Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
babszinhaz krabat kicsi revizor
magveto krasznahorkai 20240117

TRENDI CUCC

Török Ferenc: Overnight
2008. febr. 13.
Pont ilyennek képzelek egy brókert: elegáns az öltönye, tükörfényes a cipője, Mont Blanc a tolla, whisky az itala, steak az ebédje, teraszos a lakása. Ha részeg, olyan, mint a többi ember, és a frigóba teszi a telefont. De egyetlen brókert sem ismerek. CSÁKI JUDIT KRITIKÁJA.

A klisé, a sablon, a típus nem holmi elvetendő silányság, hanem a filmes kommunikáció egyik fontos eleme. Alkalmazása révén közös nyelv keletkezik alkotó és néző közt – és aztán ezen a nyelven lehet valami újat mondani.

Máté Gábor és Eszenyi Enikő
Máté Gábor és Eszenyi Enikő

Ha jól emlékszem, pontosan ez sikerült Török Ferenc első nagyjátékfilmjében, a Moszkva térben. Akár érettségiztünk, akár nem, akár átbuliztunk egy éjszakát (vagy többet), akár nem: ismerős volt a figura, a helyzet, a probléma – és ebből pompás kis életérzés-mozi született; na jó, egy nemzedék életérzése; de nem kellett tizennyolcnak lenni ahhoz, hogy értsük.

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy brókernek kell annak lenni, aki érteni akarja az Overnightot – némi alapismeret azért persze nem árt, de elég az előítélet, az előfeltevés is. Maga az „overnight” – vagyis az a fajta pénzképző biznisz, amely azon alapszik, hogy amikor nálunk zárva a tőzsde, akkor Bangkokban már nyitva – akár a filmből is megérthető.

Török Ferenc nemzedéke felnőtt, és tagjai közül néhányból bróker lett – és ne tévesszen meg bennünket, hogy Török második nagy mozijában, a Szezonban Nagy Ervin speciel lúzer pincér volt, ebben a filmben pedig bróker, a figura nagy valószínűséggel nem folytonos… A rendező a civilek és outsiderek szemével nézve csilivili világot veszi közelebbről szemügyre – és sajnálatos módon pont azt találja benne, amit a terep ismerete nélkül mi, civilek és outsiderek gondolunk róla.

Hogy Péter, a harmincas bróker egy egyéjszakás barbibaba mellett ébred ezen a bizonyos reggelen – merthogy a filmet egyetlen nap szorítja kordába -, hogy kellemes budai hegyekre lát a teraszáról, hogy csupaüveg irodaépületben laptop-hadsereg mögött üldögél hasonszőrű társai közt, és persze problémák nyomasztják, nagyok és számosak. A felesége válik, a barátnője teherbe esik, az ügyfele meg a legrosszabbkor kéri vissza a pénzét; ezért kényszerül erre a bizonyos overnight-stiklire, ami persze komolyabb országokban súlyos ügylet, nálunk csak ügyes húzás.

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt

Ez az egyetlen nap kínál terepet arcok és sorstöredékek fölvillantására – és ezekben a mellékesnek tűnő részletekben a rendező ezúttal sokkal jobb, mint a fősodorban. Ott van, például, mindjárt a hősünkkel szembeni laptop mögött Vajdai Vilmos remek blazírt figurája – ő úgy bróker, ahogyan a bányász bányász: valamit dolgozni kell, ugye. És ott az elnök, a Máté Gábor játszotta infantilis főnök, aki „legyünk egy pillanatra együtt” felkiáltással csukott szemű szeánsszal indítja a napot, a csapatépítés részeként, nyilván; egyébként pedig a „kő – papír – olló” nevű népszerű játékban szervezett világbajnokságra gyúr, minigolfozik a szobájában, és biliárdozik.

Egy levitézlett bróker (Szőcs Artur) Bangkokban múlatja az időt, helyi szépségek oldalán merül a helyi gyönyörökbe – ilyen a bukás ezen a placcon, gondolom. És akad egy ügyetlen taxisofőr – Gyabronka József remek epizódja -, aki térképen kutat a Podmaniczky utca és Balzac utca után. És van egy asszisztens – Eszenyi Enikő kordában és karban tartott alakítása -, akit félhomályos ülésteremben lehet rohanvást megkettyinteni a tranzakciók megbeszélése közben.

Nagy Ervin. Forrás: port.hu
Nagy Ervin. Forrás: port.hu

És van egy antiglobalista anarchista, aki egy óriási parabola-antennához láncolja magát – őt Nagy Zsolt játssza (de ő sem a Szezonból menekíti át a pincért); nemigen érteni, mit keres ebben a filmben, de jól mutat. (Általában minden és mindenki jól mutat – Garas Dániel operatőr érti a dolgát.) A Nagy Ervin által megformált haver háza elé pedig odaborítanak tizenkét tonna búzát – másnap reggel szépen fellapátolják; ennek az epizódnak a hozadéka a tudás, hogy minden búzaszem tízezerszer cserél gazdát, míg kenyér lesz belőle…

Pétert, a főszereplőt Bodó Viktor játssza – jól egyébként; nincs a feladatnak színészpróbáló eleme. A zsúfolt nap végére – illetve a következő elejére – sikerül igen kimerültnek látszani, és álomba zuhanni az ügyetlen taxis kocsijának hátsó ülésén. Akut összeomlás kivédve, problémák átmenetileg megoldva, gyerek elvetetve, pénz visszaadva – a brókernek sem csupa méznyalás az élet, nekünk sem az a film.

 

Kapcsolódó cikkünk: 39. Magyar Filmszemle

 

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek