Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

KÉT TEKNŐC MEGY A SIVATAGBAN

Tiszavirág – meg minden, ami véletlen eszembe jutott valakinek a születésnapján / Ciróka Bábszínház, Kecskemét
2023. dec. 12.
tiszavirág ciróka bábszínház revizor online
Szép, kissé abszurd, de nagyon is eredeti alkotás a Ciróka Bábszínház Tiszavirág – meg minden, ami véletlen eszembe jutott valakinek a születésnapján című előadása. Könnyesre nevetjük magunkat, amikor nézzük, de közben az élet nagy kérdésein is gondolkozhatunk. PUSKÁS PANNI KRITIKÁJA.

Az előadás a mesélő fejében játszódik, ami egy sivatag. De ha azt hinnénk, hogy egy sivatag unalmas hely, akkor nagyot tévedünk. Az idősebb nézők tudják már ezt a nagy sikerű Sivatagi Show című hetvenes évekbeli természetfilmből, amely felé a Ciróka Bábszínház produkciója kikacsint, és amelyet a kilencvenes évektől fogva több százszor vetített a magyar tévé. Nem véletlenül volt ennek a filmnek olyan nagy sikere: tulajdonképpen azt a technikát vitte a szélsőségig, amelyet a legtöbb természetfilm használ, hogy fogyaszthatóvá tegye az emberek számára a természet nem különösebben érdekfeszítő jelenségeit – egy narrátort szerepeltetett, aki történetekkel egészítette ki a képernyőn látható állatok tevékenységeit, valamint emberi tulajdonságokkal ruházta fel őket, mindezt pedig a természetfilmek nagy részétől eltérően humorral és irodalmi igényességű mondatokkal tette, rendkívül közvetlen stílusban.

Ez a film inspirálhatta Varsányi Pétert is, a Tiszavirág íróját és rendezőjét. Az ő meséjének azonban két narrátora van: az egyik maga a mesélő, akinek a fejében vagyunk, és akit a szereplők története izgat elsősorban, a másik pedig, aki egy időre átveszi a szerepét, és még inkább megerősíti a természetfilmes jelleget. Ő David Ettembogyó, aki tudományos érdeklődéssel fordul a színpadi történések felé, és felteszi például azt a sokunkat érdeklő kérdést, hogy „mit keres egy szarvas a sivatagban?” És bár az előadásban szereplő három színész, Dénes Emőke, Fülöp József és Hrisztov Toma vicces dalokban (zene: Szászi Petra) meséli el, hogyan keletkezett a Nap, és mitől vannak ördögszekerek a sivatagban, kár lenne azt gondolnunk, hogy az előadás egy óvodások számára készített bevezetés a természettudományokba típusú kurzus, habár annak se lenne épp utolsó. A Tiszavirág ugyanis egy az életről szóló, életigenlő előadás, amely ráirányítja a legkisebbek figyelmét azokra az apró dolgokra, amiért élni érdemes.

Habár az óvodások biztosan nem fognak ráismerni az idézetre, a produkció eleje megidézi Beckett Godot-ra várva című művét. Két teknősbéka unatkozik a sivatagban, és abszurd párbeszédet folytat egy szülinapi megérzésről, illetve arról, hogy el kellene-e vajon menni valaki születésnapjára, akiről azt sem tudjuk kicsoda, csak az a valószínű, hogy ma tartja. Ám Beckett szereplőivel ellentétben a teknőcök útra kelnek, így végül úgy alakul, hogy mellettük mégsem megy el nyomtalanul az élet.

fülöp józsef hrisztov toma dénes emőke ciróka bábszínház revizor online

Fülöp József, Hrisztov Toma, Dénes Emőke. A fotók forrása: Ciróka Bábszínház

A játszók helyzetét nem könnyíti meg az a tény, hogy hárman nettó hat bábot kell mozgatniuk: a szülinapi buliba tartó teknőcökhöz (akár Dorothy-hoz úton Smaragdváros felé) csatlakozik még egy gyáva szarvas is, aki egy igazán ijesztő kaland után felbátorodik, egy tiszavirág (avagy kérész), egy ördögszekér, valamint nyomukba szegődik a gonosz Lábon Járó Koponyányi Szem. Mindez felettébb nagy pontosságot igényel a három színésztől, nem beszélve arról, hogy időnként még énekelniük, táncolniuk is kell, illetve gondoskodniuk a sivatag felé tartó meteor permanens közeledéséről.

És itt térnék ki az előadás rendkívül szellemes technikai megoldásaira. A meteor fenyegető közeledése például úgy jelenik meg képileg, hogy az azt megelőző jelenetből egy apró részletet látunk a szereplők miniatűr változataival, a hangjukat is vékonynak halljuk, miközben az űrből, a meteor szemszögéből nézünk rá a földön folyó eseményekre. A Tiszavirág azonban megmutatja azt is, mi mindent lehet pusztán hangok segítségével megjeleníteni a színpadon. A jelenet előtt, amelyben a szereplők egy barlangban a Lábon Járó Koponyányi Szem elől menekülnek, a mesélő azt kéri tőlünk, hogy csukjuk be a szemünket, és a függöny is leereszkedik. Ám az előadás arra számít, hogy a nézőtéren ülők leselkedni fognak, és meg is engedi számukra a leselkedést. Lassan újra felemelkedik a függöny, így megláthatjuk, hogyan hoznak létre a színészek egészen hétköznapi tárgyak és három mikrofon segítségével izgalmasabbnál izgalmasabb hanghatásokat.

Ez utóbbi gesztus és az előadás történetvezetése pedig bizonyos tekintetben egy irányba kanyarodik: mindkettő azt mutatja meg, hogy a dolgok, ha kicsit közelebb megyünk hozzájuk, akkor nem olyanok, amilyennek elsőre látszanak, és néha egyáltalán nem az történik, amire számítunk, előfordul, hogy érzéseink-megérzéseink becsapnak minket. És persze, az idősebb nézők sejtik előre, de szépen ki is derül, hogy a tiszavirágnak van szülinapja, vagyis a buli, ahova a szereplők igyekeznek, már tart, úgy hívják, hogy élet. Ez az élet lehet nagyon rövid, amilyen a kérészé, de lehet végtelenül hosszú is, mint a meteoré, aki megérkezik a kaktusz mellé, és egy, a Minden, mindenhol, mindenkor című film sivatagi sziklás jelenetére emlékeztető szituációban közli, hogy sokáig ott is fog maradni. Ám míg az idézett sci-fiben a jelenet a mozdulatlanságról, a közeledés nehézségeiről szól, addig a Tiszavirágban arról, hogy egy kő és egy kaktusz is tud táncolni – meg is látjuk, hogyan. Az előadás legvégén pedig a mesélő táncba hívja a gyerekeket, hogy ők is megérkezzenek ebbe az életre szóló születésnapi buliba – megható, felemelő lezárása mindez az addig látottaknak.

Az előadás adatlapja a port.hu oldalon itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek