök számára. Az, hogy később színpadra, az országos nyilvánosság elé kerülnek, nem játszik közre a létrejöttükben, a hang megtalálásában. E kompromisszumnélküliség előfeltétele éppen az volt, hogy a dalszerzés mindvégig megmaradhatott pusztán a belső alkotói feltételeket szem előtt tartó, ha úgy tetszik, privát ügynek. S épp ez a különleges autonómia tette lehetővé, hogy olyan közösségi élménnyé válhassanak, amely közvetlenül a privát élettapasztalatokban találja meg a kapcsolódási pontjait. A szűkre zárt Kádár-kor (és ami később belőle visszamaradt) a mindennapi reményeket és félelmeket is kompromisszumok tárgyává teszi, és ennek az élethelyzetnek a tragikomikumát a klasszikus dalokban megszólaló figura nem is annyira kimondja, mint inkább megjeleníti, a belülről ismerős tétovaság, önsajnálat vagy éppen önáltatás finom iróniával ellensúlyozott fordulataival idézi meg. Bereményi Géza és Cseh Tamás dalszerző munkásságának (beleértve a Mélyrepülés című műsort is, amelyet éppenséggel Csengey Dénes írt) a jelentőségét az adja, hogy dalaik ennek az esendőségnek a közös tapasztalatára épülnek.

Cseh Tamás
Cseh Tamás
A kötet azon túl, hogy részletes pályaképet nyújt, fotókkal illusztrált anekdoták izgalmát adja, és természetesen portrét is fest a hőséről, annak minden indulatos ösztönösségével, kamaszos-romantikus lendületével együtt. Bérczes László rendkívül tudatosan irányítja az életinterjú menetét, helyenként megállítva az elbeszélést egy-egy pillanatnál: „Várjunk még ezzel, Tamás. Legutóbb már végre találkoztatok Gézával… (…) Írd le azt a srácot, azt a 25 éves fiatal írót, aki beköltözik hozzád…” Ám amellett, hogy igyekszik időrendben végigkövetni az életpályát, a szokatlan műfajmegjelölés – „beszélgetőkönyv” – sem véletlen: valódi beszélgetés zajlik a kötet lapjain, ahol Bérczes önálló szólammal rendelkező szereplőként lép színre. Három idősíkon zajlik a „történet”, az elbeszélés múltidejében, a beszélgetések jelenében és a betegség bizonytalan, vészterhes jövőidejében. Bérczes az elsőnek az irányítója, a másik kettőnek, mondhatni, dramaturgiai tényezője, az interjú keretein túli, saját célokkal, vágyakkal rendelkező alakja. Mindezzel persze ellensúlyozni is igyekszik a kiinduló helyzetet, nem a betegség fenyegető mivoltát, hanem a helyzetben rejlő tragikus – tehát a beszélgetés „normális” menetét ellehetetlenítő – dramaturgiát. Amihez aztán jó partnerre talál Cseh Tamásban, aki mindvégig maró fekete humorral ejt szót a rákról: „Várjál, ne keverjük össze, a végét én járom. Te szerelmes vagy, én meg rákos. Két külön cipőben járunk, barátom. Úgy bizony.”
A fentiek alapján nem meglepő hát, hogy a könyv nem csupán Cseh Tamás nyilvános pályafutását, illetve annak legendáriumát rögzíti. Velük azonos hangsúlyt kapnak a bakonyi indiántáborok, a kővágóörsi és a bakonybéli házak – ha röviden meg kellene nevezni mindezek közös kapcsát, a belső tétjét, talán azt mondanám, hogy az életforma megválasztásának a szabadsága. Ahhoz pedig, hogy tisztábban lássuk ennek a mindnyájunkat legszemélyesebben érintő választásnak a feltételeit, Bereményi Géza és Cseh Tamás dalai mindmáig alapos munícióval szolgálnak.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek