Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

HAPPY END A PÁL UTCÁBAN

Nagy Ádám–Trencsényi László–Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés
2021. márc. 31.
Rengetegszer elkezdtem és befejeztem A Pál utcai küldetés című könyvet, de még most sem vagyok biztos abban, hogy elolvastam az egészet. PUSKÁS PANNI RECENZIÓJA.

Ez ugyanis egy lapozgatós kalandkönyv, amelynek lényege, hogy nem lineárisan olvastatja velünk a történetet, hanem rövid fejezetei végén felkínálja a lehetőséget, hogy válasszuk ki két opció közül a következő lépést. Jobbra vagy balra megyünk, szembeszállunk az ellenséggel vagy inkább elbújuk előle, elmegyünk a Füvészkertbe vagy inkább csavargással töltjük a délutánt?

Ha a kalandjáték jó, akkor mindennek következménye van benne, és minél meglepőbbek a következmények, annál érdekesebb a sztori.


A kalandjátékkönyv régi, jó ismerősöm, a kilencvenes években nagy divat volt – vacakul megírt, de konzekvensen kitalált fantasy-történetekben lehetett bolyongani a puha fedelű könyvecskékben. Úgy tűnik, a műfaj épp reneszánszát éli a magyar gyerekirodalomban, pár évvel ezelőtt Varró Dániel is írt egyet A szomjas troll címmel. Hogy miért érdekesek most is ezek a kalandkönyvek, azt nem olyan nehéz megtippelni: a lapozgató olvasó nagyon hasonlít az internetes felületek felhasználójára, hiszen a rendszer által felajánlott lehetőségek között kattint, vagyis lapoz tovább a következő oldalra. El tudom képzelni, hogy az interneten szocializálódott fiatalabb generációk tagjai sokkal otthonosabban érzik magukat az aktív felhasználó, mint a passzív olvasó szerepében. És mondjuk ki: ez a játék tényleg nagyon izgalmas.

A könyv elején Nemecsek Ernő szerepébe bújik az olvasó, tehát a könyv rólunk szól. Nemecsek Ernőnek lenni A Pál utcai fiúkban pocsék dolog: a többiek megalázzák – ma már úgy mondanánk, zaklatják –, és mire nagy nehezen elismernék hűségéért és kitartásáért, addigra meghal szegény tüdőgyulladásban. Habitusomból fakadóan és talán azért is, mert nő vagyok és 1987-ben születtem, sosem tudtam igazán mit kezdeni Molnár Ferenc regényének üzenetével. Mert végül is mi történik itt? Két militánsan szerveződő fiúcsoport erőszakoskodik egymással, miközben folyton a becsületre hivatkoznak. Ezalatt az ablakkeretből kikapart gipszes-olajos tömőanyagot rágcsálják, amit én biztos, hogy nem vennék a számba. Ezt csak azért mondom el, mert valószínűleg a mai olvasók is érzik ugyanezt az időbeli távolságot a könyv szereplőitől – a Pál utcaiak története nem a mi történetünk. Ezért is különösen meglepő számomra, hogy a Vígszínház egészen konzervatív musicalfeldolgozása ilyen megingathatatlan népszerűségnek örvend 2016 óta egészen a mai napig.

Szerencsére A Pál utcai küldetés szerzői közel sem ragaszkodtak ennyire az alapműhöz, épp ellenkezőleg: a fejezetek végén a döntések egy mai fiatal szemszögéből fogalmazódnak meg. Ennek pedig az a következménye, hogy ha azt szeretnénk, lesajnálhatjuk a Grundot, a gittegyletet, meg az egész majomkodást, és elmehetünk inkább csavarogni egyet a századelő Budapestjén, ahogy tettem ezt én is az első pár kalandomban. A jó hírem az, hogy mindannyiszor életben maradtam, és olyan izgalmas emberekkel találkoztam, mint Fedák Sári, Jókai Mór, Eötvös Loránd, sőt még Liliommal is összefutottam az azonos című Molnár-darabból, tüntettem egyet az Almássy téren, piacoztam a Klauzálon, meg beszóltam a New York Kávéház pincérjeinek.

Különben meghalni itt nem is annyira könnyű. Minél több történetszálon haladunk végig, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy A Pál utcai küldetés egy vágybeteljesítő könyv. Már a címlapon is azt olvashatjuk: Mentsük meg Ernőt!, ami azért érdekes, mert a magyarok egyik legfontosabb közös vesztesége már hosszú generációk óta Nemecsek Ernő halála, a Nagy Ádám, Trencsényi László és Veszprémi Attila által írt könyv pedig arra ad nekünk lehetőséget, hogy átírjuk a múltat, és ne csak egy fikciós karakter életét tegyük jobbá, de a halála miatt érzett rossz érzéseinket is megváltoztassuk. Itt jegyezném meg, hogy én már túljutottam a gyászmunkán, ezért Ernő szerencsés életben maradásaitól eleinte kicsit zavarba jöttem inkább.

Komplex kalandkönyv A Pál utcai küldetés, rengeteg benne a történetvariáció és a lehetséges végkifejlet is. Meg lehet lógni, új barátokat szerezni, átállni a vörösingesekhez vagy békét kötni velük, egyedül is lehet hősködni, a többiek után is lehet kullogni, gyávának lenni vagy bátornak, és persze a Grundért is lehet harcolni rengetegféleképpen. Igazából a legfontosabb az, hogy nem érdemes az eredeti történetet követni, mert tragédia leginkább abból lesz. Ezt a részt az adott fejezetek igen elegánsan oldják meg: amikor Ernő halálos ágyához érünk, a könyv kiléptet minket a haldokló szerepéből és E/3-ban ír Nemecsekről.

Az eredeti történettől eltérő utakon, tehát a legtöbb úton a végkifejlet happy end. Ezekben az esetekben ugyanis minden alkalommal eljön az a pont, amikor Ernő valamiképpen kilép az elnyomott szerepéből és kiáll saját magáért. Vagy úgy, hogy hátat fordít az őt semmibe vevő fiúknak, vagy úgy, hogy megmondja nekik a véleményét a megaláztatásokról. Így válik a figura sokkal erősebbé, életszerűbbé, és valószínűleg ez a kulcsa megmenekülésének is. Ernőt úgy menthetjük meg, hogy felvesszük a szerepét, és követve igazságérzetünket határozott döntéseket hozunk az elénk kerülőhelyzetekről – az egyetlen rossz döntés pedig az, ha nem döntünk, csak sodródunk az árral.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek