Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

A VÁROS A TIÉD

Budapest Nagyregény
2024. febr. 20.
budapest nagyregény revizoronline
Nagynak éppenséggel nagy, de hogy valójában regény-e a Budapest nagyregény, azon az olvasónak érdemes, sőt el is kell gondolkodnia. Szerintem inkább körkép, napló vagy panoráma, meg persze szöveges feladat, társasjáték és régészeti kutatás. JÁSZAY TAMÁS ÍRÁSA.

És itt már a dolog sűrűjében vagyunk, miközben az alapkérdéseket sem válaszoltuk meg. Mi a jó olvasási stratégia: a huszonhárom fejezetet szépen sorban olvassuk, esetleg valamilyen elképzelt vagy valós földrajzi, közlekedési útvonalat kövessünk? Vagy higgyünk a mentális térképnek, és azonnal lapozzunk a saját kerületünkhöz, netán oda, ahová régi szép emlékek fűznek? De hát az áll rajta, hogy regény: ha ide-oda ugrálunk benne, akkor csomó mindenről lemaradunk, nem igaz? És különben is, melyik fejezetet ki írta? Minden alkalommal hátra kell lapoznom, hogy megtudjam, kinek a szövegét olvasom? 

Ez csak néhány azok közül a kérdések közül, amiket a nehezen (vagyis hát nem) értelmezhető tipográfiai szisztémára és úgy általában a külcsínre eddig inkább csak hideget kapó vaskos jubileumi kötet olvasója a legelső találkozáskor megfogalmaz. Az utolsó felvetésre válaszolok először: amellett, hogy kifejezetten élvezetes és szórakoztató a szerzőtippelés, aláhúzza a vállalás közösségi jellegét. Vagyis azt, hogy a példás munkát végző szerkesztőcsapat, Péczely Dóra, Szeder Kata, Tasnádi István és Valuska László komolyan vette a feladatot: miközben a huszonhárom szerző huszonhárom szövege huszonháromnál jóval több irányba néz, együtt ad ki egy itt és most érvényes Budapest-képet. A további részletekről itt nem is beszélek, mert remek podcastot készítettünk két szerkesztővel, itt lehet meghallgatni. 

A nyomtatott könyvvel persze óhatatlanul végéhez ér egy hosszú, logisztikailag is komoly kihívásokat rejtő folyamat – szerkesztő legyen a talpán, aki egyszerre nem egy, hanem két tucat szerzővel kénytelen egyezkedni és egyeztetni, és akkor a megrendelő, vagyis a főváros titkos vagy nyíltan kimondott vágyairól még nem beszéltünk. Budapest története természetesen mégsem zárul le ötszáz nyomtatott oldalon. Mert fontos, hogy mindez nem „csak” egy könyv: példás és nagyon is jelen idejű, vagyis inkább jövőbe mutató, ahogy a kötetet kiadó Budapest Brand Zrt. saját, az ígéretek szerint civil történetekkel folyamatosan bővülő honlapot, és informatív, a projekt jelentőségét megfelelően hangsúlyozó Facebook-oldalt működtet.

budapest nagyregény szerzők revizoronline

A kötet alulról és felülről egyszerre építkezett, népes alkotócsapata mégsem járt úgy, mint a semmiben találkozó hídvégek egyszeri konstruktőrei: a kerületlakók megosztott sztorijai, legendái, kis- és nagymítoszai találkoztak a kiszemelt írók személyes ízlésével, élményeivel, tapasztalataival, meg azzal, ami mindebből őket inspirálta. Ezért aztán itt nem meglepő módon nem imázsfotókról integető mosolygós turistákkal találkozunk: ehelyett százötven, kétségbeejtően komolyra sikeredett év minden bája és hiánya, szépsége és mocska, elszalasztott vagy épp megvalósult lehetősége köszön vissza a lapokról.

Metaszinten is jól olvasható konstrukció ez: ahogy a mai Nagy-Budapest testére más-más időpontokban tapadtak külvárosok, önálló kistelepülések, politikai akarat nyomán eggyé kovácsolva a sokat, úgy az azonos hosszúságú fejezetek is szuverén, de azért a szomszédokkal beszélőviszonyban lévő egységek. (Ahogy Nagy Gabriella írja: „mi még pár éve falusiak voltunk, aztán fogott valaki odafönt egy tollat, és rárajzolt minket a térképre.”) 

Nem csak a megrendelő által lefektetett közös játékszabályok – mindegyik szövegben legyen legalább két idősík és tűnjön fel a vonatkozó kerület három emblematikus helyszíne – szövik hol lazára, hol igen sűrűre a virtuális kapcsolati hálót, hanem a szövegek között kószáló nevek, szereplők, események, jellegzetes kifejezések, sőt olykor egész mondatok is. Nem titok, hogy James Joyce monumentális városregényként is olvasható Ulysseséhez is csatlakozik a Budapest nagyregény: utcai barangolásaink egyik vissza-visszatérő társa lesz a nyitó fejezetben megismert Virág-család egynémely tagja.

„…a város gyorsabban változik, mint az emberi szív”, írja Bulgakov (és Baudelaire – a szerző köszöni a kiegészítést) árnyékában Fehér Renátó, és a kötet tulajdonképpen ennek az állandó, itt huszonhárom könyvfejezet erejéig lelassított-kimerevített változásnak a kézbe vehető emlékműve. Folyamatosan növekvő, átalakuló, nem feltétlenül és nem mindig fejlődő nagyváros panorámája bontakozik ki előttünk. Sokan a nagy világégés idejére nyúlnak vissza témáért és helyzetért, képzelt vagy nagyon is valósnak tűnő szereplőért, mások a szocializmus évtizedeiben keresgélnek, de a legtöbb szerzőt mégis az érdekli, hogyan tükröződik a tegnap a mában. 

Ami biztos: az olvasó nem fogja megtudni Budapestről a nagybetűs Igazságot, inkább csak ismerős vagy éppen titokzatos mozaikdarabkákat kap, amiket hozzáilleszthet a saját városképéhez. A sztorik közül van, amit tudunk, netán sejtünk vagy érzünk, a hely szelleme dolgozik a legjobb szövegekben, a részben felsejlik az egész – egy bérházból vagy egy tetőteraszból kibomlik egy egész kerület története.

Az olvasó meg a rendhagyó, monstre idegenvezetés közben hol elégedetten csettint, máskor húzza a száját, de ezzel sincsen semmi baj, hiszen ez a projekt jellegéből, a felkért írók sokféleségéből egyenesen következik: mindenből és mindenkiből épp annyi van benne, amennyit a kerületszerző akart vagy tudott hozzátenni a nagy egészhez.

A Duna amolyan vándormotívumként itt-ott felbukkan kötetszerte, de aztán a huszonkettedik fejezetben Kemény István a folyónak és még sok fontos, akkorra már ismerős témának is megnyugtatóan szolgáltat igazságot: „Mi most lemerülünk egy város tudatalattijába. Bocsánat: tudattalanjába – ez a szakszerű kifejezés. Igen, de ha egy várost egy akkora folyó vág ketté, hogy a lakói álmaiba is beférkőzik, márpedig melyik budapesti nem álmodik rendszeresen a Dunával, annak a városnak a tudattalanját a folyó mentén kell keresni.” 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek