Hirdetés

szfvar 20240118
budaors 20240118
szepmu 20240224 revizor
magveto krasznahorkai 20240117

HELYBEN VAGYUNK

Művészet a helyszínen / PLACCC 2009
2009. okt. 12.
A grund nemcsak olvasmánynak, hanem életérzésnek is kötelező. Az idei PLACCC Fesztivál budapesti térbelakó projektjei is erre apellálnak, csak homokbombák dobálása helyett betonkeverők dekorálásával és köztéri priccsépítéssel toborozzák Boka lelkes csapatát. FÜRTH ESZTER BESZÁMOLÓJA.

A Virtuál Mogyoró
A Virtuál Mogyoró Stúdió Priccs projektje (Forrás: priccs.wordpress.com)

A kreativitás hősies küzdelmével otthonná alakított hely mindenkiből előhozza a Nemecseket, és bár a tüdőgyulladásba belehalni manapság szinte lehetetlen, a grundok pedig vagy irodaházak, vagy lakókocsival felszerelt, kutya őrizte, szakadt parkoló-udvarok, azért mindenkiben él a vágy, hogy egyszer jól a földre teperje Áts Ferit. A legendás grund ihletet adó környékét vették célba a PLACCC Fesztivál köztéri installációi, és a „miénk itt a tér” jegyében invitáltak mindenkit arra, ha már szeretjük a várost, formáljuk a magunk képére. A fesztivál keretében zajló előadásokban, zenei produkciókban és köztéri akciókban részt vevő alkotók azt tűzték ki célul, hogy a mindannyiunk által jól ismert helyeket meghökkentő, időnként szürreális, vicces programokkal tegyék igazán otthonossá. Mindehhez persze a közönség hathatós közreműködésére is számítottak, egyrészt azért, mert a projektek némelyike igencsak munkaigényesnek ígérkezett, másrészt pedig azért, mert grundot foglalni csak együtt lehet.

Készül
Készül az egyik Mufurc (Forrás: szovetseg39.blogspot.com)

A köztéri installációk oroszlánrészét a Haszondesign Projekt jegyzi. A csoport céljai közt szerepel, hogy a design számára olyan új felületeket is felfedezzenek, amelyeket korábban nemcsak hogy dekorálásra alkalmatlannak, de kifejezetten antiesztétikusnak tartottunk, esetleg észre sem vettünk. Az intenció maximálisan megvalósulni látszik a PLACCC-on, hiszen a tagok olyan, kifejezetten ronda felületeket vettek birtokukba, mint a rozsdás pinceajtók, a betonkeverők vagy a műanyag kannák. A több kisebb csoport akcióit magába foglaló Haszondizájn projektek a városban elszórva tűnnek fel itt-ott, megtekinthetőségük pedig gyakran a „járj nyitott szemmel” esetlegességére korlátozódott. A meglepetés gyönyörűsége bizonyára felemelő érzés a nap mint nap arra közlekedő emberek számára, aki viszont van annyira konzervatív, hogy a véletlenszerű ráakadás helyett (mellett) a tudatos áttekintést preferálja, részt vehetett a munkákat szisztematikusan végigtekintő Haszondizájn-túrán is.

A Mikszáth teret és környékét keresztbe-kasul szelő túra azért mégsem fosztott meg teljesen a véletlen rábukkanás élményétől. Az 1000% Pincerehab csapata (Füredi Tamás, Orosz Richárd, Stark Attila, Szabó Balázs, Vörös Krisztián) rajtaütésszerűen festette ki a környék lepukkant pinceajtajait, így minden túrázó számára meglepetés volt, hogy melyik ütött-kopott vaskapu ment át szivárványszínű átalakuláson. A Józsefváros majmokkal, csíkokkal, felhőkkel és színes pepitamintával díszített ajtói pedig újabb, valóban véletlenül felbukkanó pincerehab projekteket generáltak, mivel lelkes bloggerek már más, egyéb indíttatásból frissen kifestett pinceajtót is a fesztiválon szépülő bejáratok csapatába soroltak. A szervezett túra kitért a PLACCC-hoz intézményesen nem, szellemileg viszont teljes mértékben köthető zsebkertekre is, amelyeket a körút Don Quijotéjának nevezett nemes lelkű hajléktalan gondoz. Magával a hőssel is találkozhattunk – a búsképű lovag virágágyásai mellett szomorkodott, mert vandálok dúlták fel kertjeit.

Élő (Forrás: placcc.hu)Haszondesign-túra (Forrás: placcc.hu)

A Mikszáth tér – Krúdy utca vonal szellemi pezsgéséről az Újirány Csoport gondoskodott Élő galéria elnevezésű projektjével (koncepció: Tihanyi Dominika). A csoport az utca és a tér legendás múltját idézte fel az épületekre helyezett táblákkal. A Zappa helyén felderengett a Tilos az Á, a Lumen Galéria falai mögött az úri szabóság, a Don Leone helyén a lakatosműhely. Kirajzolódott a hely egykori kisipari hangulata Schwarz bácsi zöldségesével fűszerezve, majd a korai kilencvenes évek underground zenei világa az IndieGo lemezbolttal és a Tilos az Á-ból indult kulturális kezdeményezésekkel. A palimpszeszt-nyomok előderengésével új fényben nézhettünk végig a mára palotanegyeddé avanzsált városrészen, így nemcsak térben, hanem időben is tehettünk egy sétát.

A másik díszített betonkeverő (Forrás:)
A másik díszített betonkeverő (Forrás: szovetseg.blogspot.com)

A Mikszáth téri PLACCC-centrum része volt a Virtuál Mogyoró Stúdió Priccs projektje is (koncepció: Kukucska Gergely), aminek kapcsán műanyag kannákból készült köztéri kanapé. A borzolt lelkekre valószínűleg terápiás áldásként ható kanna-összekapcsolási munkába bárki beszállhatott, így egyrészt megnyugodhattak az idegek a nagy kék műanyag tartályok lánccá illesztésében, másrészt a test is felüdülést nyerhetett az elkészült priccsre heveredve.

A Haszondesign Projekt akcióinak leggigászibb darabja kiszorult a Józsefvárosból. A Szövetség’39 Művészeti Bázis (Baróthy Anna, Tímár Dorka, Kolozsvári Csenge) dajkálta a Mufurc-1 és Mufurc-2 névre hallgató, két elragadóan drabális betonkeverőt, amelyek az 56-osok terén estek át radikális esztétikai átalakuláson. Kedd estére az egyik közlekedési monstrumból tükrökkel teleragasztott diszkógömb lett, a másik pedig telefonnal mozgóképpé alakítható képsorral büszkélkedhetett.  A keverődobok dekorálásában a civil résztvevők szerepe elengedhetetlen volt, hiszen közel száz négyzetméternyi felületet kellett birtokba venni. A két jószág a PLACCC után újra munkába áll, így legalább tudjuk, hogy már létezik betonkeverő igényes, esztétikai szempontokra is kényes építkezőknek.

Szmogreduktor állomás a Blaha Lujza téren (Forrás: placcc.hu)
Szmogreduktor állomás a Blaha Lujza téren (Forrás: placcc.hu)

A Haszondesign projektjei mellett a Téreltérítés Munkacsoport is beleszólt a város köztereinek otthonossá tételébe. A Blaha Lujza téren felállított Szmogreduktorukban balatoni alga tisztította meg a kintről beszippantott szennyes levegőt, hogy kilehelve oxigéndús, tüdőcsiklandó mélylevegő vételhez juttassa a porban fuldokló járókelőket.

A PLACCC köztéri projektjei amellett, hogy viccesek, Budapest égető problémáira, a város élhetőségének fájó pontjaira kérdeztek rá. A kérdés mellett pedig válaszokat is adtak, méghozzá pofonegyszerű, mégis igényesen kivitelezett munkákkal – az együtt alkotás kreatív szellemében.


A Téreltérítés Munkacsoport Szmogreduktora október 14-ig megtekinthető a Blaha Lujza téren.

Címkék

Bírom a kritikát. Na, erre befizetek!
Még nem vagy előfizetőnk? Csatlakozz!

Előfizetek