Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

BEVERT SZEMŰ MESEHŐSÖK

Zuhanórepülés – Novák Erik filmje
2008. jan. 24.
Ha egy test tehetetlenül hánykolódik a tengeren, eljön a pillanat, amikor egy hullám felkapja, és a sziklának vágja. TEGYI ENIKŐ KRITIKÁJA.

Ilyen, hosszan elnyújtott pillanatról szól Novák Erik gyengéden tündérmesének nevezett pesti akciófilmje, a Zuhanórepülés, melynek alapanyagául a forgatókönyvíró Nagy Viktor saját alvilági élete, díler- és fegyencélményei szolgáltak. A szerző zuhanórepülése teológiai és filozófiai tanulmányaitól a magyar drogpiacon, börtönön, spanyol koktélbárba szerveződő nemzetközi alvilágon át ívelt, hét emelet magasából le a földre, legvégül. Hasonló pályát ír le a filmbeli Theo: drogbirtoklásért kapott enyhe, másfél éves büntetését töltötte le épp, s indul ki, vadonatúj életet kezdeni – csak hát ez a régi csajokkal, régi haverokkal, a régi bárban, úgy tűnik, nehéz. Egy utolsó nagy dobás igézetében: keményebb drogok, durvább bandák, zűrösebb szerelem, végül hullahegyek következnek, mindez viharos gyorsasággal.

Gryllus Dorka és Nagy Zsolt.
Gryllus Dorka és Nagy Zsolt.
Narkó van bőven, meg szex, és nagyjából a nyugati filmek színvonalán kivitelezett erőszak – a film akciófilmnek tulajdonképpen megfelel. Számomra életesnek tűnő jelenetek pörögnek füstös, kábító, sűrű miliőben. Feszes combok, gyönyörű fenekek, szép nők – lüktető tesztoszteron. Vörös bársony lokál, ordítozás, dorbézolásban kiélt vad energiák – lámpaoszlop mellett okádás. Feszes, egyetlen lendülettel előrerohanó történet, kíméletlen, hajszolt tempót diktáló zene. Olykor, kis adagban jól eső helyi illetőségű humor – lépcsőház homályában pesti öregasszonyba botló, csetlő-botló magyar kommandósok etűdje, például.

A filmben már-már mesebeli figurákra hajazó, voltaképp tisztaszívű, szerethető karakterek keverednek profi, kemény akciócselekménybe. Keveset pszichologizálnak, a hírek szerint Halász Pétertől ellesett módszer alapján jó beállításokban, erős jelenléttel dolgoznak. Jobbára bevert szemmel, felrepedt szájjal, villogó tekintettel, jóindulatú gyerekképpel játssza Nagy Zsolt a főszereplőt, Theót, nagy mellénnyel üzletel, kavar, bevállal, majd elbukja – magyar virtussal, szívvel-lélekkel mászik bele egyre esztelenebb slamasztikákba. Intim jóakarói a Derzsi János formálta karcos, rezignált cellatárs a sittről, Lukáts Andor az enervált, mintát nemigen nyújtó művészszerű nagybácsi szerepében, hiába. Óvná a bártáncosnő Gryllus Dorka is, aki a maga kihívó érzékiségével, hű szívével, mocskos szájával ott sodródik mellette, megmenti az életét, elveszíti a magáét. Játssza a nagymenőt a két barát szerepében Kokics Péter és Szabó Simon – meg-megzizzen egy susogó melegítő a „macsó” brancsban. Mint valami fénylő égi tünemény sejlik föl a Theo nagy szerelmét alakító Baranyai Vera a bárban, hatalmas kék szemével, ártatlan kis fehér gallérjával; aztán fokozatosan árnyalja az angyalkát kőkemény céltudatossággal, elviszi a figurát a legalább neki megoldást hozó jéghideg árulásig úgy, hogy szépen egyben tartja a karaktert. Törköly Levente élvezetes, színes, vonzó és veszélyes figurát gyúr Igorból – jók a szereplők.

Jelenet a filmből. Forrás: port.hu
Jelenet a filmből. Forrás: port.hu
Amikor alacsonyan repül az ember, határokat szel át. Zuhanórepülésben már csak az a cél, hogy legalább a kitűzött célba csapódjon be az ember végül – hangzik el a szépen és felülről fényképezett kezdőjelenetben jó előre a megfejtés. A céltalanul sodródó, önsorsrontó magyar hős archetípusa köszön vissza tehát, ezúttal pesti akciófilmben – persze, ha a pesti drogpiac ránt be valakit, az nagyon látványos eredménnyel zárul, és gyorsan. Theo életcélja (Karib-tengeri bárokban kever majd koktélt a csajoknak) láthatólag nem elég erőteljes ahhoz, hogy segítségével megvesse a lábát a világban, és a környezetében nem található ennél életképesebb program.

Törköly Levente.
Törköly Levente.
Voltaképp az ember sorsában, a hozott programozásban rejlő tehetetlenségi erőt fogalmazza vászonra Novák Erik filmje – ennyivel több szerethető akciónál -, Vecsernyés János és Marosi Gábor átgondolt operatőri munkájával. A főszereplő beszűkült látását leképező szűk perspektívából, fejmagasságból, szinte Theo agyából fényképeznek. Sokszor csak az imbolygó fejek láthatók, ki-kilógnak a látótérből. Olykor felborul, megfordul a látvány, elhomályosul a részeg tudatban tükröződő kép, vagy épp artisztikusan fotografált álombeli szeretkezésbe úszik át. A szűk, klausztrofóbiás belső terek szinte mindvégig sugallják a bezártságot – magunk sem látunk ki a történetből. Nincs rálátásunk a szaggatott eseményekre. Nem mindig érthető, ki kicsoda és mit akar, de nem baj. A felkészületlen nézőt elkapja a film sodrása és nem engedi; ránk csukódnak a képek, pörög-pörög a ritmus – a végén aztán a film kirak, kissé megviselten. Mint a főszereplőt.

Erős, szuggesztív, jól megcsinált munka a Zuhanórepülés, mely amúgy Kálomista Gábor produceri segítségével jött létre. Nem állítom, hogy ott a helye a művészfilmek versenyében. És: elkelne már a magyar mozikban a látványos, tragikus földbecsapódásokat követő fázis bemutatása: a feltápászkodásé.

Kapcsolódó cikkünk:
39. Magyar Filmszemle

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek