Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

A FESZ NYÍLT LEVELE AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ZÁROLÁSI KÖTELEZETTSÉGÉNEK ÜGYÉBEN

2012. okt. 9.
"A legkisebb mértékű, akár néhány százalékos zárolás is a független előadó-művészeti szféra megszüntetését jelentené." A Független Előadó-művészeti Szövetség Nyílt levele itt olvasható.
Balog Zoltán miniszter úr 
L. Simon László kulturális államtitkár úr
részére

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA
Budapest
Szalay u. 10–14.
1055
 
Tárgy: A Független Előadó-művészeti Szövetség nyílt levele
az Emberi Erőforrások Minisztériuma zárolási kötelezettségének ügyében
Tisztelt Miniszter úr, Tisztelt Államtitkár úr!
A Magyar Közlöny 2012. október 8-i, 132. számából értesültünk a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedéseket tartalmazó 1428/2012 (X. 8). kormányhatározatról. Ennek értelmében az illetékes szerveknek zárolási és maradványképzési kötelezettségeiket október 10-ig kell a Nemzetgazdasági Miniszterrel jóváhagyatniuk, október 15-ig pedig a Magyar Államkincstárnál jelenteniük. A zárolások összértéke közel 49 milliárd forint. Mint ahogy az a jogszabályból kiderül, az Emberi Erőforrások Minisztériumát példátlan mértékű, több mint 17 milliárd forintos zárolásra kötelezik ezzel, ami a központi költségvetési szervek zárolási összértékének közel 35%-a.
A Független Előadó-művészeti Szövetség értesülései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindezidáig nem kötött szerződést a Nemzeti Kulturális Alappal a VI. kategóriában nyilvántartásba vett független színházak tevékenységének támogatásával kapcsolatos pályázatkezelői teendők ellátására. Éppen ezért jogos az aggodalom, hogy a független szféra részére már megítélt összegek is a zárolás hatálya alá eshetnek. Fel szeretnénk hívni a tisztelt figyelmüket, hogy a területet már eddig is többszöri, nagyarányú elvonás sújtotta. Az elmúlt évek kiadáscsökkentő intézkedései a társterületek elvonási arányait figyelembe véve, rendkívüli mértékben kényszerítették működésük átalakítására, nem egy esetben beszüntetésére a terület alkotóit. 2009 óta az éves pályázati keretösszeg több mint 57%-kal csökkent, ami kirívó példa a hazai kulturális finanszírozásban. Egy újabb zárolást a terület nem élne túl. A legkisebb mértékű, akár néhány százalékos zárolás is a független előadó-művészeti szféra megszüntetését jelentené.
Tisztelettel kérjük, hogy a Nemzetgazdasági Miniszter részére küldendő zárolási javaslatcsomag megfogalmazásakor a fentiek figyelembevételével mérlegeljék felelősségüket a kortárs nemzeti előadó-művészet megmaradásának érdekében.
Tisztelettel:
 
Csató Kata bábművész (ESZME), elnök
Erős Balázs kulturális menedzser (MU Színház), alelnök
Goda Gábor koreográfus (Artus), alelnök
Schilling Árpád színházrendező (Krétakör), alelnök
Budapest, 2012. október 9.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek