Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

GYILKOS ELMÉK

Viharsziget
2010. márc. 3.
Egy elhagyatott szigetre száműzött elmegyógyintézet falai között megmagyarázhatatlan események történnek az ötvenes évek Amerikájában. Martin Scorsese Viharsziget című filmjében őrült a beszéd, de van benne rendszer. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA.

Ha Leonardo DiCaprio nem volna férfi, azt is mondhatnók, hogy az utóbbi években Martin Scorsese múzsájává vált: a Viharsziget a rendező negyedik filmje, amelyben a színész játssza a főszerepet. Az persze, hogy együttműködésük mennyire gyümölcsöző, már más lapra tartozik – egy biztos, most tárgyalt filmünknél csináltak ők már figyelemre méltóbb alkotást (New York bandái) ugyanúgy, mint kevésbé sikerültet is (Aviátor). Nem mintha nem volna alaposan átgondolt, professzionálisan kivitelezett mozi a Dennis Lehane bestselleréből készült Viharsziget, csak valahogy a szürreális álmokkal spékelt gyönyörű kompozíciók és a gondosan adagolt film noiros motívumokból építkező sztori valahogy mégsem ér el az ember lelkéig.

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio

Ennek valószínűleg éppen az a profizmus az oka, ami a filmet is jellemzi: tudjuk már régen – hisz bebizonyították –, hogy DiCaprio kiváló színész, és hogy Scorsese remek rendező. Amikor mindketten a legrosszabb formájukat futják, akkor is jók, és ez a Viharszigeten is meglátszik: hiába jön rá a néző az első fél órában, hogy hová fut ki a sztori, a mozizását akkor sem rontották el egészen, elvégre ezután is akad pár mesterien fényképezett szcéna (operatőr: Robert Richardson), egy karosszékben ücsörögő Max von Sydow, no meg néhány film noiros áthallás A kísért a múlttól a Valakit megöltekig.

Jelenetkép
Jelenetkép

A történet szerint két bostoni nyomozó, Teddy Daniels (DiCaprio) és a társa, Chuck (Mark Ruffalo) azért érkezik az USA legveszélyesebb elmebeteg bűnözőit fogva tartó szigetre, hogy az egyik, rejtélyes körülmények között eltűnt fegyenc után nyomozzon. A sziget rabkórházát a freudista módszereiről híressé vált pszichiáter, Dr. Crawley (Ben Kingsley) vezeti, aki egyre gyanúsabbá válik Danielsnek – szerinte az orvos nem csupán hátráltatja a nyomozást, de az is lehetséges, hogy titkos emberkísérleteket folytat. Hogy főhősünk kissé paranoiás, nem csoda: egyszerre gyászolja a tűzhalált halt feleségét (Michelle Williams), és próbálja helyretenni azokat a borzalmakat, melyeket a dachaui haláltábor felszabadításakor katonaként megtapasztalt, a korszakot jellemző hidegháborús frászról már nem is beszélve. 

A karakternek az említett két életrajzi vonatkozása nagyszerű lehetőséget nyújt a rendezőnek, hogy megcsillantsa vitathatatlan szakmai tudását: a Viharszigetnek talán azok a legjobb jelenetei, melyek Daniels nyomozó rémálmait, látomásait elevenítik meg látványos, szürreális montázsokban. Igazi, atmoszféra-teremtő jelleggel bíró szcénák ezek, akárcsak azok, melyek a film noiros vonalra hajaznak: a szigeten szinte megállás nélkül szakad az eső, az árnyak fenyegetőek, a világítótorony titkokat rejt, mindig akad egy zárt ajtó, és egyfolytában „kísért a múlt”, hisz „valakit megöltek”.

Ben Kingsley. A képek forrása: PORT.hu
Ben Kingsley. A képek forrása: PORT.hu
Egyszóval a Viharsziget olyan mozi, ami inkább a képei és az áthallásai miatt, mint a cselekményvezetésének köszönhetően marad emlékezetes. Ha az elején némi izgalomban is tart minket A sárga szoba titka típusú bűntény, vagyis, hogy miként tűnhetett el valaki egy tökéletesen zárt helyiségből, idővel nyilvánvalóvá lesz, hogy a látomásokra, a rémálmokra csak egyféle magyarázat létezik. Scorsese van annyira profi direktor, használja olyan ügyesen a „red herring” módszerét (az ártatlanokat keveri gyanúba), hogy a kevésbé rosszhiszemű és tapasztalt nézőt akár hosszabban is elaltatja, újabb és újabb meglepetéseket szerezve neki. Azoknak pedig, akiket eleve gyanakvóbb természettel áldott, avagy vert meg a sors, marad a kétségbevonhatatlan professzionalizmus. 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek