Hirdetés

ERNYEDT ABSZOLUTÓRIUM

Szexoktatás (Sex Education) 4. évad / Netflix
2023. okt. 16.
sex education
A Sex Education népszerűségét nem csupán annak köszönhette, hogy az érzékenység és a humor lenyűgöző elegyével nyúlt máig tabunak számító témákhoz, hanem kommunikációs csatornaként is szolgált az azokat tárgyaló beszélgetésekhez. A 4. évadra viszont pont a lényeg fogyott ki: az oktatás és a hév. FÁTRAI KATA CIKKE.

A Sex Education záró szezonjában fő karaktereink közül néhányan a tavaly bezárt Moordale Gimnázium helyett a Cavendish College-ben folytatják tanulmányaikat. Az új iskola egy valódi Z-generációs utópia, ahol a diákok testi-lelki szükségletei prioritást élveznek, így nem meglepő módon Otis (Asa Butterfield), aki az új intézményben is meg szeretné nyitni klinikáját, azzal szembesül, hogy a Cavendish közösségnek már van szexterapeutája, O (Thaddea Graham). Az új környezet Eric (Ncuti Gatwa) számára maga a földi paradicsom, miközben hétköznapjait beárnyékolja a megkeresztelkedés vállalásának, egyúttal identitásának elrejtésének kérdésköre. Maeve (Emma Mackey) megkezdi írói tanfolyamát az USA-ban lévő Wallace Egyetemen, Adam (Connor Swindells) állást vállal egy helyi istállóban, miközben apja, Michael (Alistair Petrie) igyekszik közel kerülni hozzá, egyúttal boldogulni a szerelmi életében. Otis édesanyja, Jean (Gillian Anderson) pedig a gyermekágyas időszak nehézségeit és terápiás tevékenységét igyekszik összeegyeztetni.

Az új iskola nem csak a környezetet változtatta meg, jelentős módosulás következett be a szereplőgárda, illetve a feldolgozott témák terén is. Ugyanakkor a sok fordulat nem hozta meg a várt minőségi felvirágzást: míg a Szexoktatás egyik nagy erénye a realizmusra törekvő narratíva volt, a 4. évad új diákjai a végletekig elfogadóak, politikailag korrektek és az élet szinte minden területén tudatosak. És bár a toxikus pozitivitás és az ahhoz hasonló jelenségek tárgyalása során kibuknak az utópisztikus „álomvilág” hibái, még ezek sem hatnak életszerűen. A záró szezon java a Cavendish falai között, az új közösségben játszódik, így ez a jelenség az egész évad nívójára rányomja a bélyegét. Hovatovább az új karakterek zömét mintha csak a reprezentáció célja hívta volna életre: legtöbbjük igen felületesen ábrázolt jellemét csupán a nemi identitása határozza meg.

A műsoridő zömét tehát a valóságtól elrugaszkodott, új miliőben töltjük, mely tényt a főszereplők történetének méltó lezárása szenvedi meg. A kvalitás hullámzó: míg egyes karakterek szála vontatott és ok nélkül tisztázatlan marad, addig másoknál nem győzzük követni a kielégítő fináléba futó eseményeket. Utóbbira kiváló példa Adam és édesapja, Michael karakteríve. Az újra egymásra találó apa-fiú páros jeleneteiben egybeforr mindaz, ami miatt szeretjük a Sex Education sorozatát: a korábbiakban megismert minőségi, okos humor, a festőien árnyalt személyiségfejlődés és az igazán szép, mély érzelmek – mindez remek arányérzékkel tálalva.

Sajnos azonban a fent említett, korábbiakban jellemző érdemek igencsak elhalványultak a befejező évadra: az évad kiegyensúlyozatlansága mellett a humor és a dráma elegye is el-elbillen – sajnos minden esetben előnytelen irányba. Magas az erőltetett, klisés szcénák száma, emellett a szép ívet bejáró, mély érzelmekkel teli jelenetek balga elviccelése – illetve ezek szintén gyakori inverze – is sok kellemetlen percet okoz a nézőnek.

Noha a Sex Educationből elfogyott a címét adó edukáció, azért a szezon igyekszik olyan fontos topikokról érdemben megnyilvánulni, mint a gyász, a szülés utáni depresszió vagy a vallás és az identitás összeütközése. Külön érdeme a záró évadnak, hogy olyan kérdésköröket is érint, amelyek elősegítik az idősebb generációk tabudöntögetésének fejlődését: a Sex Education szót ejt többek között a klimaxról, és az ahhoz kapcsolódó szégyen megítélését igyekszik formálni azzal, hogy kijelenti, a változás tüneteitől szenvedő nő nem köteles csendben tűrni, segítséget is kérhet. Ugyanakkor rendkívül elidegenítően és a legkevésbé sem életszerűen hat az eddig publikuma számára bensőséges és biztonságos légkört teremtő szériától az, hogy milyen – a tinédzserekre kicsit sem jellemző – tudatossággal és modorban beszélgetnek szereplőink a transzneműek mellkasműtétjéről vagy a kapcsolaton belüli erőszakról.

sex education

Alistair Petrie és Connor Swindells

Habár a záró évadnak vannak erősségei, mindennél beszédesebb az a fejlemény, hogy főhősünk, Otis bizony eljelentéktelenedik. A motivációját nem ismerjük, emellett a sok mellékszál okozta eseménycunami elviszi a hangsúlyt a Maeve-vel való kapcsolatáról is. A zavaró mértékű túlzsúfoltság közepette a Sex Education felemás színvonalú fináléja elvesztette a humor- és arányérzéket, valamint a közvetlenséget is. Megosztó befejezés ide vagy oda, korunk egyik legmeghatározóbb sorozatától búcsúzunk. Remélhetőleg sok generációt fog még megsegíteni, illetve őszinte, tabumentes kommunikációra sarkallni.

A sorozat adatlapja a Mafab.hu oldalán itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek