Hirdetés

A LOUVRE SZELLEME

Anne Sofie von Otter a Zeneakadémián
2016. márc. 6.
Számos szépségével együtt némiképp ellentmondásos élményt jelentett számomra Anne Sofie von Otter és a Les Musiciens du Louvre február 24-i zeneakadémiai hangversenye. MALINA JÁNOS ÍRÁSA.

Ezen az estén mindenesetre – ha vezetőjük, Marc Minkowski nélkül mindig bizonyos hiányérzettel hallgatjuk is a Les Musiciens du Louvre együttesét, és ha mostani elsőrangú koncertmesterük, Thibault Noally versenymű-szólistának inkább csak jó, semmint különösebben szuggesztív benyomást tett – a zenekar teljesítménye volt az, ami egyenletesebb volt, s ami az első pillanatól meghódította a hallgatót.

Anne Sofie von Otter
Anne Sofie von Otter

Anne Sofie von Otter, kétség sem férhet hozzá, nagyszerű zenész és érzékeny, katartikus pillanatokat létrehozni képes művész. Az, hogy nem „barokk szoprán”, ahogy a sorozat címe sugallni próbálja, természetesen nem az ő hibája, hanem a műsorszerkesztőké. Ám ez a baki bizonyos fokig összefügg a valós és hallható problémákkal is.

Otter hangterjedelme ugyanis eléggé tág, és ez első közelítésben lehetővé teszi számára, hogy a művek és szerepek viszonylag széles skálájából válogasson. Ezzel a lehetőséggel most bőségesen élt is, amikor váltogatva énekelt szoprán, mezzo és alt szólamokat (bár, az éneklés fiziológiájának megfelelően, az első részben több volt a mélyebb, a másodikban és a ráadások között pedig több volt a magasabb fekvésű darab). Az effajta hangi adottságok azoban rendszerint azzal járnak együtt, hogy az adott énekes számára hangilag ideális repertoár viszont szűkebb az átlagosnál, mert a tipikus, illetve könnyebb szopránok számára írt szólamok magasak, fárasztóak számára, míg a tipikus alt szólamok meg mélyek, „nem szólnak”. Mindehhez járul Anne Sofie von Otter esetében a hang valamelyes fáradtsága, magvasságának halványodása is – ennek tudható be, hogy az énekesnőnek meg kellett küzdenie az elemekkel ahhoz, hogy kiemelkedő zenei kvalitásait érvényre juttathassa.

Ez a „küzdés” nem azt jelenti persze, hogy alapvető technikai nehézségekkel kellett volna megbirkóznia, hanem csupán azt, hogy a hangja – s ezzel együtt a zenei tartalom – nehezen „jött át a rivaldán”, különösen a mélyebb fekvésekben. Ez határozta meg Telemann amúgy hercig „kanárimadár-rekviem”-jének hatását, amely éppen ezért nem bizonyult szerencsés nyitószámnak. Händel Amadigi in Aulájából Dardano áriájában, az átütőerő korlátai ellenére, már sok minden hallhatóvá vált Otter rendkívüli vonalérzékéből és a kifejezés gazdagságából, s a visszatérés díszítései is ízlésről és stílusismeretről tanúskodtak. Juno áriája Händel Semeléjéből pedig a maga egészében is erőteljes hatást keltett, nem utolsó sorban a zenekar és a szólista öszhangjának köszönhetően.

Les Musiciens du Louvre Grenoble
Les Musiciens du Louvre Grenoble

Az első pillanat, amikor úgy éreztem, hogy igazi nagy művész áll a pódiumon, a második rész második énekes számában, Händel slágerszámba menő – eredetileg egyébként alt kasztrált énekes számára íródott – „Cara sposá”-jában (Rinaldo) következett be: a lassú rész visszatérésének álomszerű, lontano atmoszférája, nem evilági, kissé falzettes hangszíne egyszeriben izgalmassá tette a hangversenyt. A művésznő igazán nagy pillanatai azonban a két ráadásszámban következtek el. Händel Solomonjából Sheba királynőjének áriája egészen ideális anyag volt Otter számára: a szopránregiszterben mozgó, méltóságteljes dallamokban hangja végre kitárulkozott, sőt szinte sugározni kezdett, teljes szépségében ragyogott fel; s ez a kifejezés újfajta mélységét és intenzitását hozta magával. A második ráadás, egyben az est második Händel-slágere, az „Ombra mai fu” kezdetű ária a Serséből, ugyancsak revelatív erejű volt.

A zenekar teljesítménye, mint elöljáróban jeleztem, tökéletesen megfelelt annak a várakozásnak, amit Európa egyik legjobb, és sok éve az élvonalba tartozó barokk együttese mindenkor kelt. A koncerten egy kisebb önálló hangversenyre való hangszeres zenét adtak elő: Telemanntól egy Sinfoniát és a Tafelmusik egyik szvitjének négy tételét, egy Vivaldi-hegedűversenyt és egy Händel-concerto grossót az op. 3-as sorozatból. Játékukat a finoman kimunkált és áttetsző, ugyanakkor gömbölydeden lekerekített, sőt ha kellett, robusztus zenekari hangzás, a basszusok tömörsége és a kamarazenélésre jellemző érzékenység és reakciókészség jellemezte. Az áriák előadásának résztvevőiként leginkább a remek időzítésekre, az énekes megszólalásainak „megágyazó” agogikai nüanszokra figyelhettünk föl; az accompagnato szakaszokban pedig a szólistával egyenértékű kifejezői voltak az érzelmi folyamatoknak. A Prestók pedig szinte füstölögtek a vonók alatt; az érzelmes pillanatok, a sóhajos gesztusok expresszivitása pedig megint csak versenyre kelt az énekesével.  A Louvre-ban is biztosan sikert arattak volna – mármint akkor, amikor még XIV. Lajos is benne lakott.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek