Hirdetés

DÖGÖLJ MEG, HA FÁJ!

A gyilkos csodaszer (Painkiller) / Netflix; Dopesick / Hulu/Disney+
2023. okt. 10.
Painkiller
A Netflix új minisorozata, A gyilkos csodaszer (Painkiller) az USA opioid-válságának feltárására tesz – finoman szólva – feledhető kísérletet, míg ugyanebben a témában a Hulu 2021-es szériája, a Dopesick csontig hatolt. SUGÁR BERTALAN ÍRÁSA.

Az opioidok csoportjába tartozó Oxycontin nevű gyógyszer „diadalmenetét” feldolgozó sorozatok nem említhetőek egy lapon: Matthew Broderick észrevétlenül roskad össze főszerepének terhe alatt a Netflix Painkillerében, vele szemben a Hulu Dopesick című sorozatának protagonistája, Michael Keaton minden túlzás nélkül a mennybe megy.

A legfrissebb statisztikák szerint az USA-ban naponta 300 ember esik áldozatul ópiát tartalmú gyógyszereknek: 2023-ban többen halnak meg gyógyszer-túladagolásban, mint közúti balesetben vagy szívrohamban. Az USA opioid-válságát kirobbantó Purdue Pharma „A fájdalom nem életjel” („Pain is not a vital sign”) szlogennel dobta piacra 1996-ban sztártermékét, az Oxycontint, aminek fő hatóanyaga az oxikodon, egy a múlt században, Németországban kifejlesztett szintetikus heroin. A gyógyszergyártó cég arcátlanul félrevezette nem csak a pácienseket, de az orvosokat is, azzal a hazug ígérettel, hogy termékük bár az ópiátok családjába tartozik és ezért kivételes hatékonysággal bír a fájdalommal szembeni szélmalomharcban, ugyanakkor retard-formulájának köszönhetően mégsem okozhat függőséget. A „csodaszerre” azután amerikaiak milliói csúsztak rá egy szempillantás alatt: az eredetileg végstádiumos rákbetegek fájdalomcsillapítására kifejlesztett gyógyszert marékszámra írták fel az orvosok mindenféle krónikus és akut fájdalomra. Ezzel egy időben úgymond fájdalom-menedzsmentre szakosodott simlis magánklinikák nyíltak, amelyek nem voltak többek tablettamalmoknál (pill mill), ahol a páciensek készpénz ellenében receptet kaptak. Így néhány év alatt járványszerű méreteket öltött az USA oxy-függősége, s a helyzet mára kritikussá vált.

A két sorozat nem említhető egy ligában, és nem csak azért, mert merőben más minőségű fikcióba ágyazzák a történetet: az augusztusban megjelent A gyilkos csodaszer (Painkiller) meglehetősen didaktikus és szájbarágós keretbe szerkeszti a bonyolult és szerteágazó történetet, ami ebben a formában leginkább az Oxycontin történetét feldolgozó Wikipedia oldal fantáziátlanságával kelhet csak versenyre. A mindig tudálékos és ellentmondást nem tűrő ügyészségi munkatárs, Edie Flowers (Uzo Aduba) figurája narrátorként kalauzolja végig nézőjét az archetipikus szereplők rengetegében, a kliséktől hangos jelenetek mélypontjaihoz pedig nem más, mint a sorozat főszereplője, a Purdue Pharma ura, azaz Richard Sackler szerepében botladozó Matthew Broderick végtelenül unalmas és érdektelen alakításán keresztül vezet az út. A munkahelyi baleset következményeként súlyos függővé váló családapa, Glen Kryger (Taylor Kitsch) története az egyetlen igazi erénye a sorozatnak, de kevés ahhoz, hogy megmentse a középszerűség határát alulról súroló dialógusok sorát.

Dopesick

Michael Keaton

A Hulu ugyanezt a sztorit egy valaha volt hollywoodi szupersztárral, Michael Keatonnal a főszerepben ajánlja, aki kisvárosi körzeti orvosból főállású szerhasználóvá avanzsál nyolc rész alatt, és akit addikciója miatt eltiltanak hivatásától, majd a legjobb szándékkal teszi halálos függővé legkedvesebb pácienseit is. Keaton, aki executive producere is a sorozatnak, Emmy-díjat és Golden Globe-ot is kapott Dr. Samuel Finnix megformálásáért: a kivételesen árnyalt alakítás eleget tesz az addikcióval szembeni társadalmi érzékenyítés minden kritériumának. De a Dopesick legnagyobb durranása a Betsy Mallum szerepében tündöklő Kaitlyn Dever, akinek minden momentuma egy színészóriás születésének ígéretével bír. Dever hátborzongatóan hiteles alakítása talán megérteti a nézővel, hogy az addikció súlyos és nehezen gyógyítható betegség, és nem választás kérdése.

Az évtizedek óta tartó opioid-járvány egyre riasztóbb tendenciát mutat: a fájdalomcsillapítás sokmilliárd dolláros biznisz, és ezen felbuzdulva a gyógyszergyártó cégek egyre brutálisabb gyógyszerekkel bombázzák a piacot. Ma már visszasírja Amerika a „gondtalan” oxy-időket, hiszen az elmúlt néhány évben bárki, bárhol hozzájuthat az Oxycontinnál – szó szerint – százszor potensebb fentanyl-tartalmú gyógyszerekhez, melyekből akár egy porszemnyi is elég lehet a halálos dózishoz. Gyanútlan gyerekek, anyák, apák, testvérek, nagyszülők esnek a szer áldozatául, mert a szer nem válogat, viszont öl.

A Painkiller, illetve a Dopesick adatlapja a Mafab.hu oldalán itt és itt található.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek