Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

BEJÖNNEK-E?

Országos Tini Könyvtári Napok / Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
2008. okt. 16.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára patinás, emelkedett hangulatot társít a könyvek birodalmához, nyugat-európai színvonalat megközelítő, korszerű szolgáltatást nyújt, és a helyben olvasásnak-kutatásnak barátságos körülményeket biztosít. RÁDAI ANDREA BESZÁMOLÓJA.

Ide mindig is jó volt betérni – még az őszi napsütéssel versengő Könyves vasárnapon is. A Központi Könyvtár rendkívüli nyitva tartással, különleges akciókkal és a könyvtárban töltött vizsgaidőszakok feszült hangulatától igencsak távol eső programokkal várta az olvasókat október 12-én. A lufikkal feldíszített épületben a könyvtár munkatársai „Szeretem a könyvtáram” feliratú pólót viseltek, s e kivételes napon úgy tűnt, hogy ezt az üzenetet nemcsak az olvasókra, hanem önmagukra is értik. S hogyne lenne szeretetre méltó az az intézmény, amely az év egy napján elengedi a könyvtári tartozásokat, ingyenes beiratkozást biztosít?

Sárkányos Gyerekkönyvtár
Sárkányos Gyerekkönyvtár

A Könyves vasárnapra az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, az Összefogás a könyvtárakért és az Országos TINI Könyvtári Napok… nemcsak tiniknek című, egy héten át tartó rendezvénysorozat keretében került sor. Az évente megrendezett programsorozat mindig más korosztályra összpontosít;  idén a „Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz!”-szlogen, a tiniknek szóló előadások, játékos vetélkedők és éjfélig tartó „bulitékák” voltak hivatottak ebizonyítani a 12 és 18 év közötti korosztálynak, hogy a könyvtár nagyon flash dolog – ez pedig korántsem könnyű feladat.

A rendezvénysorozat honlapjának statisztikái szerint a tinik – ha nem is tömegesen, de – szép számmal vettek részt az FSZEK fiókkönyvtárainak programjain. A tinik – amennyiben járnak könyvtárba – nyilván inkább a kisebb, helyi könyvtárakhoz kötődnek, a statisztikák alapján mégis úgy tűnik, hogy a Központi Könyvtár programjaira nem csak a környéken lakó tizenévesek tévedtek be.

Takács Mari illusztációja
Takács Mari illusztációja

Pedig a Tini Csütörtök előadásai nem kényeztették el az utcáról betévedő érdeklődőket. A hatalmas, zegzugos könyvtárban nehezen találom meg az esemény helyszínét; az előadás még a Kis olvasóterem bejárata előtt sincs kitáblázva, sőt, a „Rendezvény miatt zárva” feliratú tábla a félénkebb érdeklődőket el is riaszthatja; a programok egymásba torlódnak, mert a kezdés egy órát csúszik. Az előadásokat végül jómagam s két gimnazista csoport figyelmesen hallgatja végig. A jogerő legyen veled című könyv szerzői – csöppet sem szárazon – tinédzsereket érintő jogi kérdéseket feszegetnek. Tari Annamária pszichoterapeuta a korosztályt érintő lelki problémákról beszél. A hallgatók félénksége és az időhiány miatt az előadások nem merészkednek az interaktivitás kiszámíthatatlan és ingoványos földjére. Mivel az első két előadás után a gimnazisták szó nélkül felállnak, a Kék Vonal Gyerekkrízis Alapítvány előadása elmarad. Kár, de így legalább vethetek egy pillantást a „Ki nyer a könyvtárban?” vetélkedőre. Egyéb jelentkező híján én válaszolok a reneszánsszal és az aznapi évfordulókkal kapcsolatos kérdésekre, s boldogan távozom a könnyen szerzett jószággal: két könyvvel és színházjeggyel.

Bourdon zenekar
Bourdon zenekar

A Központi Könyvtár Könyves vasárnapján már sokkal több a programokra kíváncsi érdeklődő. A Sárkányos Gyerekkönyvtárban – ahol egyébként mindig vannak színvonalas programok – négy kislány tapsol és hajlong boldogan Bocskai István táncházában. Takács Mari Meseország lakói című mesekönyv-illusztrációs kiállításán egy testvárpár választ etalont a fantáziadúsan megfestett, színes sárkányok, boszorkányok, óriások és Babszem Jankók közül. Abban reménykedem, hogy a nem a könyvtárban szaladgáló gyerekek mind kirándulnak. Az „Ez király” vetélkedő keretében viszont tucatnyi iskolás csapat járja be a könyvtár különböző gyűjteményeit, ahol a reneszánsz minden területét érintő feladatokkal bíbelődhetnek értékes nyereményekért. A Bourdon zenekar koncertjére inkább az idősebb korosztály kíváncsi, pedig a tagok nemcsak zenélnek, hanem a középkorban használt hangszereket is bemutatják, a laikusok számára is érthető módon.

Bizonyára többen elmentek volna a Központi Könyvtár Tini Napjaira, ha odakint nem süt a nap rendületlenül. De talán az is több érdeklődőt vonzott volna, ha a programokat nem egy egész hétre elszórva, hanem egy helyen, de több helyszínen, egy időben szervezte volna a könyvtár. A feldolgozhatatlan mennyiségű információ világában (nem csak) a tinik vélhetően azt a programot választják, amelyiknek kínálatából nehéz választani, annyi a vonzó benne. 

Kapcsolódó cikkünk: Ibos Éva: A küszöbön innen és túl / Somogyi-könyvtár, Szeged

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek